Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.

Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Presentation Title 1st September 2002
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.

Státní energetická koncepce a kraje Územní energetická koncepce kraje je povinným dokumentem kraje. Povinně vychází ze státní energetické koncepce a obsahuje cíle a principy řešení energetického hospodářství na úrovni kraje. Vytváří podmínky pro hospodárné nakládání s energií v souladu s potřebami hospodářského a společenského rozvoje včetně ochrany životního prostředí a šetrného nakládání s přírodními zdroji energie – na 20 let – kontrola po 4 letech Územní energetická koncepce je neopomenutelným podkladem pro politiku územního rozvoje a územně plánovací dokumentaci. Podrobnosti zpracování ÚEK upravuje Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.

Obsah územní energetické koncepce (dle odstavce 5 článku 4 zákona 406/200 Sb.) a)rozbor trendů vývoje poptávky po energii, b)rozbor možných zdrojů a způsobů nakládání s energií, c)hodnocení využitelnosti obnovitelných a druhotných energetických zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla, zvláště se vyhodnotí vhodnost vytápění a chlazení využívajících obnovitelné zdroje energie v místní infrastruktuře, d)hodnocení využitelnosti energetického potenciálu komunálních odpadů e)hodnocení ekonomicky využitelných úspor z hospodárnějšího využití energie, f)řešení energetického hospodářství území včetně zdůvodnění a posouzení vlivů na životní prostředí a návrh opatření

Limity a příležitosti Moravskoslezského kraje Kvalita ovzduší Sociální a ekonomické podmínky (obyvatelstvo, veřejné rozpočty, podnikatelský sektor) Rozdílné podmínky jednotlivých částí území Potenciál energetického rozvoje kraje, měst a jeho území Identifikace investičních příležitostí a tvorba pracovních míst: o Zvyšování energetické účinnosti o Využívání OZE a lokálních zdrojů energie

Analýza trendů vývoje poptávky po energii a) analýza území  počet obyvatel  Sídelní struktura vč. výhledu  geografické údaje  klimatické údaje  domovní a bytový fond b) analýza spotřebitelských systémů a jejich nároků v dalších letech  určení spotřebitelů a spotřebitelských systémů bytová sféra, občanská vybavenost, podnikatelský sektor  kvantifikace jejich energetické náročnosti

Rozbor zdrojů a nakládání s energií Zdroje pro výrobu elektřiny a tepla Distribuční systémy a jejich kapacity /rezervy Vývoj v dodávkách – minulost a výhled Klasická paliva a energie a ODZE Způsob využití a možné varianty využití, sektory, účel užití, efektivita, dopady, apod. Poptávka po energii (stávající a budoucí a její uspokojení – efektivita a vývoj v požadavcích a v technologiích a jejich vývoji Cenový vývoj, spolehlivost, bezpečnost, rizika, řešení havarijních a nouzových stavů….

Hodnocení úspor Úspory ve spotřebě paliv a energie – po sektorech, podle způsobu užití, časové rozložení realizace potenciálu úspor, náklady Distribuční systémy a možné úspory, náklady Výrobní systémy a úspory (ve zdrojích – účinnost), náklady Potenciály úspor – nejen sektorové, ale i územní rozčlenění – ekonomická zdatnost sektorů

Řešení energetického hospodářství území a) zabezpečení energetických potřeb územních obvodů  využívání obnovitelných a druhotných zdrojů a úspor energie  ekonomická efektivnost  respektování státní energetické koncepce a regionálních omezujících podmínek  zabezpečení spolehlivosti dodávek b) formulace variant technického řešení rozvoje místního energetického systému  uspokojení požadavků definovaných prognózou vývoje energetické poptávky řešeného územního obvodu  a požadavků na kvalitu ovzduší a ochranu klimatu  princip dvoucestného zásobování energií, IRP, územní soběstačnost, spolehlivost, efektivnost, proveditelnost

Způsob zpracování ÚEK a její využití a)Využití GIS a dalších SW nástrojů pro mapování možností území (úspory, využití OZE, využití lokálně dostupných zdrojů), současného stavu v zásobování energií a spotřebě – usnadňuje využití ÚEK pro potřeby územně plánovací dokumentace b)Řešení jednotlivých systémů a variant jejich možného rozvoje, kompatibility, promítnutí vhodných variant do zásad územního rozvoje c)Provázanost s dalšími koncepčními dokumenty kraje a obcí – zejména rozvoj území d)Stanovení variant ve způsobu zásobování jednotlivých částí kraje palivy a energií, účinků a nákladů e)Návrh opatření pro realizaci koncepce včetně otevření možností pro nacházení investic, zaměstnanosti …