Mýty o redukčních dietách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Celiakie Zuzana Chaloupková.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Chemické složení organismů
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
NUTRILITE – Kroměříž.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Zdravé stravování KC3.
Nutriční poradenství.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
5-denní jídelníček.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Mýty o redukčních dietách Eva Chocenská Nutriční terapeut Thomayerova nemocnice Praha 15.10.2014

Mýty o redukčních dietách Dělení diet Módní hity Svítání na lepší časy? Omyly redukčních diet Kde je pravda? Chocenská 15.10.2014

Velmi zkrácený přehled diet, rozdělených dle mne  diety účinné, racionální obsahují všechny živiny ve vhodném poměru a složení. Příjem energie je stanoven optimálně jedinci a veškeré změny musí probíhat pomalu a dlouhodobě. Mají pestré složení. Nejsou striktní, nezakazují, vychovávají. Neracionální, ale celkem neškodné (dříve lidé neměli moc na výběr. My zas nevíme, co si vybrat) – blp, raw food, zónová dieta (30-40-30), vegetariánství Rizikové a velmi rizikové zakazují některou potravinu nebo skupinu potravin nebo se naopak striktně orientují jen na jednu nebo několik málo potravin Dlouhodobé x krátkodobé Vedou k jojo efektu Riziko metabolického nebo fyziologického poškození (pokud jsou zvoleny, nelze bez zdravotnického, erudovaného dohledu) Nesmyslné = Velmi rizikové, dlouhodobě Rizikové - Umělá sladidla, light potraviny, „dia“ potraviny; Modifikovaná Atkinsova dieta, nízkosacharidové režimy, dieta podle krevních skupin, dělená strava Velmi rizikové – bílkovinné: Dukanova dieta, Atkinsnova dieta, veganství, fruitariánství, ortodoxní raw food, paleolitická dieta, Marčingová, Margita, sacharidové vlny, ovocné dny, půsty, hladovky, 20ti denní, kontrastní dny, vlákninové koktejly, nízkokalorické proteinové koktejly Chocenská 15. 10. 2014

Krabičková dieta – dobře nebo špatně? Varianta „dovezeme, zařídíme“ Varianta „krabičkuji, tedy hubnu“ ? Kvalita ? Edukace ? Cena + Edukace velikosti porcí + alespoň, že začne + start režimu vytíženého, movitého jedince ! Nutná edukace ! Nutné ohlídání bílkovin a výběru režimu Příprava doma Vím co jím a musím nad tím přemýšlet Kvalitní propočtená kuchařka Znalost své potřeby Věc volby dočasné řešení záleží na složení a provedení Chocenská 15. 10. 2014

Paleolitická dieta - dieta jeskynního muže Myšlenka: Současná strava obsahuje velké množství průmyslově a geneticky zpracovaných potravin = není tudíž prospěšná až škodí, našemu zdraví; zemědělství = zlo pro civilizaci, protože zažívací trakt se nestihl přizpůsobit (za posledních 10000 let). Paleolitická dieta = návrat ke kořenům a jediná vhodná alternativa. rostlinná semena, ořechy, ryby, čerstvé potraviny, vyřazení polotovarů s vysokým GI a nekvalitními tuky, solí, vyřazení prázdných kalorií vybírá jen některé zásady A co po dietě? Nebo je to doopravdy navždy?  aplikace na civilizaci s omezeným pohybem, jiným životním režimem, spánkem….  pravidla pro zdravou redukci hmotnosti nesplňuje ! je podobná Modifikované Akinsově dietě nebo středně sacharidové dietě s nízkým glykemickým indexem. Riziko rozvoje KVO u disponovaných jedinců, nedodržování a následný jojo efekt je vysoký. Pračlověk neměl moc na výběr. My zase nevíme co vybrat doporučuje konzumaci neomezeného množství živočišného tuku – ať v mase nebo mléčných výrobcích a sýrech.  doporučuje konzumaci neomezeného množství bílkovin – ať v mase nebo mléčných výrobcích a sýrech.  Celkový podíl bílkovin na celkovém příjmu energie v rámci této diety přesahuje 35 %, což je dvakrát více, než se uvádí v doporučeních zaměřených na prevenci civilizačních chorob.“  Mgr Suchánek FZV. Pokud možno vše čerstvé – tepelně neupravené  Jak často měl pravěký sběrač-lovec maso?  ? Jak často a kolik mléka? Jak vypadalo složení tkání lovených zvířat? Princip tepelně neupravovat – proč si maso pekli? Proč semena drtili, mleli a snažili se o pečení? Že by lepší stravitelnost a využitelnost? Kolik úsilí vynaložil k obstarání živobytí, sehnání potravy? JAK JE TO? Autor: Flickr.com,Stefan Kloo/Isifa Chocenská 15. 10. 2014

