Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Zvyšování kvality v cestovním ruchu prostřednictvím IOP: Vytvoření národního systému kvality služeb v cestovním ruchu Členské fórum ATIC Polička lll.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Elektronické odbavování cestujících v IDS v ČR- příprava národního standardu květen 2013 INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Informace o Sekci veřejné správy ČIIA Ing. Šárka Kavková.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Interaktivní personální portál
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Standardizace odborné zdravotní péče
Interní postupy MAS Brdy
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Důraz na referenční resortní datové zdroje
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha

Elektronické zdravotnictví „Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví“ Účel: Vytvoření návrhu řešení systému hospodárného a funkčního elektronického zdravotnictví tak, aby byla zajištěna vysoká kvalita a efektivita poskytovaných zdravotních služeb

Soutěž o návrh  15. září 2012 byla vyhlášena Soutěž o návrh elektronizace zdravotnictví s cílem získat z prostředí národní i mezinárodní praxe zavádění prvků elektronického zdravotnictví podstatné vstupy pro realizační koncept.  17. října 2012 se uskutečnilo otevírání obálek k soutěži o návrh  Celkem předloženo 11 návrhů (dva návrhy byly vyloučeny z důvodu nesplnění zadávacích podmínek)  11-ti členná porota zpracovala v průběhu třech týdnů fundovaný názor na jednotlivé návrhy. Tento názor byl založen na analýzách, diskuzích a vstupech specialistů ve čtyřech pracovních skupinách.  Byl ustanoven Řídící výbor, Výkonný výbor a Pracovní skupiny složené z externích a interních odborníků  Hodnocení doprovázely analýzy, diskuze a vstupy dalších dvaceti specialistů rozdělených do čtyř pracovní skupin dle oblasti zaměřené na: –Informační technologií a procesy –Datovou standardizaci –Ekonomiku a statistiku –Legislativu

Vítězný návrh 7. listopadu 2012 byl vybrán vítězný návrh společnosti MICROSOFT s.r.o. Hodnocení návrhů bylo prováděno dle hodnotících kritérií: 1.Kvalita návrhu mapování stávajícího stavu systémů vycházejících z principů elektronizace zdravotnictví 2.Kvalita návrhu budoucího stavu elektronizace zdravotnictví v České republice 3.Kvalita návrhu implementace změn v českém zdravotnictví 4.Kvalita návrhu organizace zavádění elektronického zdravotnictví v ČR 5.Kvalita návrhu komunikační strategie a PR aktivity projektu

Vítězný návrh Odborná veřejnost byla o průběhu soutěže a výběru vítězného návrhu informována sérií seminářů  na téma „Výsledky soutěže o návrh konceptu Hospodárného a funkčního elektronického zdravotnictví“  na téma „Elektronické zdravotnictví a standardy“ Další semináře budou následovat v prvním pololetí 2013

Vítězný návrh Vítězný návrh zpracovává většinu potřebných atributů koncepce elektronizace zdravotnictví do největšího rozsahu a podrobností. Byl hodnocen 395 body z 500 možných (79 % možných bodů) Komise měla k některým částem výhrady, které sdělila vedení projektu. Nejlépe zpracovává procesní modely jednotlivých agend, jakými jsou výměna zdravotnické dokumentace, pacientský portál, registr radiační zátěže či manažerský informační systém. Dále vhodně rozvíjí propojení s mezinárodním systémem epSOS (European Patients Smart Open Services), který umožňuje v budoucnu výměnu informací o zdravotním stavu pacienta kdekoliv v zemích Evropské unie.

Vítězný návrh

S využitím silných stránek VŠECH návrhů byly připraveny 4 žádosti k poskytnutí finančních prostředků k Výzvě č.12 IOP oblasti intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví:  Výměna elektronické zdravotnické dokumentace pacienta  Vytvoření registru radiační zátěže  Vytvoření portálu elektronického zdravotnictví  Vytvoření manažerského informačního systému Žádosti se projednávaly na úrovni:  Řídícího výboru  Výkonného výboru  konzultovaly se v rámci pracovních skupin složené z externích a interních odborníků (IT a procesy, Ekonomika a statistika, Legislativa, Datová standardizace). Komponenty Hospodárného a funkčního elektronického zdravotnictví

Dne se finální verze žádostí předložily zprostředkujícímu subjektu oblasti intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví v rámci Integrovaného operačního programu:  Výměna elektronické zdravotnické dokumentace pacienta,  Vytvoření registru radiační zátěže,  Vytvoření portálu elektronického zdravotnictví  Vytvoření manažerského informačního systému. Všechny 4 žádosti splnily podmínky přijatelnosti a formálních náležitostí.

Další kroky Dne byla ministrem zdravotnictví ČR zřízena Rada uživatelů hospodárného a funkčního elektronického zdravotnictví k zabezpečení souladu koncepce elektronizace zdravotnictví s potřebami poskytovatelů. Rada je poradním orgánem ministra zdravotnictví v oblasti elektronického zdravotnictví. Radu tvoří:  předseda (náměstek pro zdravotní pojištění)  místopředseda (zaměstnanec MZČR)  tajemník (zástupce sekce zdravotního pojištění)  členové – lékařští konzultanti z řad praktických lékařů, lékařů v nemocnicích, zdravotnických asociací, odborné společnosti

Další kroky V prvním pololetí roku 2013 budou připravovány Zadávací dokumentace ve spolupráci s pracovními skupinami na MZČR:  IT a procesy  Ekonomika a statistika  Legislativa  Datová standardizace Konzultovány budou na seminářích s odbornou i zdravotnickou veřejností a poté schváleny na zasedání Výkonného výboru a Řídícího výboru. Budou následovat otevřená výběrová řízení na dodavatele specifikovaných řešení.

Další kroky Cílem ministerstva zdravotnictví ČR je zajistit, aby existovaly funkční a používané aplikace pro:  Výměnu zdravotních informací  Pacientský portál  Elektronickou preskripci (ePreskripce)  Registr radiační zátěže  Manažerský informační systém resortu.

Děkuji za pozornost! Ing. Fares Shima Ředitel odboru informatiky Ministerstvo zdravotnictví ČR