Vzájemné působení těles. Síla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Elektrování těles. Vznik iontů.
Vzájemné působení těles - síla
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Vzájemné silové působení těles
Fyzika Účinky síly.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Fyzika 7. ročník Síla a její účinky
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla a její měření.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Vzájemné působení těles
Zákon vzájemného působení dvou těles
Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce. Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce.
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Fyzika - opakování.
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_450.
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
Digitální učební materiál
STAVBA LÁTEK Tělesa a látky Co nás obklopuje? Zapiš si!
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Co vím o síle? VY_52_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Vzájemné působení těles
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Síla.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Síla, její znázornění a účinky.
Vzájemné působení těles
Gravitační síla. Gravitační pole
Síla a pohyb Stručný postup při řešení úloh: 1.Uvědomíme si, jaké působí síly (obrázek, silový diagram) 2. Formulujeme pohybové rovnice 3. Vyřešíme No,
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
Skládání sil opačného směru
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_SÍLA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_FYZIKA
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Účinky síly. Účinky síly Síla a tvar tělesa Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Účinky síly na těleso posuvné účinky síly
Vzájemné působení těles
Druhy sil VY_32_INOVACE_15_Druhy sil Autor: Pavlína Čermáková
Transkript prezentace:

Vzájemné působení těles. Síla Zapiš si! (Učebnice strana 16 – 18)

Na stole stojí váza s květinami Na parkovišti stojí auto Pozorujeme Na stole stojí váza s květinami Na parkovišti stojí auto Na lavici leží kniha Tělesa se dotýkají, ale vůči sobě se nepohybují Zavěšení závaží na pružinu Položení závaží na pravítko Dochází ke změně tvaru Někdy je změna tvaru vidět, někdy se nám zdá, že změna nenastává Kdybychom však měli citlivé přístroje, zjistili bychom, že deformace nastává u všech těles.

Ve fyzice rozumíme pod pojmem deformace změnu tvaru a rozměrů těles, která je vyvolána působením jiných těles. Může být dočasná (natažení pružiny) trvalá (tvarování modelíny) fotbalista kopne do míče tenistka odpaluje míček Na stěnách starých hradů můžeme často vidět staré dělové koule zaryté do zdi. Jak deformace vznikly? Dobývání hradů a zámků – DĚJEPIS Popis interakce: dělová koule nejprve zmenší svoji rychlost na nulu, současně nastává deformace zdi. Koule se deformuje nepatrně. Dochází ke změně pohybu jednoho nebo obou těles (může dojít i k jejich současné deformaci)

Pro přesnější popis vzájemného působení těles používáme ve fyzice pojem síla. Působí-li jedno těleso na druhé, působí současně druhé těleso silou na první těleso. Vzájemným silovým působením se může změnit tvar tělesa nebo pohyb tělesa (uvést do pohybu, zbrzdit nebo urychlit pohyb, změnit směr pohybu nebo zastavit pohyb). Tělesa na sebe mohou působit při dotyku nebo „na dálku“, např. elektrickou, magnetickou nebo gravitační silou.

Magnet přitahuje kuličku magnetickou silou, současně i kulička přitahuje magnet. Magnet působí na kuličku magnetickou silou, i když se kuličky nedotýká. Pustíme-li kámen, padá k Zemi. Na povrchu Země působí na všechna tělesa Země gravitační silou a přitahuje je. Třeme-li plastový hřeben tenkým papírem, zjistíme, že hřeben přitahuje kousky papíru elektrickou silou. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 18 – 19.