Období raného středověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Byzantská církev a kultura
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
T U R E C K O ISTANBUL HAGIA SOPHIA.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Franská říše a Karel Veliký
Elektronická učebnice - II
Vznik středověkých univerzit
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.
Zánik říše západořímské
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Byzantská kultura.
Raný středověk 5. – 11. století
Charakteristika umělecké památky
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Snaha o obnovu antické říše
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Raně středověké umění.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Registrační číslo projektu:
Středověká kultura Románský sloh
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
KŘESŤANSTVÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Byzantská říše 7. ročník.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Byzantské umění.
Byzantská říše.
Byzantská říše Důležité pojmy
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Tomáš Stejskal.  Byzantská říše vznikla po rozdělení římského imperia (Imperium Romanum) v jeho východní části - v r. 395, kdy si po smrti Theodosia.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Byzantská říše Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
EU peníze středním školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Byzantské umění a jeho vliv na západní kulturu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Byzantská říše Byzantská říše
Rozpad a zánik říše římské
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
VY_32_INOVACE_06_EKO_303_Dri
Byzantská říše.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA. VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Období raného středověku VY_32_INOVACE_06-01 Byzantská říše Období raného středověku

Římská říše a její rozpad Rozpad Římské říše po smrti císaře Theodosia roku 395 mezi syny Arcadia (V) a Honoria (Z): a) Západořímská říše (zánik roku 476 a vznik barbarských států, z nichž nejsilnější byla Franská říše), b) Východořímská říše = Byzantská říše (zánik Západořímské říše se na východě nijak neprojevil, zde ucelený vývoj až do 1453). Pak říši def. obsadili Turci, změna názvu Konstantinopole na Istanbul.

Rozdělení Římské říše po smrti císaře Theodosia roku 395 Autor: Benowar, Název:Roman empire 395.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Roman_empire_395.jpg

Východořímská říše = Byzantská říše Pro panovníky nepředstavovalo sesazení posledního císaře Západořímské říše významnější událost. Vyvodili z ní však, že mají nárok vládnout na celém území bývalého impéria. V 6. století si tak počínal především císař Justinián I. Veliký – dobyl africké pobřeží s Vandaly, ovládl kmeny Ostrogótů na Apeninském pol. – centrem město RAVENNA.

Územní rozsah Byzantské říše za Justiniána I. Autor: Neuceu, Název:Justinien 527-565.svg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Justinien_527-565.svg

Císař Justinián I. - (vláda 527 – 565) Vláda Justiniána I. (+ manželky Theodory) významným předělem v procesu vývoje antické římské společnosti ve středověkou byzantskou. Kruté potlačení povstání nespokojeného obyvatelstva NIKÁ („Zvítězíš !“) roku 532. Za jeho vlády dosáhla Byzantská říše vrcholu své slávy. Po smrti Justiniána se říše už jen bránila nájezdům útočníků.

Císař Justinián I. Ambiciózní a částečně uskutečněný záměr „obnovy říše“ (renovatio imperii), a proto četné reformy. Justiniánův zákoník (Corpus iuris civilis). Roku 529 nechal uzavřít platónskou Akademii v Athénách. Zrušil starodávný římský úřad konzulů. Tendence k sakralizaci instituce císařství (z latinského sacer – „svatý“) a k posilování jeho snahy po samovládě. Caesaropapismus = spojení panovnické moci s postavením nejvyššího představitele církve.

Byzantská kultura Mimořádný kulturní rozkvět, antický odkaz, řecký jazyk. Nesrovnatelně vyšší úroveň než Západ, školy, vzdělanost. Byzantské umění raného středověku úzce souvisí s křesťanstvím. Barevné mozaiky, ikony – obrazy svatých. Do dějin architektury vstoupil chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia) v Konstantinopoli.

Chrám Hagia Sofia v Istanbulu Autor: Cpodwrites, Název:Haghia Sophia.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Haghia_Sophia.jpg

Stavba chrámu v průřezu Autor: Neznámý, Název:Hagia-Sophia-Laengsschnitt.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hagia-Sophia-Laengsschnitt.jpg

Chrám Hagia Sofia Spojení vlastní chrámové stavby s kupolí převzatou z antické architektury. Kupole jako symbol nebeské klenby. Minarety postaveny dodatečně po dobytí Konstantinopole Turky 1453 – proměnili křesťanský chrám v mešitu. 1934 byla v rámci Atatürkových reforem sekularizována (zesvětštěna, bez působení náboženství), od té doby jako muzeum. Téměř tisíc let (do dokončení katedrály v Seville v roce 1520) byla největší katedrálou na světě.

Hagia Sofia v noci Autor: Radomil, Název:Haga Sofia RB1.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Haga_Sofia_RB1.jpg

Mozaika, Kristus a císař, interiér Hagia Sofia Autor:Leigh Harries, Pauk, Název:Byzantine Mosaics in Hagia Sofia, Istanbul.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Byzantine_Mosaics_in_Hagia_Sofia,_Istanbul.jpg

Stopy byzantského stavitelství v italské Ravenně Osmiboká cihlová stavba s mohutnou kopulí (548). V době byzantské vlády vyzdobena mozaikami, které jsou pokládány za nejlepší mozaikový soubor mimo území Byzance . Památky z 5. a 6. století se slavnými mozaikami jsou zapsány v Seznamu světového dědictví UNESCO. Chrám se stal vzorem pro stavbu kaple Karla Velikého v Cáchách.

Chrám San Vitale Ravenna Autor:Madaki, Název:San Vitale Ravenna.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:San_Vitale_Ravenna.jpg

Typický prvek MOZAIKA – interiér chrámu San Vitale v Ravenně Autor:Georges Jansoone, Název:SanVitale08.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SanVitale08.jpg

Justinián I., interiér San Vitale, Ravenna Autor:The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei. DVD-ROM, 2002. ISBN 3936122202. Distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH.,Phil 13, NázevMeister von San Vitale in Ravenna.jpg Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meister_von_San_Vitale_in_Ravenna.jpg

Byzantská církev Caesaropapismus (spojení panovnické moci s postavením nejvyššího představitele církve - patriarcha). Postupně jiný vývoj původně jednotné křesťanské církve mezi Západem a Východem. Jiné pojetí mše, odlišný výklad věroučných otázek, jazyk (Západ latina, Východ řečtina). Došlo k úplnému rozkolu v křesťanské církvi – tzv. církevnímu SCHIZMATU roku 1054.

Velké schizma roku 1054 papež Řím císař (patriarcha) Konstantinopol Římskokatolická církev císař (patriarcha) Konstantinopol Ortodoxní (pravoslavná) církev

Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Drahomíra Gajdošíková