SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Život na venkově.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Jádrové a periferní oblasti
Sídla v ČR Slepé mapy sídel jsou k dispozici ZDE..
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Ekonomická gramotnost
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
Socioekonomická geografie
Sídla.
Služby.
Volnočasové projekty a EU financování
Urbanizační procesy a vnitřní prostorová struktura města
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
SUBURBANIZACE.
Teorie optimální velikosti města
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
STRUKTURA A FUNKCE MĚST
Urbanizační procesy Evropský sociální fond
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
KRAJE ČR HLAVNÍ MĚSTO PRAHA.
Moderní cyklistická doprava
Umístění maloobchodní sítě - maloobchodních provozoven
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
SOCIÁLNÍ HRANICE VE MĚSTĚ
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
RIBBON DEVELOPMENT …je anglické označení procesu rozvoje komerčních aktivit podél významných silničních tahů na okrajích měst.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
SUBURBANIZACE.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Teorie optimální velikosti města
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Adaptace sídel Základní škola SEVER Lužická 1208, Hradec Králové.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
SUBURBANIZACE URBAN SPRAWL KGE/URBIO, Barbora Češková, 6/2016.
EJPOVICE Výstavba obytné zóny. Umístění Ejpovic: Plzeňský kraj, okres Rokycany.
Seminární práce SOUČASNÁ KRAJINÁŘSKÁ ARCHITEKTURA vedoucí práce : Ing. Karel Slánský vypracovala: Kosinková Martina MARK JOHNSON.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Služby.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
REGIONALIZMUS A REGIONY
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_ZEMĚPIS
Město a příměstské oblasti
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
…jsou rozvojové zóny měst vznikající na „zelené louce“.
Forma a obsah VY_32_INOVACE_45_897
Informace o vyhlášených výzvách
Česká republika - kraje
Transkript prezentace:

SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích.

CO UMOŽNILO SUBURBANIZACI?  Rostoucí bohatství střední třídy – lidé si mohou dovolit vlastní dům na předměstí = v suburbánní zóně.  Nárůst automobilismu, ten umožňuje zvětšovat vzdálenost bydliště od místa zaměstnání, nákupů nebo zábavy.  Dostupnější a levnější stavební pozemky na předměstí.

PROČ SE LIDÉ Z CENTER STĚHUJÍ?  Nárůst obchodní a správní funkce center zde zvyšuje ceny nemovitostí a náklady na bydlení.  Centra se stávají rizikovými oblastmi, jsou postižena environmentálními a sociálními problémy.  Suburbánní zóna často nabízí bezpečnější a zdravější prostředí. Centrum Los Angeles

 Lidé jsou přesvědčeni, že suburbánní zóna spojuje pozitiva bydlení na venkově a ve městě.  Muži si suburbánní zónu představují jako ideální prostředí pro ženy v domácnosti s dětmi.  Rasismus – v USA byla suburbanizace legální cestou, jak se mohli „bílí“ Američané dočasně oddělit od Afroameričanů.  Někteří lidé podlehli reklamě realitních kanceláří a developerských firem.  V České republice se lidé chtějí vymanit z šedi panelákových sídlišť.

JAK VYPADÁ SUBURBÁNNÍ ZÓNA?

Intenzivně suburbanizovaná oblast Douglas County v USA

Hranice vesnické a suburbánní krajiny – Buffalo USA

 V USA a Kanadě suburbanizace vytváří obrovské plochy rodinných domů s vysokým podílem nezastavěné plochy.  V České republice je podíl nezastavěné plochy menší, „lidé si vzájemně vidí až do ložnice“.  Vytváří se bizarní architektura – podnikatelské baroko.  Oblasti jsou dopravně přizpůsobené pouze osobním automobilům, nemyslí se na chodce.

PODNIKATELSKÉ BAROKO V ČESKÉ REPUBLICE ARCHITEKTURA NEBO KÝČ?

JAK SE ŽIJE NA PŘEDMĚSTÍ?  Práce, nákupy a zábava se realizují jinde.  Lidé se stávají závislými na osobním automobilu.  Komunitní život je zde omezený.  Suburbánní zóna = velká noclehárna. Chevrolet Suburban

NEGATIVNÍ STRÁNKY SUBURBANIZACE Neúměrné rozšiřování ploch měst = obrovská ekologická zátěž území. Neúměrné rozšiřování ploch měst = obrovská ekologická zátěž území. Vysoké náklady na infrastrukturu. Vysoké náklady na infrastrukturu. Obrovský nárůst osobní automobilové dopravy. Obrovský nárůst osobní automobilové dopravy. Monotónnost, uniformita suburbánních obytných zón. Monotónnost, uniformita suburbánních obytných zón.

Degradace a vylidnění širších městských center. Degradace a vylidnění širších městských center. Degradací vznikají ghetta. Degradací vznikají ghetta. Vlivem degradace se vystěhovávají i ti lidé, kteří o tom původně neuvažovali. Vlivem degradace se vystěhovávají i ti lidé, kteří o tom původně neuvažovali. Ghetto – degradace domovního fondu (Harlem, New York, USA)

POZITIVNÍ STRÁNKY SUBURBANIZACE Lidé si splnili sen o tom jak chtějí bydlet. Lidé si splnili sen o tom jak chtějí bydlet. Suburbanizace částečně odlehčuje přeplněným městským centrům. Suburbanizace částečně odlehčuje přeplněným městským centrům. Vytváří iluzi soukromí a venkovského života – rekreační oblast ve městě. Vytváří iluzi soukromí a venkovského života – rekreační oblast ve městě. Uvolňují se byty v městských centrech pro sociálně slabší – především v USA. Uvolňují se byty v městských centrech pro sociálně slabší – především v USA.

OPAKOVÁNÍ Co je suburbanizace? Co je suburbanizace? Co je suburbanizace? Co je suburbanizace? Co ji umožnilo? Co ji umožnilo? Co ji umožnilo? Co ji umožnilo? Proč se lidé z center začali stěhovat? Proč se lidé z center začali stěhovat? Proč se lidé z center začali stěhovat? Proč se lidé z center začali stěhovat? Jak vypadají suburbanizovaná území? Jak vypadají suburbanizovaná území? Jak vypadají suburbanizovaná území? Jak vypadají suburbanizovaná území? Jak se v nich žije? Jak se v nich žije? Jak se v nich žije? Jak se v nich žije? Jaké jsou negativní dopady suburbanizace? Jaké jsou negativní dopady suburbanizace? Jaké jsou negativní dopady suburbanizace? Jaké jsou negativní dopady suburbanizace? Jaké jsou pozitivní dopady suburbanizace? Jaké jsou pozitivní dopady suburbanizace? Jaké jsou pozitivní dopady suburbanizace? Jaké jsou pozitivní dopady suburbanizace?