Stavba atomu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Advertisements

Elektrování těles. Vznik iontů.
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Částicové složení látek - atom a prvek
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Tato prezentace byla vytvořena
Struktura atomů.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Model atomu.
Model atomu a elektrování těles
Struktura atomu.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Elektrický náboj. Elektrické pole
Jaderná energie Jádra atomů.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Částicové složení látek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Chemicky čisté látky.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Elektrický náboj.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stavba látek.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Částicové složení látek
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Model atomu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Stavba atomu

Zkoumání atomu Atom byl velice dlouho považován za nejmenší, dále nedělitelnou částici. Demokritos z Abdér Thales z Miletu – záporně nabitou částici

Zjistili, že elektrony mají záporný elektrický náboj. Koncem 19. stol. bylo objeveno, že atom obsahuje velmi malé částice – nazvali elektrony. Zjistili, že elektrony mají záporný elektrický náboj. Počátkem 20. stol. se prokázalo, že jsou v atomu další částice – protony a neutrony. protony mají kladný elektrický náboj neutron nemá elektrický náboj – říkáme, že je elektricky neutrální.

Model atomu - + + + - - Atom Obal Jádro obal jádro N Neutron - nemá Proton Elektron + Náboje jednotlivých částic + N Neutron - nemá + P Proton - kladný - - E Elektron - záporný Jádro Model atomu helia Zpět Další

Atomy Skládají se z jádra a z obalu Jádro: protony neutrony Obal: elektrony Atom se skládá z elementárních částic : - proton…p+…kladný elektrický náboj - neutron …no…bez elektrického náboje - elektron … e-…záporný elektrický náboj Atom je elektricky neutrální.

Čím se liší atomy různých chemických prvků? vodík uhlík kyslík Atomy různých chemických prvků mají různé počty protonů v jádru atomu. Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádru atomu. Proto je elektrický náboj obalu atomu stejně velký jako kladný elektrický náboj jádra atomu.

Atomy jiných chemických prvků se liší počtem protonů v atomovém jádře Hliník 13Al Rtuť 80Hg 13 + + Atom je elektricky neutrální ,protože má stejný počet protonů a elektronů

-má 6 protonů, 6 neutronů a 6 elektronů atom uhlíku -má 6 protonů, 6 neutronů a 6 elektronů + 6 atom stříbra - má 47 protonů, 61 neutronů a 47 elektronů 47 47 + 61

Zápisky Každý atom se skládá z atomového jádra a obalu. Jádro obsahuje určitý počet protonů a neutronů. V obalu atomu obíhají elektrony. Elektrony tvoří elektronový obal atomu. Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádře atomu = atom je elektricky neutrální. Atomy různých chemických prvků se liší různým počtem protonů. Zpět Další

Procvičení Jak se nazývají dvě základní části atomu? Jaké částice jsou v obalu atomu a jaký mají elektrický náboj? Jaké částice jsou v jádru atomu a jaký mají elektrický náboj? Proč je atom elektricky neutrální? Čím se vzájemně liší atomy různých prvků? Na základě zkušeností se vzájemným silovým působením zelektrovaných těles popiš vzájemné silové působení: mezi protonem a elektronem, mezi dvěma protony, mezi dvěma elektrony. Urči, kolik elektronů je v obalu atomu, jestliže jsou v jádru atomu 4 protony.

Thomsonův „pudinkový model“ - + elektron s záporným nábojem - + kladně nabitá hmota

Ruthefordův model vyvrátil Thomsonův model Platí: jádro atomu má 100 000 krát menší poloměr než obal Kdyby jádro mělo r = 1 mm, obal bude mít poloměr 100 000 mm = 100 m

Bohrův model Sommerfeldův model