Směsi, dělení složek směsí Bc. Karolína Růtová
Směsi Látky, které obsahují dvě nebo více složek
Dělení směsí Stejnorodé směsi Koloidní směsi Různorodé směsi
Stejnorodé směsi Jinak nazývané roztoky Částice nelze rozlišit ani pod mikroskopem Pevné roztoky – slitiny kovů Plynné roztoky – vzduch Kapalné roztoky – cukr v kávě
Koloidní směsi částečky rovněž nelze rozlišit ani pod mikroskopem částečky jsou větší než u roztoků dochází na nich k rozptylu světla Mléko, majonéza, marmeláda, bílek, mlha John Tyndall – objevitel rozptylu světla v koloidních směsích
Různorodé směsi Složky možné rozlišit pouhým okem či mikroskopem „tančící rozinky“
Jak to vypadá ve skutečnosti? Vyučují demonstruje jednotlivé druhy směsí, žáci si pod jeho vedením zkouší ve skupinkách. Pomůcky: cukr kuchyňská sůl vejce rozinky ocet
Suspenze nerozpuštěná pevná látka v kapalině Vymysli příklady suspenze, které znáš z denního života.
Emulze nerozpuštěná kapalina rozptýlená v jiné kapalině často používáno v kosmetice(šampóny, krémy, pleťová mléka)
Aerosol směs kapalné nebo pevné látky rozptýlené v plynné látce dým, smog, mlha
Zdroje ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-723-8442-2. www.google.com (obrázky)