Controlling – Přednáška I. Ing. Václav Leinweber, MBA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právě v době recese či krize je to velmi aktuální otázka. Jak to poznat? Ti, kdo řídí podnik, některé typy znají. Většina manažerů však přivítá mít špičkového.
Advertisements

Kalkulace plných a variabilních nákladů
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Lidský kapitál a investice do vzdělání Ing. Václav Leinweber, MBA.
Tvorba cen v maloobchodě
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Firma a jejich cíle.
TRANSFORMACE. Transformace mezi ovládnutím situace a rezignací na problémy mezi ovládnutím situace a rezignací na problémy nepružná organizace nepružná.
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
Cena v pojetí marketingu
Význam informací v podnikání
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_204.
Úvod do podnikových financí
Financování podniku.
Zkušenostní křivka Petr Bouška IŘT 2007/2008.
Nauka o podniku Seminář.
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_MARKETINGOVÝ.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
Mikroekonomie I Typy firem v tržní ekonomice a jejich cíle
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
TRIBUNA ČESKÉHO OBCHODU TZB 2011 – HOTEL CLARION, 29.BŘEZNA 2011 MICHAL ŠUSTR COUNTRY MANAGER pro ČESKO, SLOVENSKO a MAĎARSKO ARISTON THERMO CZ s.r.o.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
8 Případové logistické studie Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Ing. Martin Stávek Katedra jakosti a spolehlivosti strojů Technická fakulta.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Poměrové ukazatele.
Ekonomika podniku 2. část Školní rok 2005/2006 Vyučující: Ing. Simona Rosová.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Podnikatelský plán Specifikace podnikatelského plánu. Účel a funkce.
Přednáška č. 2 Finanční controlling Controlling pracovního kapitálu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
126FIP Bod zvratu 3. týden.
Úvod do podnikových financí
BSC - Metoda Balanced Scorecard
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Ad 2) Cash flow Pojem Význam.
Finanční páka v podniku
Nauka o podniku Bod zvratu.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Poměrové ukazatele.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
L O společnosti - Rodinná společnost Matějovský byla založena v první polovině 90. let - Více než 20 let je úspěšným výrobcem ložního povlečení a jedničkou.
TRH (tržní mechanismus)
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
Základy firemních financí
Ing. Veronika Dostálková MBA
Zakladatelský projekt pilařského a dřevozpracujícího provozu
Finanční management Téma č.4 Dnešek Finanční páka Provozní páka.
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Ústav podnikové strategie Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku Autor BP: Miroslava Sobotovičová.
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Postup stanovení ceny s pomocí marketingových nástrojů
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Manažerské účetnictví a řízení po linii výrobků, prací a služeb
Transkript prezentace:

Controlling – Přednáška I. Ing. Václav Leinweber, MBA

Čínské umění války „Vrhni se do ohně, aby sis naloupil!“ Poučení z tohoto pravidla spočívá v tom, že doba krize, která pro ostatní může znamenat konec, je pro nás výzvou. Ve tvrdých časech můžeme zefektivnit podnikové procesy a zvítězit nad konkurencí!

Čínské umění války „Půjč si mrtvolu, obnovíš tak ducha“ Význam spočívá v tom, že použijeme starou znalost a dáme jí nové využití (které je ze současného pohledu nekonvenční a nové) Du Pontova metoda členění ukazatele ROE je poměrně stará, ale je možné jí aplikovat zcela novým způsobem

Metoda Du Pont - členění ukazatele ROE ROE = Rentabilita tržeb x Četnost obratu kapitálu

Čínské umění války „Z ničeho udělej něco!“ Význam spočívá v tom, že musíme přijít s něčím jedinečným – VIZE!!!

Čínské umění války „Pozoruj oheň z protějšího břehu řeky!“ Význam spočívá v tom, že bychom se neměli hrnout do byznisu, ve kterém je tlačenice, necháme ostatní, ať se perou a zvolíme si svůj jedinečný segment trhu!

Vize založení společnosti EQUITY INVESTOR AKTIVAPASIVA

Čínské umění války „Půjč si meč, zabiješ jich víc“ Význam spočívá v tom, že využitím cizího kapitálu velice zvětšíme možnosti své firmy

Použití cizího kapitálu EQUITY CZINVESTOR AKTIVAPASIVA

Začátek provozování podniku EQUITYCZINVESTOR AKTIVAPASIVA TRŽBY Budeme řešit později!

Ukazatel T/P EQUITYCZINVESTOR AKTIVAPASIVA ZÁSOBY ROZPR. VÝROBA HOTOVÉ VÝR. POHL. INKASO

T/P – financování výroby EQUITYCZINVESTOR AKTIVAPASIVA ZÁSOBY ROZPR. VÝROBA HOTOVÉ VÝR. POHL. INKASO Obrovský tlak na stranu pasiv Outsoucingem uděláme z našeho problému problém někoho jiného (dodavatel je za řešení našeho problému odměněn zakázkou)

Snižování fixních nákladů outsourcingem Outsoucingem uděláme z našeho problému problém někoho jiného Náš dodavatel je za řešení tohoto našeho problému odměněn získáním zakázky Outsoucing vychází často kalkulačně zdánlivě dráž než vlastní výroba, musíme vzít v úvahu fixní náklady, kterých se zbavíme

Problém s outsourcingem Outsoucing je „podmínkou nutnou, nikoli postačující“ Musíme se přesvědčit, že outsourcing skutečně povede ke snížení FN Lokální manažeři se instinktivně řídí pravidlem čínského umění války: „Nech vykvést strom!“ Důsledkem je české: „vlk se nažral a koza zůstala celá“

Snižování počtu zaměstnanců Výhody: Snížení fixních nákladů (fixních – berou hodinovou nebo měsíční mzdu) Nevýhody: Zbavíme se těch nejlepších zaměstnanců (nejhorších se průběžně zbavujeme neustále, takže nyní není koho z nich vyhodit; nejlepší odchází sami – naše nechtěná podpora konkurence; snížení se pak týká pracovitých a nenápadných zaměstnanců, neschopní kariéristé zůstávají)

Snižování variabilních nákladů Roubíček: Pane Kohn, ty Vaše rakve, co u Vás prodáváte, jsou o polovinu dražší, než naproti u konkurence! Kohn: A oni už zkusili, Roubíček, udělat v té rakvi od naproti rukama takhle???? Technici často vyvíjí exkluzivní řešení, o které zákazník nestojí

Čínské umění války „Kvůli jednomu stromu pokácej i druhý!“ Význam spočívá v tom, že nestačí, že jsme udělali pro úspěch maximum. Je možné udělat ještě mnohem víc. Uvidíme nové oblasti, ve kterých lze účinně ovlivnit ekonomiku společnosti.

Případová studie – důsledky cenových slev 15%-ní sleva zde vede k 50% poklesu krycího příspěvku (contribution margin)

Situace před slevou cena1 var0,7 kp0,3 počet kusů500 kp celkem150 fix celkem120 EBIT DA30

Situace po slevě sleva z ceny15% cena0,85 var0,7 kp0,15 navýšení počtu kusů o 15% počet kusů575 kp celkem86,25 fix celkem120 EBIT DA-34

Přehled jednotlivých řad traktorů z hlediska KP

Skupiny výrobků dle bodu zvratu