I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Výroba cukru Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Etapy výroby Mechanická úprava řepy Získávání difúzní šťávy Čištění difúzní šťávy Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny Zpracování cukroviny Rafinace surového cukru Výroba bílého cukru
Mechanická úprava řepy Cíl: očištění řepy rozřezání řepy na řízky Fyzikálně-chemické pochody: rozpustnost Vstup látek Bulvy cukrové řepy Výstup látek Řepné řízky
H2O jáma s řepným splavem váha řezačky řepné kolo pračka třasadlo výtah
Získávání difúzní šťávy Cíl: vyluhování sacharosy z buněk pletiva řepných řízků získání difúzní šťávy Fyzikálně-chemické pochody: koagulace bílkovin difúze Vstup látek Řepné řízky Horká voda Výstup látek Difúzní šťáva Vyslazené řepné řízky
horká H2O dopravník difuzér řízkolis zásobník difúzní šťávy
Čištění difúzní šťávy Cíl: odstranění necukerných látek z difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy zisk lehké šťávy Fyzikálně-chemické pochody: neutralizace srážení saturace filtrace Vstup látek Difúzní šťáva Ca(OH)2 CO2 Výstup látek Lehká šťáva Saturační kaly
zásobník difúzní šťávy saturák vyhřívač čeřicí nádoba saturák dekantér Ca(OH)2 vyhřívač kalolis rotační filtr CO2 saturační kaly
Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny Cíl: zahuštění lehké šťávy ke krystalizaci – zisk těžké šťávy zisk cukroviny Fyzikálně-chemické pochody: odpařování krystalizace Vstup látek Lehká šťáva Výstup látek Těžká šťáva I. cukrovina
vícečlenná vakuová odparka zásobník lehké šťávy vícečlenná vakuová odparka brýdová pára filtr zrnič SO2 výměník tepla zásobník těžké šťávy I. cukrovina krystalizátor
Zpracování cukroviny Cíl: oddělení krystalů cukru od matečného sirobu zpracování matečného sirobu na další podíl cukru Fyzikálně-chemické pochody: odstřeďování odpařování krystalizace Vstup látek I. cukrovina Výstup látek Surový cukr Zelený sirob II. cukrovina Zadinový cukr Melasa
I. cukrovina II. cukrovina surový cukr zrnič zelený sirob odstředivka zásobník II. cukrovina surový cukr krystalizátor melasa odstředivka zadinový cukr
Rafinace surového cukru Cíl: očištění surového cukru příprava bílé cukroviny Fyzikálně-chemické pochody: odstřeďování vykrývání filtrace adsorpce Vstup látek Surový cukr Voda Ca(OH)2 Adsorbent Výstup látek Bílá cukrovina
H2O Ca(OH)2 afináda afinádní sirob filtr adsorbent bílá cukrovina
Shrnutí Etapa Fyzikálně-chemické pochody Vstup látek (suroviny) Výstup látek (produkty) Mechanická úprava řepy rozpustnost bulvy cukrové řepy řepné řízky Získávání difúzní šťávy koagulace bílkovin difúze horká voda difúzní šťáva vyslazené řepné řízky Čištění difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy srážení necukerných látek saturace filtrace sraženin Ca(OH)2 CO2 lehká šťáva saturační kaly Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny odpařování Krystalizace těžká šťáva I. cukrovina Zpracování cukroviny odstřeďování krystalizace surový cukr zelený sirob II. cukrovina zadinový cukr melasa Rafinace surového cukru vykrývání filtrace adsorpce voda adsorbent bílá cukrovina
Produkty výroby Vyslazené řepné řízky Surový cukr Melasa Bílý cukr Krmivo Kvasný průmysl Potravinářský průmysl Krmivo Kvasný průmysl Potravinářský průmysl
Produkty výroby Cukr krystal Cukr krupice Cukr moučka Cukrové homole Krystaly o velikosti 0,2 – 0,4 mm Krystaly o velikosti 0,16 – 0,8 mm Cukrové homole Kostkový cukr Cukr brinž
Poděkování Poděkování podniku Litovelská cukrovarna, a.s. za pořízení fotografií a videozáznamů z výroby.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Konec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.