Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325 Maminčino kuře Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325
Maminčino kuře Číslo receptury: 18006 Hmotnost na 10 porcí v g Hmotnost na 3 porce v g Použité suroviny: Hrubá Čistá hovězí maso zadní 1000 300 párky jemné 150 148,5 45 44,55 sůl 30 9 pepř mletý 1 0,3 cibule 200 170 60 51 tuk 100 paprika mletá 15 4,5 voda pitná 700 210 mouka hladká máslo 50 mléko konzumní 90 smetana 12% Hmotnost hotového výrobku 2814,5 844,35
Opakování učiva 1. Předběžná příprava drůbeže. 2. Předběžná příprava hub. 3. Jak vaříme těstoviny? 4. Jaká zásada platí pro tepelnou úpravu vnitřností?
Technologický postup Očištěné porce kuřete osolíme , vložíme do pekáče, přidáme máslo a slaninu nakrájenou na kostičky. Zalijeme trochou vody a za občasného přelévání výpekem upečeme dozlatova. Upečené porce kuřete vyjmeme ze šťávy. Uvaříme těstoviny a vysypeme je do pekáče s výpekem z kuřat. Cibuli nakrájenou na plátky zpěníme na tuku, přidáme na malé kostičky krájená vepřová játra a krátce je opečeme. Přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše podusíme. Takto připravenou směs smícháme v pekáči s vařenými těstovinami. Na těstoviny vložíme porce upečeného kuřete a vše společně krátce zapečeme.
Charakteristika hotového pokrmu Porce dozlatova upečeného kuřete s přílohou těstovin smíchaných s drobně krájenými vepřovými játry a na plátky krájenými žampióny.
Suroviny k přípravě
Předběžná příprava žampiony oloupeme, omyjeme, nakrájíme na plátky porce kuřete očistíme, opláchneme játra nakrájíme na malé kostičky cibuli nakrájíme na plátky uvaříme těstoviny
Porce kuřete osolíme, vložíme do pekáče, přidáme máslo a slaninu, zalijeme trochou vody.
Za občasného přelévání výpekem upečeme dozlatova Za občasného přelévání výpekem upečeme dozlatova. Upečené porce kuřete vyjmeme ze šťávy.
Uvaříme těstoviny a vysypeme je do pekáče s výpekem z kuřat. Těstoviny sypeme do vařící osolené vody. Vaříme zvolna po dobu určenou na obalu. Po uvaření propláchneme nejprve studenou vodou, pak teplou a necháme okapat.
Cibuli nakrájenou na plátky zpěníme na tuku, přidáme na malé kostičky krájená vepřová játra a krátce je opečeme.
Přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše podusíme Přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a vše podusíme. Takto připravenou směs smícháme v pekáči s vařenými těstovinami.
Na těstoviny vložíme porce upečeného kuřete a vše společně krátce zapečeme.
Jedna porce váží 450 g, z toho 150 g kuřete.
Postup ve zkratce 1. Předběžná příprava – snímek č. 7 2. Porce kuřat osolíme, vložíme do pekáče, přidáme máslo, slaninu a mírně podlijeme vodou. 3. Upečeme dozlatova za občasného přelévání výpekem a vyjmeme ze šťávy. 4. Do pekáče s výpekem vsypeme uvařené těstoviny. 5. Cibulku zpěníme na tuku, přidáme vepřová játra, orestujeme, přidáme žampiony a podusíme. 6. Směs smícháme s těstovinami, na ně položíme porce kuřete a krátce zapečeme.
Otázky k zopakování 1. Vyjmenuj suroviny potřebné k přípravě maminčina kuřete. 2. Z jakých surovin připravíme směs, kterou pak vmícháme do těstovin? 3. Řekni postup přípravy směsi. 4. Kolik váží jedna porce? 5. Zopakuj postup ve zkratce.
Bezpečnost při práci 1. Při krájení masa si prkénko podložíme vlhkou utěrkou, aby nám neklouzalo. 2. Nůž neseme zásadně špičkou dolů. 3. Při krájení se nebavíme s kolegou, dbáme zvýšené opatrnosti. 4. Používáme velký ostrý nůž. 5. Při zapalování plynového hořáku si nejprve zapálíme zápalku a teprve pak pustíme plyn. 6. Dbáme zvýšené opatrnosti při cezení těstovin. Pozor na páru, která stoupá z horké vody. Nebezpečí opaření! 7. Mokrou podlahu okamžitě vytřeme dosucha. 8. Z pečící trouby vyndáváme kastrol v chňapkách - pálí !