Cyklické kódy Přednáška 6. Perfektní kód A.Opravuje největší množství chyb B.Má nejvíce kódových slov C.Má nejlepší poměr počet chyb/délka kódu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vestavné mikropočítačové systémy
Advertisements

Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Zařízení pro trvalé uchování dat
Záznamová média.
Identifikátor materiálu: EU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_136_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Elektrotechnika Přenosová technika
Hardware a software.
Paměťová média.
Kódování Radim Farana Podklady pro výuku. Obsah Cyklické kódy.  Reedovy-Solomonovy kódy.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Radim Farana Podklady pro výuku
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HARDWARE_S1.
Paměťová média.
Perfektní kódy.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Identifikátor materiálu: EU
Informatika akademický rok 2013/2014 Optická média.
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Analogově digitální převodník
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Kódování Radim Farana Podklady pro výuku. Obsah Cyklické kódy.
Multimédia.
Radim Farana Podklady pro výuku
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Lineární kódy.
Multimédia Žlutířová Eva.
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Jednovidová vlákna Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Lineární kódy.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
0 Distribuce obrazu a videa. 1 Obsah analogové televizní přenosové systémy NTSC, PAL analogové televizní vysílání kompresní standardy JPEG, JPEG 2000.
CD „Compact Disc“ CD „Compact Disc“,,Cédéčko“ Jana Dubová 2006.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Typy připojení k internetu
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Záznamová média.
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Telefónica Tato firma, která rozhodně nebyla považována za favorita tendru, je v české kotlině v podstatě neznámá - největší trhy má ve Španělsku a zemích.
Princip optických mechanik
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Cyklické kódy Přednáška 6

Perfektní kód A.Opravuje největší množství chyb B.Má nejvíce kódových slov C.Má nejlepší poměr počet chyb/délka kódu

Golayův binární kód má délku A.7 B.12 C.23 D.37

Hammingův kód neexistuje délky A.63 B.127 C.1025 D.4095

Opakovací kód je perfektní? A.Ano B.Ne

Cyklický kód Speciálním případem lineárního kódu je cyklický kód. Cyklické kódy se vyznačují tím, že cyklickou záměnou kódového slova opět dostáváme kódové slovo. Pokud je kódové slovo, tak také je kódové slovo.

Polynomy Každý polynom stupně n-1 lze reprezentovat jako uspořádanou n-tici jeho koeficientů. Pokud polynom vynásobíme polynomem a spočítáme zbytek po dělení polynomem dostaneme polynom. Tuto operaci budeme značit g.

Zjištění Problém nalezení cyklického kódu je tedy převeden na otázku, zda lze nalézt podmnožinu množiny všech polynomů, která je současně vektorovým prostorem a současně odolná vůči operaci g, tzn. pokud f je polynom reprezentující kódové slovo, tak také g(f) reprezentuje kódové slovo.

Ideál

Příklad

Generující matice

Způsob kódování

Kontrolní matice

Pozorování

Cyklické kódy Cyklické kódy se dále dělí podle toho, jakým způsobem je volen generující polynom. Nejznámější cyklické kódy se nazývají podle svých objevitelů BCH (Bose- Chaudhuriho-Hocquenghemovy) kódy. BCH kódy volí jako generující polynom nejmenší společný násobek zvoleného počtu minimálních polynomů. Ale i BCH kódy se dále dělí. Nejznámější podtřídu BCH kódů tvoří Reed- Solomonovy kódy, které nacházejí široké uplatnění v mnoha technických aplikacích. Reed-Solomonovy kódy jsou využívány pro ochranu informací uložených na CD a DVD, ale také v rámci nové technologie Blu-ray Disk. Pomocí Reed-Solomonových kódů je zabezpečen přenos dat v technologiích DSL a WiMAX, ale i přenos televizního signálu ve formátech DVB a ATSC.

Slovníček pojmů ATSC –Advanced Television Systems Committee (ATSC) je formát digitální televize nahrazující původní analogový standard NTSC v zemích severní Ameriky (v USA od 2009 a Kanadě od roku 2011).

Slovníček pojmů Blue-ray disk –Disk patřící ke třetí generaci optických datových disků. Kapacita disku může dosahovat až 80 GB (u oboustranné dvouvrstvé varianty), této kapacity je dosaženo díky velice malému příčnému odstupu stop (pouze 0,35 μm). Pro čtení disků Blu-ray se používá laserové světlo s vlnovou délkou 405 nm.

Slovníček pojmů CD –Kompaktní disk (compact disc) je optický disk určený pro ukládání digitálních dat. CD může obsahovat digitální zvukovou nahrávku (tzv. audio CD) nebo (počítačem čitelná) data (CD- ROM). Pro čtení kompaktních disků se používá laserové světlo s vlnovou délkou 785 nm a příčný rozestup stop je 1,6 μm.

Slovníček pojmů DSL –Digital subscriber line (DSL) je souhrnné označení pro skupinu technologií využívaných pro přenos dat prostřednictvím telefonních linek. Do skupiny DSL technologií patří například technologie ADSL využívané v ČR.

Slovníček pojmů DVB –Digital Video Broadcasting (DVB) je mezinárodní standard pro přenos digitálního televizního signálu. Nejznámější standardy jsou DVB-S pro satelitní vysílání, DVB-C pro vysílání kabelových televizí a DVB-T pro televizní pozemní vysílání.

Slovníček pojmů DVD –Digital Versatile Disc (DVD) je optický disk určený pro ukládání digitálních dat. Disky DVD jsou podobné CD diskům, mají však větší kapacitu, neboť pro čtení používají laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm a mají menší příčný odstup stop 0,74 μm.

Slovníček pojmů WiMAX –Worldwide Interoperability for Microwave Access (WiMAX) je technologie pro bezdrátový přenos dat, jedná se o obdobu DSL technologie pro kabelové přenosy.