Rostliny rybníka a jeho okolí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
Advertisements

Léčivé rostliny na Vysočině
Rostliny našich rybníků 4.ročník
AZ-Kvíz Listnaté dřeviny
Dožívá se vysokého věku až 1000 let
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Rostliny rybníka a jeho okolí
Vytvořili nej borci z devítky…
Listnaté stromy a keře 4. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Bukovité a Břízovité.
Nahosemenné rostliny VY_32_INOVACE_009 – 1. sada, Př Přírodopis
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: SMRK
Keře a jejich plody.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BŘÍZOVITÉ I.
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
Další listnaté dřeviny
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Listnaté stromy a keře Mgr. Jana Brázdová.
EKOSYSTÉM RYBNÍKA Ekologický přírodopis pro 6
Krytosemenné rostliny
Vrbovité ( Salicaceae )
Listy, květy a plody rostlin
Dřeviny – listnaté stromy
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
LISTNATÉ STROMY LESA.
Čeleď: Vrbovité (Salicaceae)
PŘÍRODOVĚDA.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Jehličnany NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Jehličnany - poznávací znaky
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
BŘÍZOVITÉ - Betulaceae
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: JAVOROVITÉ II.
Břízovité (Betulaceae)
NázevRostliny malpighiotvaré, bukotvaré Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotkami, lze použít i jako materiál.
Jehličnany.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
 Z vajíček vznikají semena  Semena jsou nahá, nejsou v plodech  Neplodí (nevytvářejí plody)
Les-Lesní patra.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ – kvíz Ekosystém rybníka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 5/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Části stromů Strom v ročních obdobích Význam zeleně pro člověka
Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Přírodopis.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Čeledi: břízovité, bukovité, vrbovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY rozmnožují se semeny, která nejsou ukryta v plodu
VY_32_INOVACE_Sib_III_16 Dřeviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
DŘEVINY Zdroj: cs.wikipedia.org
Nahosemenné rostliny I
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bukovec
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

Rostliny rybníka a jeho okolí

všechny organismy v rybníku a jeho okolí Co tvoří společenstvo rybníka? všechny organismy v rybníku a jeho okolí Co tvoří ekosystém rybníka? společenstvo spolu s neživou přírodou půda vzduch voda

společenstvo

vzduch půda ekosystém voda

ROSTLINY základním zdrojem výživy pro celý rybník jsou Rostliny využívají energii ze SLUNCE!

Břehová zeleň stromy a keře, které rostou na břehu rybníka a svými kořeny tyto břehy zpevňují např. vrby, olše, topoly, duby, jasany… břehovou zeleň je nutné chránit patří mezi dvouděložné rostliny

Olše lepkavá Mladé větvičky jsou lepivé. Listy se na podzim nezbarvují, ale opadávají zelené. Patří k dřevinám, které díky značné tvorbě pylu vyvolávají alergie.

dřevnaté šištice (loňské) samčí jehnědy dřevnaté šištice (loňské) Samičí květy v době zralosti vytvářejí typické šištice, které jsou lepkavé a vytrvávají na stromě obvykle až do jara příštího roku.

Jasan ztepilý Ztepilý = pěkně urostlý. Jasan je opravdu většinou statný strom. Listy jsou 20–25 cm dlouhé, lichozpeřené.

Drobné květy vyrůstají v květenstvích. Plody jsou úzké křídlaté nažky rostoucí na dlouhých převislých stopkách.

Topol černý Topol černý je strom s rozložitou korunou a silným kmenem, který dosahuje průměru až dva metry. Kořenový systém je dobře vyvinutý, takže topoly odolávají bez problémů i značně silným větrům.

Topol patří mezi dvoudomé dřeviny. Samičí jehnědy na samičím stromě Samčí jehnědy na samčím stromě Topol patří mezi dvoudomé dřeviny. Plodem je tobolka, která obsahuje množství ochmýřených semen.

Dub letní Jeho koruna je mohutně a nepravidelně rozložitá.

Plodem je žalud (nažka) na dlouhé stopce. Listy mohou na stromě vytrvávat do zimy.

Který další druh dubu znáš? Kde roste? Jak ho rozeznáme od dubu letního? Dub zimní Dub zimní je běžný v ekosystému les. Na rozdíl od dubu letního jsou žaludy přisedlé (nevyrůstají na dlouhé stopce).

Vrba jíva Vrba jíva je keř nebo menší strom. Je významnou medonosnou dřevinou. Je dvoudomá – samčí a samičí jehnědy rostou na různých stromech.

Samčí jehnědy Samičí jehnědy Květy jsou uspořádány v květenství, která rozkvétají před rašením listů. Před rozkvětem jsou chráněny před zimou stříbřitě plstnatými šupinami a jsou známá pod názvem „kočičky“. Samičí jehnědy Plod je tobolka s mnoha drobnými ochmýřenými semeny.

Vrba bílá Vrba bílá je jeden z nejrozšířenějších druhů vrb. Je to statný strom s průměrem kmene až přes 1 m. Roku 1838 byla z kůry vrby bílé poprvé izolována kyselina salicylová, z níž byl později (1899) vyroben lék aspirin.

Jméno druhu je odvozeno od světlého zbarvení listů na rubu. Zejména v parcích se často vyskytuje poddruh s převislými větvemi -vrba bílá smuteční.

Rostliny rybníka a jeho okolí (1)   Ekosystém RYBNÍKA tvoří společenstvo různých organismů a  jejich neživé prostředí = voda, vzduch, teplo, světlo, půda. Rostliny rybníka jsou základním zdrojem výživy pro všechny organismy. U břehu břehová zeleň – dřeviny, jejichž kořeny zpevňují břeh, např. olše lepkavá, jasan ztepilý, dub letní, topol černý, vrba jíva, vrba bílá Vrby a topoly jsou dvoudomé rostliny = na rostlině jsou buď samčí nebo samičí květy

Opakování:  Vysvětli pojmy „ekosystém“ a „společenstvo“ rybníka. Co je základním zdroje potravy v celém tomto ekosystému? Co je to břehová zeleň, jaký má pro rybník význam? Uveď konkrétní příklady břehové zeleně.