1. CHEMICKO - FYZIKÁLNÍ CIRKUS WO – DI – AK WOrld - DIdo - AttacK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Advertisements

Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Proč se tělesa zahřívají při tření?
průběh chemických reakcí
Tepelná výměna prouděním
Projekt teplo Na fyziku.
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Teplo jako fyzikální veličina
Tepelná výměna prouděním
Bouřka pod vodou.
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Skupenství látek a vnitřní energie
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2. CHEMICKO - FYZIKÁLNÍ CIRKUS WO – DI – AK – II HOMELESS´S.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
WO – DI – AK Bílá Hůlka WO – DI – AK Bílá Hůlka. Další soutěžní seminář pro studenty SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech.
ROZTOKY.
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
Hg UVÁDÍ WO – DI – AK – III HRÁTKY SE VZDUCHEM. Třetí soutěžní seminář je pro studenty prvních ročníků SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Šíření tepla prouděním a zářením
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H u s t o t a Creation IP&RK.
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Chemické výpočty II.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Změny skupenství látek (8. ročník)
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Hustota Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Interaktivní test na změny skupenství látek
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Tepelná výměna prouděním
Změny skupenství látek
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Změny skupenství.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

1. CHEMICKO - FYZIKÁLNÍ CIRKUS WO – DI – AK WOrld - DIdo - AttacK

První soutěžní seminář pro studenty SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech a principech, na nichž fungují věci kolem nás. Součástí semináře je soutěž pro zástupce jednotlivých tříd, kteří tipují, jak daný pokus skončí, popřípadě objasňují principy fungování jednotlivých pokusů. Každý tým obdrží soutěžní lístky, vždy před demonstrací daného pokusu, na které družstvo zaškrtne správnou odpověď, popřípadě popíše nebo vysvětlí daný jev. Za správnou odpověď obdrží soutěžní družstvo bod a pokud navíc správně vysvětlí daný jev obdrží další prémiový bodík První soutěžní seminář pro studenty SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech a principech, na nichž fungují věci kolem nás. Součástí semináře je soutěž pro zástupce jednotlivých tříd, kteří tipují, jak daný pokus skončí, popřípadě objasňují principy fungování jednotlivých pokusů. Každý tým obdrží soutěžní lístky, vždy před demonstrací daného pokusu, na které družstvo zaškrtne správnou odpověď, popřípadě popíše nebo vysvětlí daný jev. Za správnou odpověď obdrží soutěžní družstvo bod a pokud navíc správně vysvětlí daný jev obdrží další prémiový bodík Pravidla soutěže WO – DI – AK

1. Do balónku nalijeme trochu vody a přifoukneme ho. Co se stane s balonkem v mikrovlnné troubě? a) balonek se nafoukne b) v mikrovlnce vzniknou blesky c) nestane se vůbec nic d) balonek se vyfoukne 1. Do balónku nalijeme trochu vody a přifoukneme ho. Co se stane s balonkem v mikrovlnné troubě? a) balonek se nafoukne b) v mikrovlnce vzniknou blesky c) nestane se vůbec nic d) balonek se vyfoukne 1. OTÁZKA BALONEK V MIKROVLNCE

ŘEŠENÍ Mikrovlnné záření rozkmitá molekuly vody, ty se začnou brzy vypařovat a tlak vzniklých par nafukuje balónek. frekvence mikrovln (asi 2 GHz) je stejná jako vlastní frekvence kmitání dipólů vody.

2. Kolem zásobníku s lihem na lihovém teploměru připevníme gumičkou trochu vaty. Podíváme se, kolik stupňů teploměr ukazuje. Pak vatu namočíme do etheru. Jak se změní teplota? a) vzroste na 35°C; b) zůstane stejná (+-0,5°C); c) klesne na nulu (0°C); d) klesne pod -5°C. 2. OTÁZKA TEPLOMĚR A ETHER

Ether je těkavá látka (rychle se vypařuje). K vypařování potřebuje energii. Tuto energii odebírá okolí. TEPLOMĚR A ETHER ŘEŠENÍ

6. Které české kovové mince v současnosti platné se přitáhnou k magnetu? (50hal, 1Kč, 2Kč, 5Kč, 10Kč, 20Kč, 50Kč) 3. OTÁZKA MINCE A MAGNET

ŘEŠENÍ Všechny mince kromě padesátníku jsou zmagnetovatelné, protože jsou vyrobeny z oceli, která je galvanicky pokovena.

4. OTÁZKA THIOSÍRAN S KYSELINOU SÍROVOU 4. Thiosíran reaguje s kyselinou sírovou a vzniká čistá síra v pevném skupenství. Takže smícháme dva průhledné roztoky a oni se zakalí (nepůjde přes ně vidět). Do dvou kádinek si připravíme thiosíranu podle následující tabulky: číslo kádinkyroztok thiosíranu (ml)voda (ml) V kádince číslo 1 je roztok koncentrovanější. Do obou zkumavek najednou přilijeme stejné množství kyseliny, začne probíhat reakce a v obou dojde k zakalení. Která kádinka se zakalí dříve? a) kádinka č. 1 b) kádinka č. 2 c) obě najednou d) ani jedna se nezakalí, protože je to chyták!

THIOSÍRAN S KYSELINOU SÍROVOU ŘEŠENÍ Správná odpověď je za a). Větší koncentrace reaktantů urychluje průběh chemické reakce, protože se zvyšuje počet srážek a tím i počet energeticky úspěšných srážek.

Ve dvou vanách se nachází voda o stejné teplotě. Do jedné vložíme kádinku s teplou obarvenou vodou a do druhé vany kádinku se studenou obarvenou vodu. Co se stane? a) Obarvená voda vystoupí k hladině v obou vanách. b) Obarvená voda klesne ke dnu v obou vanách. c) K hladině vystoupí pouze teplá obarvená voda. d) K hladině vystoupí pouze studená obarvená voda. 5. OTÁZKA JAK SE KAPALINY PROMICHAJÍ?

JAK SE KAPALINY PROMICHAJÍ ? ŘEŠENÍ Teplejší kapalina ma rychlejší molekuly, které zvětšují její objem, hmotnost se však nemění. Ze vztahu ρ = m/V pak plyne, že hustota teplejší kapaliny KLESÁ! Podle ARCHIMEDOVA ZÁKONA tělesa o menší hustotě STOUPAJÍ VZHŮRU pak plyne, že hustota teplejší kapaliny KLESÁ! Podle ARCHIMEDOVA ZÁKONA tělesa o menší hustotě STOUPAJÍ VZHŮRU

A CO NA ZÁVĚR ? Matzova zásada Závěr je okamžik, kdy už člověka nebaví přemýšlet. My: A protože je pátek odpoledne a přemýšlet už nás nebaví, je tady závěr. Faktor zbytečnosti Žádný pokus není úplně zbytečný – vždycky může sloužit za odstrašující příklad. My: Pokud jste se aspoň trošku bavili, nebyl tento náš pokus zcela zbytečný. Základní laboratorní pravidlo Když nevíte, co děláte, dělejte to aspoň pořádně. My: Nevěděli jsme do čeho jdeme, tak jsme se my tři aspoň snažili! Děkujeme za Vaší účast a těšíme se na příště! W – DI - AK