Země jako planeta Lucie Racková KVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Atmosféra Země.
Modrá planeta Země.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Abiotické podmínky života
Planety sluneční soustavy
Země.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Pohyby Země Název školy
Naše planeta Země . . .kde žijeme
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Sluneční soustava.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Země MODRÁ PLANETA.
David Hnátek A Radka Střihavková
PLANETA ZEMĚ.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
STAVBA ZEMĚ.
LITOSFÉRA.
ATMOSFÉRA.
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Planeta Země jako součást
ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ.
Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Atmosféra Adéla Hegarová.
Sluneční soustava.
Atmosféra Země a její složení
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Mars Jindra Kučerová. Obsah  Základní údaje  Nitro Marsu  Povrch Marsu  Atmosféra  Voda na Marsu  Měsíce Marsu  Závěr  Zdroje.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Země – modrá planeta.
Atmosféra Země.
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
PLANETA ZEMĚ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Jediná obyvatelná planeta naší sluneční soustavy.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

Země jako planeta Lucie Racková KVA

Základní údaje Země je v pořadí třetí planeta slun. soustavy a zároveň jediná planeta, na níž byl doposud potvrzen život. Vznikla přibližně před 4,6 miliardami let a krátce po svém vzniku získala svůj jediný přirozený satelit - Měsíc

Tvar Země Země má tvar geoidu, tz. je zploštělá na pólech (zploštění je důsledkem poměrně rychlé rotace kolem vlastní osy). Důkazem zploštění je také to, že rovníkový poloměr Země je 6 378 245 m, kdežto polární poloměr je jen 6 356 868 m.Rozdíl poloměrů je tedy 21 382 m.

Pohyby Země Rotační pohyb = Země se otáčí kolem své osy jednou za 23h 56 min. a 04 s (čili 1 siderický den) Revoluční pohyb = Země obíhá po elipse (velmi podobné kružnici) kolem Slunce jednou za 365 dnů a 6 hod.(čili 1 siderický rok). Dále Země obíhá společně se slun. soustavou kolem jádra Galaxie.

Sklon zemské osy Sklon zemské osy činí asi 66,5o.Tím se mění vzdálenost od Slunce a množství světla a tepla.Následkem toho dochází ke střídání ročních období. Jelikož se ke Slunci vždy více přivrací pouze jedna polokoule, je střídání ročních dob protočené a tedy se střídá mezi severní a jižní polokoulí. Platí, že když je na jižní polokouli léto, je na severní zima a opačně.

Vnitřní stavba Země Zemské těleso se skládá z několika vrstev tzv. geosfér, které na sebe volně navazují. Liší se od sebe složením, hustotou, tlakem a teplotou. Byly detekovány na základě šíření seismických vln. Nejblíže povrchu se nachází litosféra, která má mocnost od 0 až 60 km. Je složena ze zemské kůry s průměrnou mocností 0 až 35 km a svrchního pláště s mocností 35 až 60 km.

Samotný plášť je mocný 35 až 2890 km a v hloubce mezi 100 až 700 km se nachází astenosféra. Pod pláštěm je situované v hloubce 2890 až 5100 km tekuté vnější jádro a pod ním v hloubce 5100 až 6378 km pevné vnitřní jádro.

Povrch Země Větší část povrchu (70,8 %) je pokryta Světovým oceánem kapalné vody. Oproti tomu souš zabírá 29,2 %. Souš je na zemském povrchu rozdělena nepravidelně do pěti velkých oblastí nazývaných kontinenty. Jsou jimi Eurasie, Amerika, Afrika, Antarktida a Austrálie.

Atmosféra Země Země má relativně hustou atmosféru složenou ze 78 % dusíku, 21 % kyslíku, 0,93 % argonu, 0,038 % CO2 a stopové množství jiných plynů včetně vodních par. Atmosféra chrání povrch Země před dopadem některých druhů slunečního záření. Tloušťka jednotlivých vrstev atmosféry (troposféry, stratosféry, mezosféry, termosféry a exosféry) na různých místech planety kolísá v závislosti na sezónních vlivech.

Zajímavost Obloha je na Zemi modrá, protože molekuly vzduchu rozptylují všemi směry proti očím pozorovatele ze zemského povrchu ze všech barev slunečního světla nejvíce právě modrou.

Řez Zemí

Děkuji za pozornost!