Praha, 26. – 27. listopadu 2014. Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Životní úroveň (II. část)
Nový Prostor po 10 letech v Praze Pražské setkání lidí se zážitkem chudoby , Poslanecká sněmovna PČR.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
12/17/20141 Dopady předlužení občanů na trh práce Ing. Marie BÍLKOVÁ, vrchní ředitelka sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Bezdomovectví ve statutárním městě Opava _______________________
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Praha, 26. – 27. listopadu Obsah pojmu prevence Řada na sebe navazujících opatření Nutná spolupráce všech relevantních subjektů V ČR je obcí.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Co znamená pro společnost bezdomovství?
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
– – Občanská a finanční gramotnost jako základ konkurenceschopnosti zaměstnanců Ing. Radka Sokolová.
Sociálně patologické jevy
Protidluhové poradenství Most, Duchcov Výzkum v Duchcově – 2011 KVANTITATIVNÍ ČÁST STUDIE – ANKETNÍ ŠETŘENÍ.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Bezdomovectví David Švadlena.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Chudoba jako sociální problém
Právní procesy.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
INTERVENČNÍ TÉMA – KVALITA ŽIVOTA Tipy a nástroje k vytváření a prezentacím snímků v širokoúhlých formátech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – rizika ztráty bydlení a jejich minimalizace Roman Matoušek.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Institut ochránce práv dětí
Představení systému dostupného bydlení v Pardubicích
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Strategie regionu, obce
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Transkript prezentace:

Praha, 26. – 27. listopadu 2014

Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost způsobuje výpadky ve včasném a řádném placení finančních závazků Dochází k situacím, kdy splatnost jednoho závazku je řešena zřízením závazku druhého Nezaměstnanost většinou doprovází i různé závislosti

Společensky nežádoucí jevy S problémem lidí bez domova souvisí celá řada zjevných společensky nežádoucích jevů S problémem lidí bez domova souvisí celá řada zjevných společensky nežádoucích jevů Tyto jevy formují názor většinové společnosti na problém bezdomovectví Tyto jevy formují názor většinové společnosti na problém bezdomovectví (ne)vymahatelnost práva (ne)vymahatelnost práva

Negativně pohled na problém lidí bez domova formují i jednostranná a neobjektivní vyjádření různých nevládních skupin Negativně pohled na problém lidí bez domova formují i jednostranná a neobjektivní vyjádření různých nevládních skupin Za příčinu neutěšené situace označují pouze majoritní společnost a lidi bez domova zbavují odpovědnosti za daný stav Za příčinu neutěšené situace označují pouze majoritní společnost a lidi bez domova zbavují odpovědnosti za daný stav Zvyšující se četnost pozitivní diskriminace různých skupin nepřispívá ke klidnému občanskému soužití, zvláště když individuální zkušenost mnoha jedinců z majority je negativní Zvyšující se četnost pozitivní diskriminace různých skupin nepřispívá ke klidnému občanskému soužití, zvláště když individuální zkušenost mnoha jedinců z majority je negativní

Klíčovou potřebou pro lidi bez domova je nalezení zaměstnání Umožní jim splácet dluhy a vrátit je na legální trh práce a standardního bydlení Osoby v ubytovnách končí z důvodu vysokého zadlužení, nedodržování povinností vyplývajících z nájemní smlouvy nebo domovního řádu

Pomoc v bytové nouzi musí být účinným nástrojem pomoci a současně musí bránit zneužívání dávek určením pravidel např. dodržování pravidel občanského soužití Pomoc má být pouze impulsem ke změně života Příčinou ztráty bydlení je podcenění ztráty zaměstnání a špatné hospodaření

Kriteria pro přidělení obecního bytu Obce jsou kritizované pro nesplnitelná kriteria m.j. bezdlužnost a podmínku být občanem obce Kriterium bezdlužnosti vyplývá ze zákona o obcích – majetek obce musí být využíván účelně a hospodárně Podmínka trvalého pobytu je důležitá v rámci přerozdělování finančních prostředků z rozpočtového určení daní

V této oblasti je nezbytné vytyčit, která opatření pro sociální inkluzi jsou skutečně nepostradatelná a tyto aktivity pak následně dlouhodobě realizovat Nelze akceptovat, aby obci z aplikace procesů sociálního začleňování byly ukládány povinnosti, které by je ekonomicky a kapacitně zatěžovaly

Návrhy opatření, které se týkají sociálního začleňování musí poskytnout jednoduché, ekonomicky výhodné a účinné řešení nejen pro obce, ale i pro sociálně potřebné občany. Pomoc státu nemá být dlouhodobá a opakovaná, vzniká tím závislost na sociálním systému Každý člověk nese odpovědnost za vlastní aktivity, rodinu a zabezpečení na stáří Pomozme těm, kteří aktivně pracují na změně svého života.

Děkuji za pozornost Ing. arch. Liana Janáčková Děkuji za pozornost Ing. arch. Liana Janáčková