GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA MALUŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na rozdělení inventáře při Anotace Materiál poukazuje na rozdělení inventáře při podávání pokrmů na úseku obsluhy. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka- barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova talíře, mísy, ostatní inventář Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 15 -17 let Vazby na ostatní materiály je součástí Inventáře na úseku obsluhy
Inventář na podávání pokrmů - rozdělení Podle materiálu porcelánový kovový skleněný 2. Podle použití talíře mísy inventář na servis polévek ostatní inventář
Inventář na servis pokrmů Talíře rozdělujeme podle velikosti klubový (30 cm), největší talíř – základní, na stole zůstává po celou dobu stolování masový (24cm), slouží na servis hlavních chodů polévkový (22 cm), servis polévek
Inventář na servis pokrmů dezertní (19 cm), na servis studených a teplých předkrmů, moučníků, sýrů, ovoce moučníkový (17 cm), na servis studených dezertů pečivový (17 cm), při složitých snídaních, při slavnostním stolování pro manipulaci s pečivem máslový (8 cm), na snídaňové přílohy (med, máslo, džem)
Inventář na servis pokrmů Mísy slouží k servisu pokrmů, mohou mít různé tvary a velikosti (1-10 porcí), volíme podle druhu pokrmu, velikosti a počtu porcí běžné kulaté mísy - na pokrmy odpovídajícího tvaru, např. bifteky, větší kulaté mísy se používají na servis příloh při banketní obsluze.
Inventář na servis pokrmů oválné mísy: jedno i víceporcové, na servis masitých pokrmů, velké OM při banketní obsluze úzké a špičaté mísy: na servis ryb obdélníkové mísy: na výrobky studené kuchyně, předkrmy, cukrářské výrobky dělené mísy: na pokrmy s teplým obložením ploché kulaté mísy na nožce: dorty, dezerty
Inventář na podávání polévek šálek výlevový s jedním ouškem na přelévání polévek do talíře ( kovový, porcelánový) šálek vývarový – bujon šálek se dvěma uchy, vývar s vložkou lze vypít šálek na exotické polévky (želví, račí),podobný moka šálku (1dcl) mísa na polévku terina
Mezi ostatní inventář dále řadíme omáčníky 1-10 ti porcové kalíšky na vejce misky na kompoty (vyšší a užší) na saláty (nižší a širší) zapékací misky –gratinky (slouží na zapékání pokrmů) zapékací kelímky
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 1. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.