vypracovala: Andrea Borovcová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jakub Šverma
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Ledovce.
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Litosféra Exogenní pochody.
Činnost řek.
Endogenní (vnitřní) pochody
Polární oblasti Anotace
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
Ledovcové tvary.
Ozonová díra.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Vnější geologické děje
Eroze.
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Exogenní geologické děje
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Modelační činnost ledovce
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FJORDY Jan Geletič 2. Ročník GGI.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
LEDOVCE.
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
Norsko – země fjordů Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
KRYOSFÉRA (řec. kryos = chladný, ledový)
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
HYDROSFÉRA.
Největší alpský ledovec
Ledovce Jan Dušek.
Kryogenní pochody.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název Exogenní pochody – působení ledu Předmět, ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006
Dotváření zemského povrchu - voda
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Př_152_Geologie_Činnost ledovců
Ledovce.
CO DOKÁŽE EROZE….
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc
Ledovce.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_20_Ledovce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 17 TEMA: Ledovce – vznik a výskyt (1.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
vnější přírodní činitelé
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Ledovcové tvary reliéfu a glaciální doby
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_14_Činnost ledovce
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

vypracovala: Andrea Borovcová Činnost ledovců vypracovala: Andrea Borovcová

tání ledovců Za posledních pět let roztály v Grónsku, na Aljašce a v Antarktidě více než dva bilióny tun ledu. Mořská hladina v důsledku toho stoupla o půl centimetru. Polovina celkových ztrát připadá na Grónsko..

typy ledovců: pevninské ledovce je typem mohutného ledovce velkých rozměrů, vznikající na relativně plochém terénu a tvořících velké klenby. V současnosti se pevninské ledovce nacházejí pouze v Antarktidě a v Grónsku

horské ledovce lze dále dělit do několika typů: údolní ledovec, dendritický ledovec, karový ledovec, malaspinský ledovec, norský typ ledovce. karový ledovec vyplňuje vysoko položené deprese – kary malaspinský typ ledovce se nachází v oblastech silného vývoje dendritických ledovců údolní ledovec vyplňuje vyšší části horských údolí dendritický ledovec má více vyživovacích oblastí po obou stranách údolí norský typ ledovce tvoří přechod k pevninským ledovcům

Stavba ledovce Ledovce mají různý tvar, ale všechny ledovce mají akumulační oblast, ve které dochází ke hromadění sněhu, a ablační oblast, ve které dochází k odtávání ledovce. Obě oblasti jsou od sebe odděleny myšlenou čarou rovnováhy

síla ledovce Při vzniku glaciálních tvarů se uplatňuje destruktivní i akumulační činnost ledovcového tělesa. Destruktivní činností se rozumí zpětná, boční a hloubková eroze, které narušují horniny ve svém nejbližším okolí

Erozní činnost ledovců Ledovce jsou výrazným erozním činitelem, Rozlišujeme několik základních druhů ledovcové eroze: brázdění (exarace) – postupující ledovec před sebou tlačí úlomky, které pod velikým tlakem ryjí podložní horninu Díky rozdílné tvrdosti hornin a bočních ledovců může vzniknout zvláštní druh visutého údolí. odlamování (detrakce) – změny teplot mají za následek roztávání a následné zamrzání vody pod ledovcem, ta se částečně vsakuje do horniny, kde při zmrznutí zvětšuje svůj objem, což má za následek roztrhávání horniny ohlazování (abraze) a obrušování (deterze) – části unášené ledovcem se postupně třou o jiné části, což se na tělesu projevuje jako typické rýhování a zahlazování. Stupeň ohlazení je závislý na tvrdosti obou hornin.

Významné světové ledovce Šířka Název Oblast Délka(km) (km) Lambertův ledovec Australské antarktické území 402 64 Petermanův ledovec Grónsko 200 32 Vatnajokull Island 100 83 Beardmoreův Novozélandské antarktické území 160 - Malaspina Aljaška 65 45 Hispar-Biafo Karákoram, Pákistán 120 3,2 Hubbardův ledovec Saint Elias Mountains, Aljaška 114 3,75 Humboldtův ledovec 95 Koettlitzův ledovec 85 13 Aletschgletscher Bernské Alpy 26 [editovat] Literatura