Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat"— Transkript prezentace:

1 Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Záznamová MÉDIA Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat

2 Rozdělení záznamových médií
Magnetická média /magnetická páska, disketa, pevný disk/ Optická média /CD, DVD, Blu-ray/ Elektronická média /flash disk/

3 Magnetická média

4 Magnetická média Disketa /dnes již se díky nízké kapacitě nepoužívá/
Pevný disk (zkratka HDD, anglicky Hard Disk Drive) je zařízení, které se používá v počítačích a slouží k uchovávání  dat  pomocí magnetické indukce. Magnetická páska (audiokazeta, videokazeta) Magnetická páska je pevné medium sestávající z magnetické vrstvy nanesené na plastické pásce. Dnes už se toto médium používá velmi málo.

5 Externí pevný disk Je to vhodné záznamové médium. Jeho cena se rovněž podstatně snížila, odvíjí od jeho kapacity. Při koupi externího HDD je vhodnější koupi s rozhraním USB 3.0, které je podstatně rychlejší.

6 Optická média CD DVD Blu-ray

7 Optická média Pro dlouhodobou archivaci dat nejsou běžné nosiče CD/DVD/Blu-ray vhodné, protož se jejich záznamová vrstva časem likviduje, takže časem nemusí být čitelná. Jsou rovněž náchylné k mechanickému poškození. Další nevýhodou je jejich malá kapacita hlavně u CD/DVD. Blu-ray má kapacitu sice vyšší, ale vypalovačka blu-ray není běžným vybavení počítače.

8 Elektronická média Flash disk
Je dnešní době pro fyzický přenos dat nejlepším médiem. Je snadno přenositelný, kompatibilní a fyzicky odolný. Díky jeho rozhraní USB 3.0 je i dostatečně rychlý. Starší USB 2.0 rozhraní bylo podstatně pomalejší. Cena Flash disku se rovněž odvíjí od jeho kapacity.

9 SDHC karta Většina počítačů běžně podporují i paměťové karty. Jejich kapacita může být 32 GB, 64GB. Existují i rychlé paměťové karty s označením UHS-1, ale čtečka karet nemusí být v každém počítači.

10 Flash disky, paměťové karty, SSD disky se pravidelným zálohováním rychleji opotřebovávají. Je proto vhodné, aby záloha byla uvedena ještě na nějakém jiném médiu.

11 Záznamová média - zadání
Zjistěte na internetu. V jakých kapacitách se se dají tyto média koupit? Zjisti přibližnou cenu. Ke každému napište 1 výrobce. CD DVD Blu-ray Flash disk HDD (interní i externí) SD karty

12 Kontrolní otázky Vyjmenujte některá magnetická média a řeknete některé jejich nevýhody. Která záznamová média jsou v dnešní době nejpoužívanější? Vyjmenujte některá optická média a řekněte jejich kapacity.


Stáhnout ppt "Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat"

Podobné prezentace


Reklamy Google