Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Škroupovo náměstí – podzemní garáže na místě parku?
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
BIOPLYN v ČR STAV A PŘEDSTAVENÍ POTENCIÁLU ROZVOJE
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
Komunální odpadní vody a kaly
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Společnost Skanska je tu pro vás
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Dopravní infrastruktura: plány a realita Martin Robeš odborná sekce Doprava Strany zelených.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Přístup k posouzení rizika
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ing. Tomáš Baloch ZEVO Praha Malešice
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Diskusní příspěvek k tématu Kdo zastaví propad českého stavebnictví?
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Management projektu Fakulta sportovních studií MU Brno 2013 Ing
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Nový zákon o ochraně ovzduší
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.

Současná situace v ČR  Intenzivní rozvoj v posledních cca 2 letech  Cca 30 moderních bioplynových stanic zemědělského typu  Cca 20 ks zařízení ve stavbě  Desítky projektů v přípravě  CZ Biom připravuje databází provozovaných a realizovaných stanic  Intenzivní rozvoj s sebou nese problémy

Problémy v rozvoji biolynových stanic  Legislativní  Dodavatelské a provozní  Vztah veřejnosti

Legislativní problémy  Vyhláška č. 482/2005 Sb. a Rozhodnutí ERÚ č. 8/2008, Metodický pokyn MŽP z roku 2008  Kategorie AF 1 a AF 2 s různou výkupní cenou, tzv. zemědělské a ostatní bioplynové stanice  Kategorie AF 2 je mixem různých typů bioplynových stanic  Absence přesné legislativy v oblasti zápachu  Nemožnost uplatnění zelených bonusů na technologickou spotřebu bioplynových stanic  Nízké limity některých prvků v organických hnojivech dle vyhl. č. 474/2000 Sb.  Komplikované provozní řády  Komplikované provozní řády (voda, ovzduší, odpady apod.) ‏

Dodavatelské a provozní  Situace se zlepšuje, přesto velmi negativní dopad na veřejnost  Volba a skladba vstupní suroviny (např. sušina, obsah N, výskyt rizikových prvků apod.)‏  Návrh a výpočet technologie (doba zdržení, organické zatížení, recyklace fugátu, účinnost separace, jednostupňový či vícestupňový proces apod.)‏  Míchání fermentačních nádrží (nedostatečný počet a typ míchadel, tvorba pěny a krusty apod.)‏

Dodavatelské a provozní  Skladování a zpracování výstupů ze stanic (volba typu separace, správný návrh skladovacích kapacit, instalace míchadel apod.)‏  Provoz bioplynových stanic (odborné vedení provozu, volba vhodné skladby vstupů, provozní monitoring apod.)‏  Snaha za každou cenu vydělat

Vztah veřejnosti  Vychází především z negativních zkušeností na projektech Velký Karlov, Albrechtice a Klokočov  Doprava spojená s provozem, nutnost zpracovat akustické studie  Obava ze zápachu, nutnost zpracovat pachové studie – mezery v legistativě  Snížení ceny nemovitostí v okolí  Mnohdy zcela absurdní argumenty  Zpracování Dokumentace EIA dle přílohy č. 4

Aktivity CZ Biom  Udržení výkupní ceny AF 1 a zvýšení ceny AF 2  Přijetí pachové vyhlášky  Zjednodušení zpracování provozních řádů  Zvýšení pozitivního povědomí u obyvatel  Nutnost úpravy legislativy, např. limity Zn, Cu pro hnojiva dle vyhlášky č. 474/2000  Zlepšení kontroly v oblasti nakládání s bioodpady  Diskuze na rozdělení kategorie AF 2

Děkuji za pozornost Biomasa v oslabení Tomáš Dvořáček