Integrované terénní vyučování Geografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI02 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Krajina a životní prostředí
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Jihomoravský kraj.
Demografie je věda, která se zabývá:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ČESKÉ REPUBLIKY I
Charakteristika kraje
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Krajina a životní prostředí
Podnebí v ČR.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 - půdy_CR AnotacePrezentace – půdy České republiky AutorMgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstupŽáci.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jihomoravský kraj.
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Česká republika Horopis IV.
Podnebí ČR Igor Dostal.
Základy regionální geografie
Webová propagační část RTIS - inspirativní průvodce.
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Půdy České republiky Igor Dostal.
Ekologie krajiny.
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
Fyziogeografická sféra
Můj domov Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Lotyšsko.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Pedogeografie a pedologie Lukáš Dolák.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Půda - např. písčité, hlinité, jílovité je to nejsvrchnější vrstva zemské kůry, která umožňuje vznik rostlinstva dle zrnitosti = půdní druhy (7) půda.
Myšlení ve fyzické geografii A.Hynek, Geografický ústav PřF MU, březen 2004.
Komplexní fyzicko-geografická charakteristika regionu
Podnebí ČR.
Pedosféra.
Josef Hanzl Černozem.
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
Krajina České republiky
PODNEBÍ SLOVÁCKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_52_INOVACE_52_Výšková členitost bioty ČR
Olomoucký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Česká republika - pohoří
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
4. seminář Podzim 2013 Jaroslav Biolek
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Kraj Vysočina Název školy: ZŠ Salvátor
Demografie je věda, která se zabývá:
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
VY_32_INOVACE_07_Olomoucký kraj
Transkript prezentace:

Integrované terénní vyučování Geografie Ovocný strom v krajině Integrované terénní vyučování Geografie

Ovocný strom v krajině Eduard Hofmann Zpracováno podle projektu MZLU Ovocné dřeviny jako součást dřevinných formací v kulturní zemědělské krajině. Projekt OP RLZ: CZ.04.1.03/3.3.11.1/2622

Geografická charakteristika vybrané oblasti Ve vybraném území (okolí školy, část obce, městská čtvrť) je třeba udělat stručnou geografickou charakteristiku s cílem zjistit, zda se někde v okolí školy či bydliště pěstují ovocné stromy. Jaké jsou současné ovocné formy, za jakým účelem se pěstují, ale také jaké se zde vyskytují krajové odrůdy. Pozornost věnujte základním přírodním a socioekonomickým podmínkám území. Po těchto úvodních charakteristikách může následovat celý projekt, který se bude týkat vytypovaných stromů a jejich sledování během celého roku za použití fotografování, vytváření náčrtků apod. Dále se dá zjišťovat účel výsadby jednotlivých ovocných stromů, protože jejich výsadba má rovněž další důvody.

Geografická charakteristika vybrané oblasti Charakteristika bude obsahovat (určeno učitelům): a)základní popis přírodních podmínek prostředí – primární krajinné struktury – geologická stavba území, reliéf, půdní vlastnosti, hydrologické charakteristiky, vegetace a živočišstvo. b) charakteristika sekundární krajinné struktury – člověk a krajina – převládající způsoby využití krajiny, vliv člověka a jeho činnosti na utváření vybraného území, stopy historických struktur zemědělské kulturní krajiny, atd.) Doporučená literatura a prameny: CULEK a kol. Biogeografické členění ČR. NEUHÄUSLOVÁ, Z. Potenciální vegetace ČR. Školní atlasy české republiky. Atlas podnebí české republiky. Atlas životního prostředí české republiky. Webové stránky Ministerstva životního prostředí.

Geografická charakteristika vybrané oblasti Určeno dětem: Napsat stručně polohu stylem: Naše obec, město leží v mírně zvlněné krajině Dyjsko-svrateckého úvalu, v horské krajině Hrubého Jeseníku, v podhůří Orlických hor, atd. Z přírodních charakteristik se zaměřit zejména na podnebí podle klasifikace v atlasu. Celá oblast patří do mírně chladné oblasti, vyznačující se … množstvím srážek… Dále se mohou věnovat slunečnímu záření, expozici svahů, větrům atd. Ze socioekonomických charakteristik je to zejména celkové hodnocení. Obec leží, nachází se v silně pozměněné zemědělské krajině, městská čtvrť zeleň ani ovocné dřeviny nemá atd.

Mapa půd

Podnebí ČR

Zemědělství v ČR

vrchovina