Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DECHOVÁ CVIČENÍ.
Advertisements

1.1 Hygienické návyky při psaní a čtení
Základy sportovního tréninku mládeže
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
PROJEKT NAŠÍ ŠKOLY PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU.
Speciální péče na naší škole
Narušená komunikační schopnost PaedDr
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Dysgrafie specifická porucha grafického projevu
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Mladší školní období.
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Prezentace lekce logopedické intervence č. 1
Psychomotorický vývoj dětí se sluchovým postižením
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Ruce - paže VY_32_INOVACE_Čp z 1
Alternativní a augmentativní komunikace
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie
Logopedická třída MOTÝLCI
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Znaky pohybu Typické znaky lidské motoriky
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Specifické poruchy školních dovedností
Psaní všemi deseti.
VY_32_INOVACE_TMM23760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Senzorická integrace - Jean Ayresová
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Reedukace SPU s využitím počítačů
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
bucco-faciální praxie
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
Vývojová dysfázie.
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
,,BROUSÍME SI JAZÝČEK S EMILKOU A EMILEM“
Motorické schopnosti.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Pilates.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Práce s papírem a barvami
jemná motorika, koordinace ruky a oka
Grafomotorika - Vrba ve větru
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Lateralita [z lat. latus = strana, bok]
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Jemná motorika, koordinace ruky a oka
ANTROPOMOTORIKA.
SPŘ u dětí s MO přímá je souvislost mezi poruchami hybnosti – porucha centrálního neuronu, v souvislosti s celkovým motorickým vývojem dítěte můžeme již.
Specifické tahy na rukou
Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Domaluj druhou polovinu
MOTORIKA II JEMNÁ MOTORIKA
PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU
Transkript prezentace:

Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn i vývoj řeči. U dětí je důležité rozvíjet hybnost celého těla (tzv. hrubou motoriku), hybnost ruky (jemnou motoriku) i obratnost mluvidel (motorika mluvních orgánů). Hrubá motorika zahrnuje pohyblivost celého těla. Sleduje se koordinace jednotlivých pohybů, jejich přesnost, rychlost, kvalita i kvantita. Cvičení jemné motoriky ruky a prstů je stejně důležité jako rozvíjení celkové motoriky. Je to spojeno s přípravou dítěte na psaní, ale také to souvisí s funkcí ruky a řeči. Motorika mluvních orgánů zahrnuje procvičování pohyblivosti rtů, jazyka, čelisti.

Kartičky Barevné kartičky s dětskými ilustracemi uzpůsobené k rozvoji motoriky rukou.

Barevné korálky Korálky jsou vhodné na cvičení jemné motoriky formou navlékání, oddělování korálků a třídění podle barev.

Labyrint Pomůcka je vhodná pro rehabilitační cvičení. Úkolem dětí je přemístit korálky podle fantazie nebo zadání. Rozvíjí jemnou motoriku, logické myšlení, koordinaci pohybů a má různé stupně obtížnosti.

Násadky na tužky Plastové násadky pomáhají dětem zvyknout si na správné držení tužky.

Cvičeni Konečkem palce se postupně dotýkáme konečků ostatních prstů (prsty se zdraví) a to samé druhou rukou, oběma rukama. Postupně vztyčovat prsty levé nebo pravé ruky ze zavřené pěsti. Ukazováček, prostředníček střídavě ťukají do stolu (hrajeme na klavír), pravou, levou, oběma. Namotáváme klubíčko vlny levou, pravou. Ukazováček i prostředníček pravé ruky běhají po stole, to samé levou rukou, potom oběma současně. Prsty pravé ruky se postupně dotýkají prstů levé ruky, nejprve palec, potom ukazováček apod. Utvořit „brýle“, tj. dva kroužky z palce a ukazováčku obou rukou a spojit je Přiložit obě dlaně k sobě, široce roztáhnout prsty („stromy“) Ruce dlaněmi k zemi, roztahovat a stahovat prsty plynule v pomalém tempu Veškeré hry s míčem, válení míčků dlaněmi a prsty po stole