Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A"— Transkript prezentace:

1 Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A

2 Co to znamená? Pevný disk (zkratka HDD, anglicky hard disk drive)
Slouží k uschovávání dat. Předchůdcem je magnetická páska a disketa. Pevný disk (HDD) může mít vysoké kapacity záznamu (120Mb,500Gb,1Tb,…) Bez „HDD“ počítač nefunguje! je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, , …) k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat pomocí magnetické indukce. Předchůdcem pevných disků je magnetická páska a disketa. Pevný disk je médium pro uchování dat s vysokou kapacitou záznamu (dříve řádově stovky MB až desítky GB, dnes až TB - terabyte). V současnosti jsou pevné disky standardní součástí každého PC. Jedná se o pevně uzavřenou nepřenosnou jednotku. NAVÍC: Pevné disky využívají principu magnetizace materiálu a pracují se dvěma stavy informace: 0 a 1 (binární soustava).

3 Informace Uvnitř této jednotky se nachází několik nad sebou umístěných rotujících kotoučů (disků). Tyto disky se otáčejí po celou dobu,funkce počítače. Rychlost otáčení bývá 3600 až 7200 otáček za minutu. Vzdálenost hlav od disku je asi 0,3 až 0,6 mikronu. Čtení a zápis dat na magnetickou vrstvu zajišťuje čtecí a zápisová hlava. 2)kdy je pevný disk připojen ke zdroji elektrického napájení nezávisle na tom, zda se z něj čte (nebo na něj zapisuje).. Díky tomuto otáčení se v okolí disku vytváří tenká vzduchová vrstva, na níž se pohybují čtecí / zapisovací hlavy. 5) Dříve se na čtení používaly magnetodynamické hlavy, nyní se používá krystal měnící vodivost podle mag. pole. Na jednu plotnu jsou dvě hlavy, protože jsou data z obou stran, strana plotny, na které je magnetický záznam, se nazývá povrch. Hlava „plave“ na vzduchovém polštáři těsně nad povrchem.

4 Výhody a nevýhody! Hlavním důvodem velkého rozšíření pevných disků je velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku doprovázený relativně vysokou rychlostí čtení a zápisu dat. Zásadní nevýhodou je mechanické řešení, které má poměrně vysokou spotřebu elektrické energie. Data jsou na disku uložena pomocí zmagnetizování. míst na magneticky měkkém materiálu, které se provádí pomocí cívky a elektrického proudu, přičemž se používají různé technologie záznamu a kódování uložených dat. Čtení je realizováno také pomocí cívky, ve které se při pohybu nad různě orientovanými

5 Funkce Zařízení, které vystavuje čtecí hlavy na správnou pozici nad povrchem se nazývá „Vystavovací mechanismus.“ Ten se „odvaluje“ za pomocí ocelového pásku po „patce“, která je spojena s hlavami. Hlavy se vystavují v závislosti na el. proudu, který protéká elektromagnetem s nimi spojeným a uloženým v silném magnetickém poli jiného permanentního magnetu. Z pevných disků se tedy dají demontovat velmi silné a křehké magnety. 1)Ve starších discích se pro vystavování hlav používá přesný krokový motor. 2)V novějších discích se používá rychlejšího lineárního motoru (elektromagnetu), INFORMACE PRO UČITELE____ ze slitin neodymu (Nd2Fe14B), gadolinia (aj.).

6 !POZOR! Obecně platí, že pevné disky jsou méně mobilní než diskety, i když je možné koupit vyměnitelné pevné disky . Je náchylné na poškození při nešetrném zacházení (pád, náraz apod.) a relativně vysoká hmotnost. Za tu cenu a důležitá data uložená v disku se nevyplatí ho vyndávat, ani s nim nic nezkoušet! Obecně platí, že pevné disky jsou méně mobilní než diskety, i když je možné koupit vyměnitelné pevné disky . je náchylné na poškození při nešetrném zacházení (pád, náraz apod.) a relativně vysoká hmotnost. Za tu cenu a důležitá data uložená v disku se nevyplatí ho vyndavat, ani s nim nezkoušet nic!

7 KONEC Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A"

Podobné prezentace


Reklamy Google