Léčebna dlouhodobě nemocných v Ostravě - Radvanicích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Lázeňská léčebná rehabilitace pacientů s roztroušenou sklerózou
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Pracovní skupina „Senioři“ členové PhDr. Miluše KmoščákováSociální služby Prostějov, p.o. Mgr. Vladimíra ZhorováDomov důchodců Prostějov, p.o. Bc. Michal.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
DOMOV PRO SENIORY Reynkova 3643, Havlíčkův Brod
Následná a akutní rehabilitace po CMP
ROLE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V NEUROREHABILITAČNÍM TÝMU
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Domácí ošetřovatelská péče
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Domov pro seniory Uherské Hradiště
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Prezentace pečovatelské služby
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Domácí péče Home care.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Lucie Bankovská Motlová
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Hodnoty v péči o seniory
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
Obor zdravotních služeb MZ
Terénní a ambulantní Pečovatelská služba
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
OD KATALOGU K MAPĚ PODPORY
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Léčebna dlouhodobě nemocných v Ostravě - Radvanicích Vypracovaly: Lucie Adamčíková Pavla Klapetková

LDN Léčebna dlouhodobě nemocných v Ostravě-Radvanicích je odborný léčebný ústav oboru geriatrie, který se zabývá základní a specializovanou komplexní péčí o staré a dlouhodobě nemocné pacienty. Vznikla v roce 1976 a je detašovaným pracovištěm Městské nemocnice Ostrava. Městská nemocnice Ostrava je příspěvkovou organizací Statutárního města Ostrava. Oddělení jsou vedena primářem MUDr. Marcelem Frýblem a vrchní setrou Bc. Jarmilou Siverovou. LDN je čistě zdravotnické zařízení.

Ubytování Areál Léčebny je umístěn v klidném a příjemném prostředí s výhledem do lesa. Disponuje celkovou kapacitou 124 lůžek na čtyřech stanicích. Pokoje jsou třílůžkové, dvoulůžkové a jednolůžkové. Stanice jsou smíšené. Veškeré přístupy jsou bezbariérové. Návštěvy pacientů jsou denně od 09:00 do 18:00 hodin.

Nadstandard Pro pacienty jsou nabízeny za poplatek, dle platného ceníku služeb MNO, dva nadstandardní pokoje, umístěné na stanici C (třetí patro). Pokoje jsou vybavené dřevěným nábytkem, polohovacím lůžkem, chladničkou, televizním přijímačem a mini hi-fi soupravou. Návštěvy na nadstandardně vybavených pokojích jsou umožněny nepřetržitě.

Příjem pacientů Pacienti jsou do LDN přijímáni na základě vyplněné žádosti odesílajícím lékařem. Součástí žádosti o přijetí pacienta do LDN je sociální šetření, které zajišťuje Referát sociálních služeb. Doba hospitalizace v LDN se odvíjí od aktuálního zdravotního stavu pacienta. Pacienti jsou přijímáni s medicínskými diagnózami napříč všemi klinickými obory. Důvodem hospitalizace v LDN je především pokračování v léčbě, pokračování v rehabilitaci, nácvik soběstačnosti a mobilizace, při stabilizovaném zdravotním stavu a zároveň při momentální nemožnosti propuštění do ambulantní péče. Lékařská péče je poskytována nepřetržitě, včetně sobot, nedělí a svátků. Informace o zdravotním stavu pacientů podává určeným osobám primář MUDr. Marcel Frýbl a ošetřující lékaři.

Rehabilitace V LDN je kladen velký důraz na rehabilitaci. Nejdůležitější je nácvik soběstačnosti a zlepšení kvality života pacientů. Stavební uspořádání a vybavení zdravotnickou technikou je plně vyhovující léčbě a potřebám dané kategorie pacientů. Rehabilitační léčba zahrnuje léčebnou tělesnou výchovu individuálně u lůžka pacienta, fyziatrickou léčbu, ergoterapii, muzikoterapii, skupinové cvičení. Rehabilitační péči v LDN Radvanice zajišťuje kolektiv rehabilitačních pracovníků (fyzioterapeuti, ergoterapeuti).

Fyzioterapie a ergoterapie individuální cvičení skupinové cvičení nácvik soběstačnosti v základních sebeobslužných úkonech aplikace fyzikální terapie (elektroléčba, magnetoterapie) vodoléčba (viřívé koupele HKK, DKK) fototerapie (bioptronová lampa, aplikace UV záření) aplikace lokálního tepla (parafínové zábaly) funkční ergoterapie - dosažení maximálního stupně funkčnosti v aktivitách denního života zájmová ergoterapie - jde především o zaměstnání pacienta a zlepšení jeho dovedností, odpoutání jeho pozornosti od nemoci, bolesti či osamělosti. aktivizační programy

Fyzioterapie a ergoterapie

Konkrétní druhy péče Přednostním cílem péče je udržení a obnova soběstačnosti (v limitech zdravotního stavu pacienta) a tím udržení adekvátní kvality života našich pacientů. Kvalita života je dána především mírou soběstačnosti, která je přímo úměrná rozsahu funkčního postižení při daných nemocech pacientů. Proto je péče propojena s rozpoznáváním funkčních deficitů a zaváděním podpůrných opatření.

Konkrétní druhy péče LDN Radvanice zabezpečuje komplexní léčebně-ošetřovatelskou péči kvalifikovanými odborníky v tomto rozsahu: Lékařskou péči po dobu 24 hodin, s možností konsiliárních vyšetření buď přímo v LDN, nebo na odborných ambulancích, s možností převozu k akutnímu vyšetření či hospitalizaci v nemocnici kdykoliv. Ošetřovatelskou péči s cílem udržet nebo zlepšit současnou kvalitu života pacientů. Při poskytování ošetřovatelské péče je využíváno prvků z konceptu bazální stimulace a kinestetické mobilizace. Léčbu dekubitů, bércových vředů, chronických kožních ran a jiných ran, péči o stomie podle nejnovějších poznatků oboru.

Konkrétní druhy péče Péči o výživu pacienta, zajištění doplňkové výživy ve spolupráci s nutričními specialisty. Rehabilitační péči, jejíž charakter se odvíjí od celkového zdravotního stavu pacienta. Cílem rehabilitační péče je dosažení takového stupně kompenzace a soběstačnosti, který pacientovi vyžadujícímu dlouhodobější léčbu dovolí návrat do domácího prostředí, nebo bezproblémový přechod do sociální instituce, pokud propuštění domů není z objektivních důvodů možné. Logopedickou péči Duchovní péči Zapůjčení zdravotních a kompenzačních pomůcek po propuštění z LDN

Činnost sociální pracovnice Sociální pracovnice ve spolupráci se zdravotnickými pracovníky a rodinnými příslušníky pomáhají mimo jiné zajišťovat další péči o klienty v domácím prostředí s pomocí: pečovatelské služby agentury osobní asistence agentury domácí ošetřovatelské péče

Činnost sociální pracovnice V případě, kdy není možné zajistit domácí péči, sociální pracovnice pomáhají s umístěním klientů v jiných zařízeních dle potřeb a zdravotního stavu klientů: domov pro seniory azylové zařízení denní stacionář hospic Dům sociálních služeb při Městské nemocnici Ostrava atd.

Děkujeme za pozornost