Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domov pro seniory Uherské Hradiště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domov pro seniory Uherské Hradiště"— Transkript prezentace:

1 Domov pro seniory Uherské Hradiště
Zuzana Potrusilová

2

3 Domov pro seniory je příspěvková organizace, která spadá pod Sociální služby Uherské Hradiště Základní služby, které domov poskytuje, jsou: - ubytování, - celodenní stravování včetně nabízených diet, - základní sociální poradenství, - ošetřovatelská péče, - pomoc při zvládání běžných úkonů péče o osobu uživatele - základní rehabilitační péče, - kulturní péče, zájmové, aktivizační a sociálně-terapeutické činnosti, atd.

4 Cíl zařízení podpořit soběstačnost uživatele služby, ochránit jeho soukromí a respektovat jeho potřeby, umožnit mu udržovat kontakt s přirozeným prostředím – rodinné vazby, veřejné instituce, vytvořit uživateli příjemné prostředí, které spočívá ve vzájemné harmonii životního stylu, prostředí a mezilidských vztahů, dosáhnout spokojenosti uživatele.

5 Historie zařízení Provoz domova zahájen v červnu 1985.
Od založení se v domově vystřídalo asi 1050 klientů.

6 Organizační struktura zařízení

7 Personální a prostorové vybavení
Domov se skládá ze 2 budov, vzájemně propojených krčkem V první, dvoupodlažní budově se v přízemí nachází vrátnice, bufet, společná jídelna a kuchyně, ordinace lékaře a dílna údržby. V prvním patře jsou kanceláře vedení domova a dílna s kuchyňkou pro ergoterapii. Druhá budova obsahuje ubytovací část, která je čtyřpodlažní. Zařízení je bezbariérové. K budově náleží také zahrada s altánem a pergolou. Kapacita domova je 159 lůžek, z toho 31 jednolůžkových, 61 dvoulůžkových a 2 třílůžkových pokojů s umyvadlem, sociálním zařízením V prvním a druhém patře jsou ubytováni uživatelé vyžadující zvýšenou péči. Všechny pokoje mají WC a umyvadlo, skříně, poličky, noční stolky, stůl, židle, seniorská polokřesla, lampu, vestavěné skříně, atd. Je zde také místní rozhlas, telefonní a televizní přípojka pro kabelovou televizi a satelitní připojení. Na všech patrech jsou 2 koupelny s vanou, sprchovým koutem a WC.

8 Skladba klientů z hlediska věku: mladší a starší senioři 65 let a více
z hlediska zdravotního a sociálního stavu: senioři, kteří z důvodu nepříznivého zdravotního stavu nebo zdravotního postižení potřebují částečnou nebo úplnou podporu při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, která jim nemůže být zajištěna členy jejich rodiny ani jinými službami sociální péče.

9 Domov pro seniory není pro osoby:
s pokročilou zdravotní anamnézou, vyžadující nepřetržitou lékařskou péči, s infekční nemocí, tuberkulózou, se závislostí na návykových látkách (chronický alkoholismus a jiné toxikomanie), se závažnou mentální poruchou a onemocnění demencí, s duševní nemocí v akutní fázi, s psychickou poruchou osobnosti, která by mohla narušovat klidné kolektivní soužití, se smyslovým postižením (zejména ztráta zraku a sluchu).

10 Právní předpisy související s prací daného zařízení
Listina základních práv a svobod, Etický kodex, zákon o soc. službách 108/2006 Sb., prováděcí vyhláška č. 505/2006

11 Pracovní náplň sociálních pracovníků
Soc. pracovník: se stará o zabezpečování základních sociální agend včetně zajišťování standardní dokumentace v PC, řešení sociálně-právních problémů uživatelů, podává informace zájemcům o službu nebo rodinným příslušníkům osobně, telefonicky…, provádí sociální šetření u zájemců služby, pořizuje zápisy o jednání, účastní se poradní komise, podává informace o vhodnosti zařazení žadatele o službu do pořadníků žadatele dle cílové skupiny, zajišťuje osobní a majetkovou dokladaci a hlášení, vede úschovu cenností klientů, zabezpečuje hospodárné nakládání s finančními prostředky uživatelů, provádí agendu úmrtí klienta, včetně pozůstalostí a archivace, zajišťuje společenský a kulturní život DS včetně propagace, evidence a účetnictví, zajišťuje poštovní agendu DS, je v kontaktu s uživateli při řešení jejich potřeb a záležitostí, a účastní se jednání v zájmu uživatelů, spolupracuje s rodinnými příslušníky při zajišťování a naplňování služeb péče dle individuálního plánu uživatele.

12 Metody a techniky práce s klienty
pozorování rozhovor dotazník

13 Kazuistika Vybrala jsem manželský pár, který je již v Domově 3 roky.
Paní byla do domova přijata slepá. Pár odešel do domova z důvodu nezvládání běžných domácích prací. Manželé se vzali až v pozdějšímu věku a až doposud každý hospodaří sám. Pro paní byla adaptace v domově složitější vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu. Paní má problémy s orientací v prostoru, se zapomínáním, ale zvládat běžné úkoly dokáže. Pán je schopen se postarat sám o sebe a dojít na potřebná místa.

14 Zhodnocení praxe Klady:
relativně milý a vstřícný přístup soc. pracovnic, možnost být v kontaktu s klienty a vidět soc. pracovnici při práci s nimi, dobře a přehledně vedená dokumentace. Zápory: nadměrná administrativa na úkor práce v terénu a osobnímu kontaktu s klienty, z toho plynoucí - nedostatečný čas strávený se soc. pracovnicí, málo pracovníků na počet klientů.

15

16 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Domov pro seniory Uherské Hradiště"

Podobné prezentace


Reklamy Google