Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_11_GAS_606_Per
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. ročník
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
POKRMY Z VNITŘNOSTÍ Bc. Daniel Vančura.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava Vánoční večeře
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94
Hovězí vnitřnosti žáludky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Pečení na anglický způsob
Lasaně zapečené se zeleninou
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Charakteristika pokrmů
Charakteristika pokrmů
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Příprava pokrmů z vepřového masa
Příprava drůbeže vařením, dušením
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví 2. téma
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
Transkript prezentace:

Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325 Maminčino kuře Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325

Maminčino kuře Číslo receptury: 18006 Hmotnost na 10 porcí v g Hmotnost na 3 porce v g Použité suroviny: Hrubá Čistá hovězí maso zadní 1000 300 párky jemné 150 148,5 45 44,55 sůl 30 9 pepř mletý 1 0,3 cibule 200 170 60 51 tuk 100 paprika mletá 15 4,5 voda pitná 700 210 mouka hladká máslo 50 mléko konzumní 90 smetana 12% Hmotnost hotového výrobku   2814,5 844,35

Opakování učiva 1. Předběžná příprava drůbeže. 2. Předběžná příprava hub. 3. Jak vaříme těstoviny? 4. Jaká zásada platí pro tepelnou úpravu vnitřností?

Technologický postup Očištěné porce kuřete osolíme , vložíme do pekáče, přidáme máslo a slaninu nakrájenou na kostičky. Zalijeme trochou vody a za občasného přelévání výpekem upečeme dozlatova. Upečené porce kuřete vyjmeme ze šťávy. Uvaříme těstoviny a vysypeme je do pekáče s výpekem z kuřat. Cibuli nakrájenou na plátky zpěníme na tuku, přidáme na malé kostičky krájená vepřová játra a krátce je opečeme. Přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše podusíme. Takto připravenou směs smícháme v pekáči s vařenými těstovinami. Na těstoviny vložíme porce upečeného kuřete a vše společně krátce zapečeme.

Charakteristika hotového pokrmu Porce dozlatova upečeného kuřete s přílohou těstovin smíchaných s drobně krájenými vepřovými játry a na plátky krájenými žampióny.

Suroviny k přípravě

Předběžná příprava žampiony oloupeme, omyjeme, nakrájíme na plátky porce kuřete očistíme, opláchneme játra nakrájíme na malé kostičky cibuli nakrájíme na plátky uvaříme těstoviny

Porce kuřete osolíme, vložíme do pekáče, přidáme máslo a slaninu, zalijeme trochou vody.

Za občasného přelévání výpekem upečeme dozlatova Za občasného přelévání výpekem upečeme dozlatova. Upečené porce kuřete vyjmeme ze šťávy.

Uvaříme těstoviny a vysypeme je do pekáče s výpekem z kuřat. Těstoviny sypeme do vařící osolené vody. Vaříme zvolna po dobu určenou na obalu. Po uvaření propláchneme nejprve studenou vodou, pak teplou a necháme okapat.

Cibuli nakrájenou na plátky zpěníme na tuku, přidáme na malé kostičky krájená vepřová játra a krátce je opečeme.

Přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše podusíme Přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše podusíme. Takto připravenou směs smícháme v pekáči s vařenými těstovinami.

Na těstoviny vložíme porce upečeného kuřete a vše společně krátce zapečeme.

Jedna porce váží 450 g, z toho 150 g kuřete.

Postup ve zkratce 1. Předběžná příprava – snímek č. 7 2. Porce kuřat osolíme, vložíme do pekáče, přidáme máslo, slaninu a mírně podlijeme vodou. 3. Upečeme dozlatova za občasného přelévání výpekem a vyjmeme ze šťávy. 4. Do pekáče s výpekem vsypeme uvařené těstoviny. 5. Cibulku zpěníme na tuku, přidáme vepřová játra, orestujeme, přidáme žampiony a podusíme. 6. Směs smícháme s těstovinami, na ně položíme porce kuřete a krátce zapečeme.

Otázky k zopakování 1. Vyjmenuj suroviny potřebné k přípravě maminčina kuřete. 2. Z jakých surovin připravíme směs, kterou pak vmícháme do těstovin? 3. Řekni postup přípravy směsi. 4. Kolik váží jedna porce? 5. Zopakuj postup ve zkratce.

Bezpečnost při práci 1. Při krájení masa si prkénko podložíme vlhkou utěrkou, aby nám neklouzalo. 2. Nůž neseme zásadně špičkou dolů. 3. Při krájení se nebavíme s kolegou, dbáme zvýšené opatrnosti. 4. Používáme velký ostrý nůž. 5. Při zapalování plynového hořáku si nejprve zapálíme zápalku a teprve pak pustíme plyn. 6. Dbáme zvýšené opatrnosti při cezení těstovin. Pozor na páru, která stoupá z horké vody. Nebezpečí opaření! 7. Mokrou podlahu okamžitě vytřeme dosucha. 8. Z pečící trouby vyndáváme kastrol v chňapkách - pálí !