Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Stavba počítačů.
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Základy počítačů a kancelářský software
Hardware a Software.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
PC komponenty.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Počítač, jeho komponenty
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení. >Hardware Fyzické vybavení počítače Vše, na co si můžeme sáhnout (monitor, klávesnice, myš, tiskárna…)
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Hardware.
Architektura počítače
Hardware osobních počítačů
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vnitřek skříně počítače
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Hardwarové vybavení počítače
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Mgr. Miroslava Telingerová
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení Okruh č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení

Hardware Fyzicky existující vybavení počítače (klávesnice, monitor, harddisk,…) Software Sada vše programů v počítači ( uložená data, programy, grafy,…)

Počítačová skříň (case) Druhy Desktop (vodorovný typ) Tower (svislý typ) Slouží k upevnění všech ostatních důležitých komponentů Přední strana:ovládací prvky, diody Zadní strana: porty

Základní deska Propojuje veškeré komponenty počítače a připojit je k napájení Obsahuje velké množství slotů a konektorů Obsahuje paměť ROM (pouze ke čtení)- uložení BIOSU

Procesor Základní část počítače, vykonává veškeré operace a výpočty Složitý integrovaný obvod V současnosti 2 firmy: Intel, AMD Vysoké teploty - chlazení

Operační paměť (RAM) Neustálé zpracování výsledků Ztrácí svůj obsah po odpojení od napájení

Pevný disk Uložení velkého množství dat pomocí magnetické indukce Záznamy jsou uloženy i při odpojení od proudu Stavba: pohyblivé jednotky Plotny – místo z magneticky měkkého kovu Hlava – provádí záznam, čtení i výmaz informací z ploten Alternativa: SSD disky – nemají pohyblivé jednotky, typ flash paměti

Doplňující karty Grafická karta-přeměňuje datový signál z počítače na obrazový Zvuková karta -převádí data do akustické podoby. Síťová karta -zprostředkovává komunikaci počítače s jiným počítačem nebo slouží k připojení do sítě

Doplňkové hardwarové komponenty Monitor-výstupní zobrazující zařízení Klávesnice-vstupní zařízení – vkládání znaků Myš-vstupní polohovací zařízení počítače, usnadňuje pohyb v dokumentu

Základní pojmy Bit a byte - jednotky ve výpočetní technice Bit = 1 nebo 0 Byte = 8 bitů možné uložit libovolný znak nebo číslo v rozmezí 0-255 Algoritmus - posloupnost jednoduchých pokynů, úkolů Program - je zápis algoritmu v programovacím jazyce Protokol - standard, podle kterého probíhá elektronická komunikace a přenos dat

Von Neumannova koncepce počítače Základní moduly počítače jsou: procesor, řadič, operační paměť, vstupní a výstupní zařízení

Číselné soustavy Desítková (0-9) - dekadická Dvojková (1,0) – binární Šestnáctková (0-9,A-F) - hexadecimální