Raw food Alergické reakce Cena (suroviny, náčiní) Teorie syrové stravy (raw food): tepelná úprava potravin nad 40 stupňů Celsia zabíjí vše živé v potravině (hlavně enzymy), snižuje stravitelnost a využitelnost vitamínů, minerálů a koncentrátů z rostlin. Pokud člověk žije na raw food, je tzv. vitarián. Jeho jídelníček je nejčastěji složen ze syrové zeleniny a ovoce, ořechů, semínek, obilovin, luštěnin a řas. Součástí stravy jsou čerstvé ovocné a zeleninové šťávy nebo pyré. V neposlední řadě zde mají své místo i různá rostlinná mléka. Alergické reakce Cena (suroviny, náčiní) Nízkobílkovinné nebo velký objem stravy omezení tuků úbytek LBM Vstřebatelnost? Mikronutrienty? Dle TCM po 3-5 letech choroby Dle ajurvédy jde o to, jak je člověk duchovně vyzrálý (skaba.cz) nárůst energie (dle TCM energetické vzplanutí) Vitamíny, minerální látky, enzymy Vláknina Zjemnění vnímavosti chutí = nižší příjem Více energie = více pohybu Chocenská 15. 10. 2014

Redukce BLP dietou u neceliaků Módní záležitost; celebrit USA (Gwyneth Paltrow), Princip diety: jediná změna – přestat přijímat lepek, tak jako při celiakii, jinak jíst stejně jako před začátkem bezlepkové diety.  Výsledky údajně: snížení hmotnosti, lépe vypadající pleť, snížení otoků kloubů, nižší plynatost. Pokud mám postižné střevo a vzniká malabsorpce, po odstranění problému, začne lépe vstřebávat a organismus regeneruje……  „Výsledky ankety na téma, jak se vám změnila váha po přechodu na bezlepkovou dietu říká, že lehce obézních je 5 % celiaků, obézních je už 6 % a po zavedení bezlepkové diety přibralo celých 39 % celiaků. Ankety se zúčastnilo více jak  1 300 návštěvníků webových stránek www.bezlepkovadieta.cz NESMYSL! A ZNEMOŽNĚNÍ PŘÍPADNÉ DIAGNÓZY Chocenská 15. 10. 2014

Nízkosacharidové diety Diety založené na optimálním množství bílkovin, zvýšeném množství tuku a nízkém množství sacharidů Obsah sacharidů 20 – 60g /den Nefyziologický režim Avšak zdá se být výhodný jako startovací, s následnou udržovací fázi středomořské normo-kalorické stravy s optimálním nebo zvýšeným množství kutu Často bez jojo efektů Pomáhá (po přechodném zhoršení hodnot) normalizovat krevní cukr i lipidové spektrum Nutnost erudovaného dohledu Long Term Successful Weight Loss with a Combination Biphasic Ketogenic Mediterranean Diet and Mediterranean Diet Maintenance Protocol; Antonio Paoli 1,*, Antonino Bianco 2, Keith A Grimaldi 3, Alessandra Lodi 1 and Gerardo Bosco 1; Nutrients 2013, 5, 5205-5217; doi:10.3390/nu5125205 Nordmann, A.J.; Nordmann, A.; Briel, M.; Keller, U.; Yancy, W.S., Jr.; Brehm, B.J.; Bucher, H.C.; Effects of low-carbohydrate vs. low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Arch. Intern. Med. 2006, 166, 285–293 Paoli, A.; Rubini, A.; Volek, J.S.; Grimaldi, K.A. Beyond weight loss: A review of the therapeutic; uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. Eur. J. Clin. Nutr. 2013, 67, 789–796. Bueno, N.B.; de Melo, I.S.; de Oliveira, S.L.; da Rocha Ataide, T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: A meta-analysis of randomised controlled trials. Br. J. Nutr. 2013, 110, 1178–1187. Janda, M.; Zeidler, D.; Bohm, G.; Schoberberger, R. An instrument to measure adherence to weight loss programs: The compliance praxis survey-diet (compass-diet). Nutrients 2013, 5, 3828–3838. Chocenská 15. 10. 2014

