1 Informační studie IZI 215 Markéta Kulhavá xkulm11.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Sociální správa - prosinec
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Informační zdroje v programu 1N Celostátní porada vysokoškolských knihoven České Budějovice Věra Kubíková, MŠMT.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Obecná část rozpočtového práva III
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Další nebezpečné úrazy
10 let v NATO/20 let transformace ozbrojených sil ČR.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Závěrečná konference k projektu „Prevence násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče“ Shrnutí výstupů projektu a jejich udržitelnost.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
David Suchánek. Smíchovská střední průmyslová škola Vypracovali: David Suchánek Petr Kejda Odborný konzultant: Norbert Bidrman.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Soustava veřejných rozpočtů II.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal. Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
Koordinační středisko transplantací,
TEST 17. POLITOLOGIE
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Aktuální krize zdravotnictví
Letecká záchranná služba
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Traumatologický plán ÚSZS
Zdravotnická záchranná služba (dále jen ZZS)
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Nová pravidla bezpečnosti na fotbalových stadionech Ivan Langer ministr vnitra Praha
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu. Zákon o ZZS a související předpisy. Dne byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
10 pilířů reformy Policie ČR
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Dětské dopravní hřiště Městské policie
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
HORSKÁ SLUŽBA ČR First Responders Bc. Michal Janďura, DiS. Prášily 2018 Horská služba ČR, o.p.s. Tel.:
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

1 Informační studie IZI 215 Markéta Kulhavá xkulm11

2 Zadavatel Zadavatelem této informační studie je ministerstvo zdravotnictví, které bylo požádáno předsedou vlády Vladimírem Špidlou, aby připravilo analýzu útoků na záchranáře, které se v poslední době vyskytují čím dál častěji a je potřeba jim nějakým způsobem zabránit.

3 Sled událostí V roce 2002  V dubnu napadli tři opilci záchranáře, který utrpěl otřes mozku.  V květnu byl napaden záchranář, skončil s pořezanou rukou a tři týdny v pracovní neschopnosti.  V srpnu byl zubař zastřelen svým pacientem.  V srpnu bezdomovec v sanitce poranil záchranáři páteř, záchranář je v invalidním důchodu.

4 Sled událostí V roce 2003  V březnu byl zastřelen ortoped pacientem.  při zásahu napadli opilci tři záchranáře, jeden vyvázl s poraněnou hlavou a otřesem mozku, dva s poraněným břichem.  napadl záchranáře psychicky nemocný muž.  V květnu napadl pacient psychiatra mačetou, přesekal mu cévy a šlachy na rukou.

5 Sled událostí V roce 2003  V květnu vznikla tzv. vinohradská iniciativa, ve které lékaři a zaměstnanci FN Královské Vinohrady vyzývají politiky, aby se násilím na lékařích důsledně zabývali a zasazovali se o ochranu zdravotníků.  Marie Součková slíbila problém vyřešit například udělením statutu veřejného činitele zdravotníkům.

6 Sled událostí V roce 2004  opilý muž napadl záchranáře, který upadl do bezvědomí a utrpěl otřes mozku. Útočník poničil dvě sanitky, byl zatčen.  Vladimír Špidla nařizuje problém vyřešit.  V lednu je obnovena vinohradská iniciativa.  Vinohradská nemocnice instaluje do sanitek čipy a spolupracuje s bezpečnostní agenturou.  Pražští záchranáři absolvují kurzy sebeobrany.

7 Sled událostí V roce 2004  zamítla vláda návrh novely trestního zákona Ivana Langra o tvrdších trestech pro zdravotníky.  opilec napadl záchranáře, který utrpěl poranění břicha.  opilec poranil záchranáři krční páteř a hrudník.  propustila Poslanecká sněmovna Langrův návrh k projednání ve výborech.

8 Jak se zdravotníci brání sami? kurzy sebeobrany psychologické kurzy – jak předejít konfliktu a odvrátit ho vybavení zdravotníků pepřovými spreji nebo paralyzéry čipy v sanitce a spolupráce s bezpečnostní agenturou únikové východy a detekční rámy v nemocnicích

9 Jaké řešení navrhují zdravotníci? 10minutový limit dojezdů pro policii vyšší tresty za napadení osob poskytujících první pomoc samostatný zákon o zdravotnické záchranné službě stejné výhody a nevýhody jako mají ostatní složky integrovaného záchranného systému

10 Jaké řešení navrhuje vláda? Ministerstvo zdravotnictví připravuje návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. Ministerstvo vnitra připravuje rekodifikaci trestního zákona, podle které útok na zdravotníka bude okolností, která podmiňuje použití vyšší trestní sazby.

11 Doporučení Pokračovat v kurzech sebeobrany a psychologie Vytvořit zákon o zdravotních záchranných službách Maximálně 15minutový limit dojezdů pro policii Zvýšit tresty za napadení osoby, která poskytuje první pomoc Jako poslední možnost udělit záchranářům statut veřejného činitele