MOTIVAČNÍ WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA POPULARIZACI TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Mgr. Jindřiška Karásková Ostrava 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čistá mzda a částka k výplatě
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Mzdová agenda.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MZDA.
Povolání, zaměstnání, práce
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mzdové výpočty II. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Představení projektu Příležitost dělá(t) zaměstnance
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_04B16_Mzda AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníLeden.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 25. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
MOTIVAČNÍ WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA POPULARIZACI TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Mgr. Jindřiška Karásková Ostrava
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
1 Zaměstnavatelé a zaměstnanci II.. 2 Plnění daňové povinnosti plnění daňové povinnosti zálohy na daň u ostatních, pokud nejsou splněny podmínky pro srážku.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Účtování mezd účtová třída 3
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
STRUKTURA MZDY.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Odměňování pedagogických pracovníků
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY VY_32_INOVACE_20_1_5 ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
VY_32_INOVACE_LID_20 Odměňování zaměstnanců. Obsah Odměňování pracovníků Mzda Mzdová soustava Formy a složky mzdy Druhy základní mzdy Pobídkové složky.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Výukový materiál Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program.
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E21.05 Ročník 2.
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Digitální učební materiál
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ing. Veronika Dostálková MBA
zpracovaný v rámci projektu
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

MOTIVAČNÍ WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA POPULARIZACI TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Mgr. Jindřiška Karásková Ostrava 2011

Představení lektorů – konzultantů personální agentury Specialist Service s.r.o. Představení účastníků – studentů a jejich očekávání

Skupinové cvičení “Objevitelé”: Vaším úkolem je během 45 minut odpovědět na tyto otázky: 1) Ve kterém f firemních výzkumných týmů je kulturní biblí scifi A.Huxleyho The Brave New World (česky Konec civilizace)? 2) Která z firem má ve své logu Spanilého vozataje? 3) Co je oblíbeným čtivem těch, kteří měli na své výpravě za poznáním možnost na vlastní oči uvidět překrásné dílo Michelangela Buonarrotiho – sochu Davidovu? 4) Dokázala by vědátorka, jejíž iniciály jsou K.R., pobavit svého nápadníka nějakými verši?

Skupinové cvičení “Objevitelé” zaměřené - na logické a analytické myšlení - na práci s informacemi - na skupinovou práci a spolupráci - na komunikaci s ostatními - na organizování a plánování - na orientaci na výkon a výsledek

PRACOVNÍ TRH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Struktura průmyslu, významní zaměstnavatelé Nejžádanější profese a jejich finanční ohodnocení, benefity Kritéria pro výběr zaměstnanců na technické pozice Kariéra v zahraničním podniku

Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji x medián, 1.decil, 9.decil Mzda x plat Mzdové průzkumy (Trexima) Pracovní smlouvy + mzdové výměry Dohoda o provedení práce, dohoda o provedení pracovní činnosti Nástupní mzda (u technických oborů) Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji nejnižší.

Průměrná měsíční mzda v 1. čtvrtletí 2011 v Moravskoslezském kraji vzrostla meziročně o 2,0 %. Měsíční mzda spočítaná jako podíl vyplacených mzdových prostředků a počtu zaměstnanců (přepočtené stavy na normální délku pracovní doby) na pracovištích firem a organizací MSK dosáhla výše Kč a je v mezikrajském srovnání po Praze, Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji pátá nejvyšší. Naopak její již zmíněná meziroční dynamika je po Ústeckém a Plzeňském kraji třetí nejnižší. Průměrná hrubá měsíční mzda je podíl mzdových prostředků (vč. příplatků za přesčas, prémií a odměn, náhrad mzdy atd.) připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Nevypovídá tedy o výplatě jednoho konkrétního zaměstnance. Výsledky strukturálních statistik, kdy jsou k dispozici údaje o výdělcích jednotlivých zaměstnanců, uvádějí, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší než je celostátní průměr. Z hrubé mzdy jsou zaměstnavatelem za zaměstnance ještě odvedeny příslušné částky na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, politiku zaměstnanosti a zálohy na daně z příjmu, zaměstnanci je vyplácena mzda čistá. nižší.

Skupinové cvičení “Obrázek”: Vaším úkolem je složit obrázek, který je vyvěšen na chodbě. Vaše skupina vždy vyšle jednoho zástupce, který si obrázek prohlédne (30 s.), vrátí se do místnosti a slovně bude instruovat skupinu, jak z dílčí tvarů sestavit obrázek, který viděl. Sám nemůže manipulovat s obrázky a skládat je, může POUZE SLOVNĚ INSTRUOVAT OSTATNÍ. Na Váš úkol máte 20 minut.

Skupinové cvičení “Obrázek”: Z Jak se Vám pracovalo? Co komplikovalo Vaší práci? Zhodněte jednoltivě práci ve Vaší skupině: Jakou roli sehrálo Vaše technické myšlení a prostorová orientace? Jak ke splnění úkolu přispěla Veš komunikační dovednost a schopnost přesně vyjadřovat své myšlenky a předávat instrukce?

Skupinové cvičení “Obrázek”: Měla Vaše skupina vedoucího - koordinátora? Jakou roli sehrál? Pokud neměla vaše skupina vedoucího, jak to ovlivnilo práci skupiny? ZÁVĚR: Jaké ponaučení si odnášíte?

FARAONOVA VYZVA- zadání Postavte pyramidu, mn ě, pozemskému synu Boha Rea

FARAONOVA VÝZVA Jaký je cíl? Každé družstvo navrhne a postaví během 30 minut co nejhodnotnější pyramidu

Diskuse Jak jste s výsledkem spokojeni? Jak fungovala spolupráce ve skupině? Co plnění cíle přispívalo a co brzdilo? Došlo ke konfliktům; pokud ano, k jakým a jak to ovlivnilo průběh stavby? Byly dodrženy instrukce; pokud ne, tak proč? Byl dohodnut nějaký postup a ve které chvíli? Nakolik se zapojili jednotliví členové družstva? Jste spokojeni se zapojením svým a ostatních? Došlo k rozdělení rolí? Využili jste přirozených schopností členů družstva? Ovlivňoval postup práce ostatní družstva a čím? Co jste se dozvěděli o sobě i ostatních? Co zúročíte při další práci? 6

Kdybych si mohl/musel vybrat technické studium, jaké by bylo? Proč? Jaké práce, pozice bych po ukončení studia mohl zastávat?  v technické oblasti,  „průřezové pozice“,  jiné povolání, které přímo nesouvisí s vystudovaným oborem 6

Plusy a mínusy technického povolání ? 6

Technické pozice Ekonomic ké pozice Technicko- obchodní pozice Vedení lidí, personalisti ka ?