Omyly u redukčních diet Bez tuku = bez energie Stačí jen cvičit Stačí jen nejíst Káva se nepočítá Stereotyp ve výběru stravy, monotónně opakované rozepsané jídelníčky O víkendu si mohu dovolit všechno Přehnaná očekávání Mám špatné geny Závislost na vážení Marketing etiket - nízkotučné, bez tuku, bez cholesterolu  Ryby jsou energeticky chudší než červené maso či drůbež Sušené ovoce a ořechy a musli jsou zdravé = povoleny neomezeně Pufované a extrudované výrobky jsou do diet vhodné Mohu jen netučné xy Vy zato můžete, že nehubnu Chocenská 15. 10. 2014

Dieta je má věc!...........................Z matky na dceru Fakt 1: děti větší než dříve - dnešní dívky jsou v průměru vyšší a mohutnější, než byla předchozí generace. Nemusí to znamenat, že mají problémy s váhou. Rodiče by si i proto měli před dcerami odpustit poznámky týkající se jejich váhy, protože by u nich kromě snahy držet zbytečné diety mohli nastartovat také anorexii či bulimii. Nevhodné je i uvažování, že štíhlejší člověk je vždycky zdravější (hubený bez kondice x Fit and fat) nebo kdo není dokonale štíhlý, těžko se mu povede v partnerském životě. Pozor na ortorexii. nevhodné stravovací vzorce od dětství, často přecházejí do nevědomí dívky, které s dietami začaly brzy, přiberou nejvíc časté - pořádně nejedí, ale pak hlad zaženou něčím rychlým z FF či sladkostmi celoživotní dieta – jen si kazí požitek z jídla nebo riziko dlouhodobé karence živin ( B, Fe, Bx, AEDK..)? Únava, nekvalitní pleť, padání vlasů, kazivost zubů, lámavost nehtů, potíže s imunitou či početím. mnohé dietní potraviny obsahují barviva nebo umělá sladidla pozor i na opičí lásku Chocenská 15. 10. 2014 Autor: www.dailymail­.co.uk Matka anorektička (26 let, vpravo) podporuje dceru (7) v opačném extrému

Jak tedy hubnout? Chocenská 15. 10. 2014

Jak tedy hubnout? Změna životního stylu, filozofie výživa pohyb Psychologie Trpělivost Jak tedy hubnout? Změna životního stylu, filozofie Sebereflexe a změna myšlení a návyků = zlozvyků Stresu, pohybu, výživových návyků, myšlení o sobě Základ – vhodný čas a motivace Úplné vyléčení obezity, tedy pokles BMI z 30 a víc pod 25, je spíše výjimečný. O takový pokles lékařům ani nejde, snaží se, aby stupeň obezity a problémy s tím spojené se zmenšily (-5 až 10% a udržet) Chocenská 15. 10. 2014

Skutečný kořen problému? Je problém ve váze? Proč jsem tlustý/á Co z toho mám za výhody? Jaké v mém životě nastanou změny, když zhubnu? Půjde mi hubnutí změnou režimu nebo musím začít u duše? Chocenská 15. 10. 2014

Hubnutí na etapy Snaha rychle zhubnout vede k jojo efektu 1) hubnutí 2) stabilizace = fixace návyků a udržení hmotnosti 3) pokračování hubnutí 4) stabilizace 5) ….. VYDRŽET! - nepropadnout beznaději při neúspěchu Chocenská 15. 10. 2014

Správně vedená terapie? dlouhodobá výchovně podporující je uměním skloubení výživy a psychologie (psychologie a výživy). NT musí počítat s nedokonalostí jedince, s jeho osobní historií a terapii mu nastavit přímo na tělo. A nutričně se povede, pouze pokud bude opečován dobře i po psychické stránce (motivace, empatie x hranice….) Dospělý je dospělý. Kde pacient nechce, ani sebelepší úmysl NT pacienta nezhubne. Pak je třeba přehodnotit smysl hubnutí. Chocenská 15. 10. 2014

Chocenská 15. 10. 2014