FY_089_ Elektromagnetické jevy_Elektromagnetismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnet a jeho užití
Advertisements

DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Využití elektromagnetu
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Autor: Mgr. Libor Sovadina
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
FY_076_Elektrický proud v kovech_ Elektrický proud
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Litva, Lotyšsko a Estonsko
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Chráněná území v České republice
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Elektromagnetické jevy
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Autor: Mgr. Hana Krajčová
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Vodiče a nevodiče elektrického proudu
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_074_Síla, Skládání sil_Skládání sil
Autor: Mgr. Libor Sovadina
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Rovnovážná poloha tělesa
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
FY_077_Elektrický proud v kovech_ Elektrické napětí
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Magnetické vlastnosti látek
Fy_105_ Elektromagnetické jevy_Transformátor
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zdroje elektrického napětí
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
FY_080_ Elektrický proud v kovech_Stejnosměrný a střídavý el. proud
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Autor: Mgr. Libor Sovadina
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Magnetické materiály v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
Elektromagnet a jeho využití
Transkript prezentace:

FY_089_ Elektromagnetické jevy_Elektromagnetismus Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_089_ Elektromagnetické jevy_Elektromagnetismus Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

Elektromagnetismus Pojmem Elektromagnetismus označujeme jevy, ve kterých se projevuje vzájemný vazba mezi elektřinou a magnetismem. Za elektromagnetismus můžeme také považovat oblast fyziky, která tyto jevy zkoumá. Elektromagnetismem se také označuje teorie elektromagnetického pole, která elektromagnetické jevy vysvětluje a popisuje.

Elektrické a magnetické pole Vzájemná vazba elektrického a magnetického pole se nazývá elektromagnetismus. Společné tzv. elektromagnetické pole klasicky popisuje složením dvou polí: elektrického a magnetického. Tato pole ovlivňují částice s elektrickým nábojem. Elektrické pole vzniká v okolí elektricky nabitých částic. Magnetické pole zpravidla vzniká pohybem elektrických nábojů. Elektrické pole dvou zelektrovaných balónků Magnetické pole v okolí tyčového magnetu

Elektromagnetická síla Síla, kterou elektromagnetické pole působí na elektricky nabité částice se nazývá elektromagnetická síla. Elektromagnetická síla je kromě gravitace nejčastější silou zodpovědnou za většinu jevů vyskytujících se v každodenním životě. Téměř všechny vztahy mezi atomy způsobuje elektromagnetická síla, která působící na elektricky nabité částice v atomech. Elektromagnetické pole popisují tyto fyzikální veličiny : Elektrický proud I (A) Ampér Elektrické napětí U (V) Volt Elektrický náboj Q (C) Coulomb Elektrický odpor R (Ω) Ohm

Elektromagnet Elektromagnet je tvořen cívkou s jádrem z magneticky měkké oceli. Princip fungování spočívá v přeměně energie elektromagnetického pole na energii mechanickou. Magnetická síla vzniká při průchodu elektrického proudu vinutím cívky, které přitahuje pohyblivou část - kotvu. Magnetické pole elektromagnetu je tím silnější, čím větší elektrický proud prochází cívkou a čím více závitů má cívka.

Využití elektromagnetu v praxi Elektromagnet se používá například v elektrickém zvonku, v jističích, stykačích, ve sběrnách kovového šrotu nebo v elektromagnetických relé. Elektromagnet se používá také v automobilovém průmyslu třeba jako snímač otáček klikového hřídele (otáčkoměr), nebo pro brzdění tramvajových vozů a obráběcích strojů.

Kovošrot Jednou z možností využití elektromagnetu v praxi je využití tohoto zařízení jako přepravníku – jeřábu kovového šrotu v kovošrotu. Po zapnutí elektrického proudu se chová zařízení jako magnet a přitahuje kovové předměty. Po vypnutí přestává být magnetické a předměty odpadnou.

Elektrický zvonek Elektrický zvonek je jednoduché elektrické zařízení přeměňující elektrickou energii na mechanickou energii ve formě zvuku. Využívá se v klasických telefonech, v domovních zvoncích, při zvonění ve škole či jako výstražný signál na železničních přejezdech. Po připojení zvonku ke stejnosměrnému elektrickému zdroji začne zvonek zvonit.

Princip elektrického zvonku Při uzavření elektrického obvodu se velmi rychle opakují dva kroky (sepnuto – vypnuto). Vznik magnetického pole kolem elektromagnetu způsobí přitažení kotvy k elektromagnetu, čímž se přeruší obvod. Elektromagnet ztratí schopnost magnetu a kotva se vrátí do původní polohy.

Jednoduchý domovní jistič Elektrický jistič Je elektrický přístroj který při nadměrném elektrickém proudu –zkratu automaticky rozpojí elektrický obvod. Tím může chrání uživatele před úrazem elektrickým proudem a elektrické zařízení před jeho poškozením. Výhody jističe: oproti pojistce, která se při použití zničí je možné jistič znovu zapnout a může opět fungovat. Jedná se tedy o zařízení s opakovatelným použitím. Jednoduchý domovní jistič

Elektromagnetické relé Elektromagnetické relé je elektrotechnická součástka využívající elektromagnetický jev. Součástka byla původně využívána v telegrafních linkách. Elektromagnetické relé je příkladem využití elektromagnetu v zařízeních a je důležitým prvkem v automatizovaných soustavách a řídících systémech. Najdeme jej například v automobilech (dobíjecí systém akumulátoru). relé z automobilu

Otázky k opakování Co všechno můžeme označit pojmem elektromagnetismus ? Co je to elektromagnet ? Jaký je rozdíl mezi permanentním magnetem a elektromagnetem ? Kde se využívá elektromagnet ? Kde najdeš u nás ve škole elektromagnet ? K čemu se využívá jistič elektrického proudu ? K čemu se využívá elektromagnetické relé ?

Správné odpovědi Všechny jevy u kterých se projevuje vzájemná vazba mezi elektrickým a magnetickým polem. Elektromagnet je tvořen cívkoum kterou prochází elektrický proud. Elektromagnet se dá na rozdíl od permanentního magnetu „vypnout“. V kovošrotu, domovním zvonku, v relé Ve školním zvonku a při otevírání dveří. K ochraně elektrického obvodu. K ovládání elektrického obvodu. Je to přepínač.

Použité zdroje: www.wikipedie.org Soubor:Electromagnet with gap.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 27.11.2010 [cit. 2013-04-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Electromagnet_with_gap.svg KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 9. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c2000, 232 s. ISBN 80-719-6193-0. Fyzika pro 8. ročník. Praha: Prometheus, 2008. ISBN 978-80-7196-149-9 Soubor:Fotothek df roe-neg 0006701 032 Vorführung eines Magnetkrans des VEB Schwermaschinenbau S.M. Kirow Leipzig vor P.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16.4.2009 [cit. 2013-04-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fotothek_df_roe-neg_0006701_032_Vorf%C3%BChrung_eines_Magnetkrans_des_VEB_Schwermaschinenbau_S.M._Kirow_Leipzig_vor_P.jpg Soubor:DoorBell 002.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 24.3.2009 [cit. 2013-04-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:DoorBell_002.jpg Soubor:Nakresy.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2.4.2009 [cit. 2013-04-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nakresy.PNG File:Relay.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14.6.2005 [cit. 2014-11-07]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Relay.jpg