Distanční studijní texty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRVNÍ ROČNÍK vzdělávací cíle WORD - EXCEL UČIVO pro tříleté obory s výučním listem čtyřleté obory s maturitou Předmět INFORMATIKA A KOMUNIKACE PRVNÍ.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských oborů na FTK UP v Olomouci.
Karta Domů, skupina Odstavec
Hodnocení prací posílaných tutorovi k opravě PhDr. Miroslava Dvořáková 2008.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Jak vytvářet studijní texty SPŠ Olomouc, Cíle  Objasnit pojem studijní text;  Uvést charakteristické rysy studijního textu;  Navrhnout strukturu.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
TUTORIÁL UHERSKÉ HRADIŠTE TERMÍN: TERMÍN: Zhodnocení úkolů Zhodnocení úkolů Úprava textu do distanční podoby Úprava textu do.
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním znalostí o zlomcích. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují znalosti o zlomcích.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
ZOHO OFFICE Vypracovala: Iva Ptáčková, A11B0605P 1.
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Anotace Prezentace, která se zabývá prvočísly a čísly složenými AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší prvočíslo a číslo složené.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Digitální učební materiál
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
KASKÁDOVÉ STYLY 4.

Metodická podpora úprav RVP ZV
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
Lucie Rohlíková Západočeská univerzita v Plzni
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Jazyk vývojových diagramů
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK238.
MTP Peníze 11F201 Finanční teorie, politiky a instituce – část o penězích, bankách, finančních trzích Karel Janda Office Hours: Monday 11:20-12:20,
Praha, 23. ledna  Zahájení (Štěpán Blahůšek)  Studijní opory a jejich závazná osnova (Vladimír Kaucký)  Přestávka  Editace interaktivní osnovy.
ELearning Snímek 1 eLearning Tomáš Kubálek
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Úvod do studia.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Personalizace výuky prostřednictvím e-learningu. Struktura učebnice pro e-learning Obsah učebnice = struktura předmětu, kapitol cíleTabulka aktivni slovesa.docTabulka.
Distanční vzdělávání na VŠFS
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Centrum distančního vzdělávání
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Úvodní informace Informatika v agrobyznysu LS 2011/2012.
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Distanční studijní texty Centrum distančního vzdělávání UP v Olomouci

Přednosti tištěných textů: Jsou finančně méně náročné než ostatní studijní opory. Jsou mobilní, umožňují studium kdykoli a kdekoli. Četba je rychlejší a umožňuje zapamatování si většího počtu slov. Umožňují využít mnoho stylů učení a technik pro lepší zapamatování. Ke studiu není nutné užít speciální, technické vybavení.

Studijní texty v prezenční a distanční formě studia Klasická učebnice určena pro studenty s možností osobní konzultace, text není strukturován, slouží pouze ke čtení, pasivní příjem informací, neposkytuje zpětnou vazbu. Studijní text pro DiV určen pro samouky, text je členěn a informace jsou studentům dávkovány, slouží jako pracovní sešit, aktivizuje, motivuje studujícího pomocí úkolů a cvičení, poskytuje zpětnou vazbu.

Základní složky výuky: (Bartoňková, 1998) Logická struktura Atmosféra úvod, výkladová část, závěr styl psaní schémata a přehledy typografická podoba textu příklady ilustrace prvky zajišťující aktivitu studenta (otázky, úkoly, testy, klíč)

Specifika distančních studijních textů Vstupní a výstupní znalosti Struktura textu a kapitol Studijní cíle a doba potřebná ke studiu Průvodce studiem Aktivita a zpětná vazba Členění textu, krátké věty, nelineární forma textu Vysvětlení cizích slov, odborných termínů a zkratek Rámování, různé druhy písma (velikost, tloušťka, kurziva) Obrázky, schémata, přehledy, tabulky, diagramy, vzorce Srozumitelný, „čitelný“ a „čtivý“ text Popisný sloupec

Strukturovaný text: nelineární text - odrážky kurziva - definice tučné písmo – významné pojmy popisný sloupec – prostor pro poznámky

