HYDROSFÉRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Hydrosféra.
Hydrosféra = vodní obal Země
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Rozdělení zásob vody na Zemi
Hydrosféra.
HYDROSFÉRA.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
vypracovala: Vendula skalová
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Voda Co o ní víme?.
Hydrosféra = vodní obal Země
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Pohyb vody na Zemi.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra – vody pevnin
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
HYDROSFÉRA VODA NA ZEMI.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Identifikátor materiálu: EU
Dotváření zemského povrchu - voda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
Jezera Mgr. Petr Králík.
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_14_05_vodní plochy. Víš, jak se jmenuje nejstarší a nejhlubší jezero na světě? Jezero Bajkal je nejhlubším jezerem na světě – hloubka.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
{ Hydrosféra pevnin B. Hofmanová. veškeré vodstvo na Zemi97 % oceán + 3 % pevnina hydrologický cyklus ( malý a velký koloběh) obr. č. 1.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře.
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jezera, bažiny a vodní nádrže
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

HYDROSFÉRA

vodní obal Země patří do ní všechna voda (ve všech skupenstvích) na Zemi vznikla při vývoji Země kondenzací uvolňujících se plynů voda se nachází: A) povrchová voda B) podpovrchová voda (půdní, podzemní) C) v atmosféře (déšť, sníh, mlha) D) v živých organismech Voda se nachází v těchto skupenstvích: - pevné – led, kroupy (ledovec) - kapalné – voda v řece - plynné – mlha, pára

OBĚH VODY 1. Velký oběh vody – voda obíhá mezi atmosférou, pevninou a oceánem 2. Malý oběh vody – voda obíhá mezi atmosférou a pevninou, mezi pevninou a oceánem nebo mezi oceánem a atmosférou

POVRCHOVÁ VODA Voda se nachází na pevnině v : - řekách, potocích (voda stéká po pevnině) - jezerech, rybnících, přehradách (voda je zadržována) - ledovcích (led) Na pevnině se nachází sladká voda (nízký obsah solí), která je důležitá pro život na Zemi. V oceánu se nachází slaná voda (velký obsah solí – hlavně NaCl). Obsah soli ve slané vodě se nazývá salinita a ta vyjadřuje, kolik gramů soli je v 1 litru mořské vody. Nejslanější moře jsou v subtropech a v oblasti pólů.

ŘEKA Řeka začíná pramenem – vývěr vody na povrch (studánka), který se nachází většinou v pohoří. Dále proudí voda korytem, které je tvořeno 2 břehy a dnem. Řeka končí (ústí) do moře deltou (podle tvaru řeckého písmena delta). Tok řeky má 3 hlavní části: A) horní tok – horská bystřina, velká unášecí síla B) střední tok – klesá unášecí schopnost, vytváří se meandry (zákruty) C) dolní tok – malá rychlost, konec řeky Levý a pravý břeh řeky určíme tak, že se postavíme čelem po směru proudu a levý břeh je vlevo a pravý břeh napravo.

JEZERA A BAŽINY Jezero je přírodní prohloubenina zatopená vodou. Podle způsobu vzniku rozdělujeme jezera na: - tektonické – z důvodu pohybu lit. desek vzniká příkop a v něm jezero (Bajkal) - pozůstatkové – uzavřením moře (Kaspické moře) - krasové – v krasu (jezírka v krasových jeskyních) - sopečné – v kráteru sopky - ledovcové – karové nebo hrazené morénou (materiál nesený ledovcem) - hrazené – sesuvem horniny do řeky Nejhlubším jezerem na světě je Bajkal (1 637 m) a největší jezero rozlohou je Kaspické moře. Nejohroženějšími jezery jsou Čadské, Aralské jezero – vysychají. Bažina je půda přesycená vodou. Často se zde nachází rašeliník. Aralské jezero Bažina

RYBNÍKY A PŘEHRADY Jsou to umělé nádrže, které člověk vytváří k regulaci toku řek Vznikají přehrazením toku (hráz) a zalitím území vodou Rybníky mají nižší hráze – většinou sypané a vznikaly již ve středověku (Třeboňsko) Jejich využití je hlavně regulace průtoku řeky, chov ryb, rekreace Největší český rybník je Rožmberk Přehrada má vysokou hráz, většinou betonovou Nízké hráze jsou do výšky 100 m (v ČR) a vysoké hráze nad 100 m Využití hlavně regulace průtoku, ochrana měst, rekreace, zásobárna pitné vody nebo zdroj elektrické energie 2 druhy přehrad: 1. Gravitační – klasická přehrada (Orlík) 2. Přečerpávací – z výše položené nádrže se pouští voda na turbínu (Dlouhé stráně) Rybník Svět

LEDOVCE Sníh neroztává nad určitou úrovní – sněžná čára (vydrží zde po celý rok) Firn je sníh, který roztaje a zase zmrzne Ledovec vzniká vrstvením jednotlivých vrstev sněhu a firnu na sebe – tíhou vrstev vzniká led Ledovce dělíme na: a) horské – podstatně menší a jsou na horách b) pevninské – zabírají velkou plochu, Grónsko, Antarktida Ledovec se pohybuje a přetváří krajinu kolem sebe Moréna je materiál – úlomky hornin, které sebou nese Telení ledovce – rozpadání pevninského ledovce na okrajích Kra – odtržená velká část ledovce, větší část je ukryta pod hladinou Ledovec je největší zásobárna sladké vody Telící se ledovec Horský ledovec

PODZEMNÍ VODA Voda pod povrchem A) půdní voda – voda v prostoru mezi půdními částicemi B) podzemní voda – ve větších hloubkách Artézská voda (studna) – voda napjatá, která je pod vysokým tlakem v hloubce mezi 2 nepropustnými vrstvami (Austrálie)