Nejjedovatější mořští živočichové Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 8.12. 2014
Fugu Fugu je známá japonská pochoutka, při její přípravě však stačí jedna chybička a jed se dostane do masa (původně se nachází pouze v kůži a některých orgánech). Jed způsobuje ochromení svalů. První ochrne jazyk – ztěžkne. Následují svaly, které vám umožňují dýchat, v tuto chvíli většina případu končí zadušením. Dodnes neexistuje protilék.
Chobotnice kroužkovaná „Hapalochlaena lunulata“ Dorůstá se okolo 20cm. Pestré zbarvení pouze v ohrožení. Výskyt: Mělké vody od Austrálie, až po Japonsko. Žije v mělkých vodách okolo 0-20cm. Její jed dokáže zabít až 26 dospělých. Ani na tento jed dosud není protilátka.
Čtyřhranka smrtelná Průhledná mořská medúza. Má až 25cm velký zvon a 3m dlouhé chapadla. V chapadlech má množství žhavých buněk, kterými popálí „nepřítele“. Má na svědomí nejvíce úmrtí člověka z mořských živočichů vůbec. (Bylo registrováno více jak 5000.) Po popálení je třeba rychle ošetřit octem, jinak se sníží šance přežít. Většina smrtí končí utonutím.
Odranec pravý Považován za nejjedovatější rybu vůbec. Je nazýván „Kamennou rybou“ kvůli svému vzhledu. Veliký je 25-50cm. Nachází se po celé délce obratníku kozoroha. Po zásahu jeho jedem se přestane každý pohybovat. Jed je bílkovinné povahy, způsobuje rozpad tkáně, ochrnutí až srdeční zástavu.
Zdroje http://zoom.iprima.cz/clanky/top-10-nejjedovatejsi-zvirata-na-zemi http://www.novinky.cz/cestovani/256117-japonska-specialita-fugu-je-jako-ruska- ruleta-obsahuje-jed-podobny-kyanidu.html http://www.sushi-blog.pl/wp-content/uploads/2013/06/fugu5.jpg http://vtm.e15.cz/aktuality/jedovate-antarkticke-chobotnice http://www.kamsevydat.cz/nebezpecni-morsti-zivocichove/ http://media.novinky.cz/698/346984-original1-75myk.jpg http://pmczech.webnode.cz/products/a8-jedovati-zivocichove-more-100-rocne/ http://kryptonblog.blog.cz/1310/odranec-pravy http://nd01.jxs.cz/847/071/f524e1adbb_16138346_o2.jpg