VY _32_INOVACE_05_06J.Škvorecký

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Advertisements

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
SAMIZDATOVÁ A EXILOVÁ LITERATURA
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Jaroslav Žák a Únor 1948 VY_32_INOVACE _1B18
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Už zase skáču přes kaluže
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _18_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Daniel Keyes životopis, výklad románu.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Josef Škvorecký – život a dílo
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.4.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Josef Škvorecký - narodil se 27. ledna 1924 v Náchodě
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Josef Škvorecký životopis Josefa.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ LITERATURA 2. POL. 20. STOLETÍ (exilová)
Josef Škvorecký Ondřej Suk.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD. DÍLO ► PENTALOGIE, hlavní postava – DANNY SMIŘICKÝ – podává obraz o čes.společnosti od 2.světové války po zkušenosti.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková JOSEF ŠKVORECKÝ JOSEF ŠKVORECKÝ (Náchod) –
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_08
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
VY _32_INOVACE_05_10M.Viewegh Ročník: ročník Anotace:
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

VY _32_INOVACE_05_06J.Škvorecký Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1.4 75022320 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Název a číslo učebního materiálu : VY _32_INOVACE_05_06J.Škvorecký Ročník: 6. - 9. ročník Anotace: Josef Škvorecký – životopis, dílo, ukázky z tvorby Podpora vzdělávání v ZŠ Šumná Autor materiálu: Mgr. Hana Beránková Vytvořeno: únor 2013

Josef Škvorecký

Životopis ● narodil se 27. září 1924 v Náchodě – 3.ledna 2012 Toronto ● je český spisovatel, prozaik, esejista, překladatel a exilový nakladatel, jeho díla byla přeložena do mnoha jazyků, psal články do časopisů ● patří k nejvýznamnějším českým poválečným prozaikům ● jeho otec byl bankovním úředníkem a náčelník místní sokolské organizace ● studoval na gymnáziu v Náchodě, poté pracoval jako pomocný dělník v továrně a po skončení 2. světové války nastoupil na lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze ● v roce 1958 se oženil se svou přítelkyní Zdenou Salivarovou, která je česká zpěvačka, prozaička, překladatelka z francouzštiny a vydala díla např. Nebe, Peklo, Ráj a Pánská jízda. ● v roce 1969 odjíždí s manželkou na stipendijní pobyt do USA, do Československa se již nevrátí, zůstává v exilu v kanadském Torontu, kde na univerzitě vede kurzy českého divadla a filmu, v Torontu žije dodnes, po listopadu 1989 mohl navštěvovat svou rodnou zemi ● v roce 1971 zakládá nakladatelství 68Publisher zaměřené na vydávání české a slovenské exilové literatury ● byl společně s manželkou poctěn řádem Bíleho lva za zásluhu o českou literaturu ● užíval pseudonymy a šifry např. J. Mnata, Errol, Josef Benda, Burke

Dílo Zbabělci (1948-1949) Konec nylonového věku (1950) Tankový prapor (1954, vydáno v Praze-1990) Prima sezona Mirákl Příběh inženýra lidských duší báseň – Nezoufejte novela – Legenda Emöke (1963) detektivní trilogie – Smutek poručíka Borůvky, Konec poručíka Borůvky a Návrat poručíka Borůvky Farářův konec (1969, scénář ke stejnojmennému filmu) Obyčejné životy (2004)

Tankový prapor ● vydán roku 1971 v Torontu a roku 1990 v Československu ● byl natočen režisérem Vítem Olmerem, film patří mezi pár, které si vydělaly přes 2 miliony diváků a třžbu 55 milionů Obsah Hlavní postavou je Danny Smiřický. Dílo vypráví o době vojny rotného Dannyho. Odehrává se v roce 1953. Román zachycuje příběhy mladých mužů a studentů, kteří byli odvlečeni základní vojenskou službou na vojnu, aby se zde učili obraně státu a lidu. Popisuje mileneckou avantýru s Janinkou Pinkasovou, ženou jednoho z velitelů. Odehrávají se zde různé příběhy z vojenského prostředí.

Ukázka z knihy "Co je?" zabručel řidič ospale. "Heleď," pravil poručík. "Běž pomoct rotnýmu Smiřickýmu, jsou tam jenom čtyři. A přijd mě ve tři čtvrti na čtyři vzbudit." "Do prdele," odpověděl nesrozumitelně řidič a vylezl ven. Byl to ještě lemoun, příslušník prvního ročníku, a na větší odpor se nezmohl. Venku ho roztřásla zima. Malý poručík Hospodin se zatím čile vyškrábal na jeho místo do kabiny a zavřel za sebou. Za oknem se mihl cíp deky, jak se do ní důstojník balil. Vojín Holený, řidič, se otočil, strčil ruce do kapes, a drkotaje zuby, pustil se směrem neurčitě severním ke skupinkám keřů, které tam stály jako realistické kulisy na ochotnickém jevišti. Nočním tichem zvonily a skřípaly vzdálené nárazy lopat a krumpáčů. Holený spěchal vysokou trávou a cítil, jak mu rosa prosakuje plátěnými kalhotami letní uniformy. To ho ještě víc rozladilo. U jedné skupiny keřů kotvil štábní vůz politického oddělení, a právě když šel Holený kolem, rozsvítil někdo baterku a na pozadí osvětlených dveří vozu se začernaly dvě důstojnické čepice. Pak zavrzaly schůdky, dveře se otevřely a světla i s čepicemi v nich zmizela. Kurvy, pomyslel si Holený, člověka vyženou ven a sami jdou chrápat.

Prima sezona Prima sezona Obsah Obsah ● vydána roku 1975 v Torontu a roku 1990 v Československu ● je soubor šesti povídek, jejichž hlavním hrdinou byl Dan Smiřický ● adaptace - český televizní seriál, který natočil režisér Karel Kachyňa v roce v 1994 Obsah Kniha líčí dospívání, studium a lásky gymnazisty Dannyho Smiřického v období 2. světové války. Autor vzpomíná na dobu svého mládí. ● vydána roku 1975 v Torontu a roku 1990 v Československu ● je soubor šesti povídek, jejichž hlavním hrdinou byl Dan Smiřický ● adaptace - český televizní seriál, který natočil režisér Karel Kachyňa v roce v 1994 Obsah Kniha líčí dospívání, studium a lásky gymnazisty Dannyho Smiřického v období 2. světové války. Autor vzpomíná na dobu svého mládí.

S manželkou, spoluzakladatelkou 68 publishers

Použitá zdroje Wikipedie Školní slovník českých spisovatelů – P.Dolejší,2004 Školní četba na dlani – Obsahy z děl českých a slovenských spisovatelů, Erika,1995 Obrázky : http://neoluxor.cz/files/d08e1aa3.jpg http://ceskyfilm.web2u.cz/spaw/images/T/Tankovy%20prapor%2003.jpg http://www.databazeknih.cz/images/13_/139/prima-sezona-16463.jpg http://img.ihned.cz/attachment.php/790/35917790/aistuv3BDEFGHJKOjkl6Whqrx1U2ARmn/Tankovy_prapor_-_to_je_provokace http://warsaw.czechcentres.cz/public/galleries/17/16184/josef-skvorecky-s-manzelkou.jpg?b0e09a5428e3922ff168f0b16e50d169