Potraviny – zdroje energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zásady výživy sportovce
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
„EU peníze středním školám“
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Transkript prezentace:

Potraviny – zdroje energie Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 31. ledna 2008

Energie Tělo potřebuje dostatek energie z různých důvodů Fyzická a duševní práce Udržení základních tělesných pochodů U dětí navíc růstu a vývoj organizmu !!! V kilojoulech (kJ) nebo v kilokaloriích (kcal) 1 kcal = 4,2 kJ Energii získáváme v různé míře z potravy

Tuky 1 g tuků = 37 kJ = 9 kcal Pro tělo zcela nezbytné: Mechanická ochrana orgánu Udržení tělesné teploty Součást mozkových buněk Součást hormonů Ke správnému využití vitaminů rozpustných v tucích Donedávna hlavní nepřítel v boji za štíhlou linii Rozhoduje nejen množství, ale zejména složení a původ tuků Upřednostňovat rostlinné tuky a oleje, před živočišnými (s výjimkou rybího tuku)

Bílkoviny 1 g = 17 kJ = 4 kcal Většinou ne jako zdroj energie Nezbytné Stavební látky Pro metabolické pochody v těle Přenašeče Pro imunitní reakce Minimálně 50 % bílkovin ve stravě dětí by mělo být živočišného původu (maso, mléko, mléčné výrobky, vejce)

Sacharidy 1 g = 17 kJ = 4 kcal Nejsnadnější zdroj energie Jednoduché sacharidy Mouka, pečivo, cukr, sladkosti apod. Energie se rychle spotřebuje Komplexní (složené) sacharidy Celozrnná mouka a celozrnné výrobky, zelenina a ovoce, luštěniny aj. Energie se uvolňuje postupně a vydrží déle Vláknina

Rozložení energie přes den Jednou z hlavních zásad zdravého jídelníčku je pravidelnost 5-6 jídel v rozmezí 2,5-3 hodiny Záleží na věku dítěte, na rozložení pohybových aktivit během dne apod. Snídaně 20-25 % Přesnídávka 10-15 % Oběd 30-35 % Svačina 10 % Večeře 20 % 2. večeře 5-10 %

Energie v různém věku Množství energie na den se liší podle Věku Pohlaví Fáze růstu Fyzické aktivity 4-7 let 7-10 let 10-13 let 13-15 let 15-19 let kJ 5800-6400 7100-7900 8500-9400 9400-11200 10500-13000 kcal 1400-1500 1700-1900 2000-2300 2200-2700 2500-3100

Jak energii sledovat Rodiče by měli alespoň orientačně vědět co a v jakém množství dětí přes den sní Děti často přijmou více energie, než mohou za den vydat Zběžně mohou kontrolovat energetický příjem např. pomocí nutričních programů www.e-kalkulacka.cz Sledovat nové značení obalů na potravinách Nutriční hodnoty na 100 g nebo ml výrobků Názorné převedení na počet procent z celkového denního příjmu energie

Nové značení potravin

Děkuji za pozornost!