FÁZOVÝ DIAGRAM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁCE VYKONANÁ PLYNEM.
Advertisements

Změny skupenství látek
Sytá pára Proč se za letadlem vytváří bílá viditelná stopa? ( produkty hoření –žhavé plyny z motoru odeberou teplo vodní páře a ta kondenzuje) Jak funguje.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
CHEMIE
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA 7. ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Změny skupenství látek
Změny skupenství látek
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Fázové rovnováhy.
Kapaliny.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Skupenství látek.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
VLASTNOSTI LÁTEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné.
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Kapalnění Sublimace Desublimace
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Fázový diagram.
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Látky mohou mít tři skupenství:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
FYZIKA Změny skupenství.
Tuhnutí, sublimace a desublimace
Sytá pára. Var.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Vypařování a kapalnění
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
Interaktivní test na změny skupenství látek
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

FÁZOVÝ DIAGRAM

Fázový diagram - je grafické znázornění závislosti teploty na tlaku, - je graf, v němž každý bod roviny znázorňuje určitý stav látky při zvolené termodynamické teplotě T a tlaku p, graf, v němž jsou znázorněny křivky tání a syté páry a sublimační křivka.

Fázový diagram kSP - křivka syté páry kT - křivka tání kS - křivka sublimace

Fázový diagram Každý bod roviny znázorňuje určitý stav látky. Každý bod křivky tání určuje hodnoty teploty a tlaku rovnovážného stavu pevné a kapalné fáze.

Fázový diagram Každý bod roviny znázorňuje určitý stav látky. Každý bod křivky syté páry určuje hodnoty teploty a tlaku rovnovážného stavu kapaliny a její syté páry.

Fázový diagram Každý bod roviny znázorňuje určitý stav látky. Každý bod křivky sublimace určuje hodnoty teploty a tlaku rovnovážného stavu pevné látky a její syté páry.

Fázový diagram Každý bod roviny znázorňuje určitý stav látky. A - trojný bod určuje hodnoty teploty a tlaku rovnovážného stavu pevné, kapalné a plynné fáze stejné látky.

Fázový diagram Každý bod roviny znázorňuje určitý stav látky. Křivky kSP, kT a kS rozdělují rovinu fázového diagramu na tři oblasti - I., II. a III.

Fázový diagram Každý bod roviny znázorňuje určitý stav látky. I. - body určují stav látky v pevném skupenství, II. - body určují stav látky v kapalném skupenství, III. - body určují stav látky v plynném skupenství.

Fázový diagram Přehřátá pára Přehřátá pára je plynné skupenství látky s nižším tlakem a menší hustotou než sytá pára se stejnou teplotou.

Fázový diagram Přehřátá pára Izotermické rozpínání Pod pístem je sytá pára bez přítomnosti kapaliny. Izotermickým rozpínáním se sníží její tlak a hustota při nezměněné teplotě - vznikne přehřátá pára.

Fázový diagram Plyn K - kritický bod Plyn je plynné skupenství s teplotou vyšší, než je kritická teplota.

Fázový diagram Skupenské přeměny - zkapalňování plynů Přechod z plynného do kapalného skupenství: - izobarickým ochlazováním plynu, - izotermickým stlačováním plynu o teplotě T<Tk.

Test 1 Každý bod roviny fázového diagramu znázorňuje: a) určitý stav látky při zvolené termodynamické teplotě a tlaku, b) stav rovnováhy mezi různými stavy určité látky, c) přechod mezi různými stavy určité látky, d) fázi určitého skupenství látky. 1

Test 2 Trojný bod ve fázovém diagramu znázorňuje: a) hodnoty termodynamické teploty a tlaku rovnováž- ného stavu pevné a kapalné fáze, b) hodnoty termodynamické teploty a tlaku rovnováž- ného stavu pevné, kapalné a plynné fáze, c) hodnoty termodynamické teploty a tlaku rovnováž- ného stavu pevné a plynné fáze, d) hodnoty termodynamické teploty a tlaku rovnováž- ného stavu kapalné a plynné fáze. 2

Test Přehřátá pára je: a) plynné skupenství látky s vyšší teplotou než sytá pára se stejným tlakem, b) plynné skupenství látky s nižší teplotou než sytá c) plynné skupenství látky s vyšším tlakem než sytá pára se stejnou teplotou, d) plynné skupenství látky s nižším tlakem než sytá pára se stejnou teplotou. 3

Test 4 Přechod z plynného do kapalného skupenství je možné realizovat: a) izobarickým ochlazováním, b) izotermickým rozpínáním, c) izotermickým stlačováním, izobarickým zahříváním. 4