Nestrukturovaný text:

Struktura kapitoly: Studijní cíle (A) Doba potřebná ke studiu (B) Průvodce studiem (C) Text Prvky podporující aktivitu studujících – otázky, úkoly, cvičení apod. (D) Část pro zájemce (E) Příklady (F) Obrázky, grafy, schémata, tabulky apod. (G) Shrnutí (H) Pojmy k zapamatování (I) Klíč (J)

A) Studijní cíle: jasné, stručné, výstižné, přiměřené a kontrolovatelné, v souladu se vzdělávacím programem, formulovány bez podmínek a pomocí aktivních sloves.

Po nastudování této kapitoly byste měli umět… Chybně formulovaný cíl: Po nastudování této kapitoly byste měli umět… Správně formulovaný cíl: Po prostudování této kapitoly budete umět…

Aktivní slovesa: aktivní slovesa

B) Doba potřebná ke studiu: stanovení optimální doby, přiměřená délka kapitoly, ovlivněna: cílovou skupinou, náročností textu.

C) Průvodce studiem: zvláštní odstavec v textu, nezastupitelná role v distančních textech, vkládán na klíčová místa upozorňuje, poskytuje metodickou pomoc, podává důležité informace ke studiu, usměrňuje učební aktivitu studujících.

pochvala nevhodné!!! povzbuzení ikona průvodce studiem seznámení s obsahem upozornění a vysvětlení doporučení

D) Otázky a jejich význam: zapamatování, zpětná vazba, třídění informací, aktivizace a motivace studujících.

Rozdělení otázek v distančních textech: Řečnické otázky - přitahují pozornost, nevyžadují odpověď. Otázky k zamyšlení (problémové otázky)- vyžadují hlubší porozumění problematice, motivují studujícího k přemýšlení a k aplikaci poznatků do praxe. Kontrolní otázky- vztahují se k učivu kapitoly, slouží k autokorekci, zaměřené na cíle kapitoly.

Kontrolní otázky: aktivní slovesa Ikona pro kontrolní otázky a úkoly

Další aktivizační prvky: Cvičení a testy procvičování a upevňování získaných znalostí možná podoba výběr správné odpovědi doplňování údajů vlastní odpověď vytvoření schématu Slepá zkouška závěrečná zkouška nanečisto

E) Část pro zájemce: doplňující informace a literatura. příliš odborné pasáže, doplňující informace a literatura. zmenšené písmo větší mezera mezi odstavci ikona části pro zájemce

F) Příklad: praktické přiblížení shrnutí informací, praktické přiblížení forma – praktický výpočet, ilustrace z praxe, popis skutečné události . ikona pro příklad rámování

G) Obrázky, schémata, tabulky, grafy apod. : shrnují klíčové poznatky a jejich vztahy, usnadňují zapamatování a vybavení informací z paměti. zdvojený popis obrázku (Hejtman, 1998)

H) Shrnutí: funkce: zopakování klíčových bodů rychlá korekce forma: krátké, výstižné schéma, nelineární text, tabulka

I) Pojmy k zapamatování: ikona pro pojmy k zapamatování I) Pojmy k zapamatování: rámování prostor pro vysvětlení pojmu

J) Klíč: funkce: forma: primární zpětná vazba jednoznačné odpovědi modelová řešení, varianty umístěn mimo zadání úkolu snadno dostupný!

Grafická podoba distančních studijních textů: vertikální rozdělení stránky na 2 sloupce (Hejtman, 1999)

Hlavní sloupec (70 – 80 %) obsahuje: text, grafy, schémata, tabulky, obrázky, aktivizační prvky – otázky, úkoly, cvičení, testy apod.

Popisný sloupec (20 – 30 %) slouží jako prostor pro: poznámky, doplňky a řešení příkladů, komentáře k textu, stručný popis obrázků a tabulek, obrázky, ikony.

vysvětlení významu ikon představení ikon

http://www.cdiv.upol.cz

Děkuji za pozornost! Mgr. Lucie Snášelová Tel. 723 107 618 E-mail: L.Snaselova@seznam.cz