ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Advertisements

Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
stravovací režim školáků
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

jednotlivé složky stravy (potraviny, pochutiny a nápoje) Zdravá výživa ovlivňuje náš tělesný růst i duševní vývoj. Pojmy z výživy poživatiny jednotlivé složky stravy (potraviny, pochutiny a nápoje) potraviny produkty rostlinného a živočišného původu, mají velkou výživovou hodnotu (obsahují živiny)

pochutiny nápoje živiny látky, které dodávají potravinám vůni a chuť a příznivě působí např. na trávení nebo nervovou soustavu, nemají většinou žádnou výživovou hodnotu (koření, káva čaj) nápoje skupina tekutin, které dodávají lidskému organismu vodu živiny souhrn látek nutných pro život, obsažených v potravě (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny)

pokrm jídlo strava jídelníček potravina kuchyňsky upravená k přímému požívání jídlo sestava pokrmů podávaná v určitou dobu strava množství, skladba a rozvržení potravy během dne jídelníček plán stravy pro určité časové období

Zásady zdravé výživy Složení stravy konzumuj stravu co nejpestřejší omez živočišné tuky (máslo, sádlo) zeleninu a ovoce jez několikrát denně luštěniny jez alespoň jedenkrát týdně potraviny z bílé mouky nahraď celozrnným pečivem dej přednost bílému masu před červeným vypij denně 2-3 litry tekutin (nejlépe v neslazené podobě)

Správný postup při přípravě pokrmů Energetická hodnota snaž se, aby energetický příjem potravy nebyl vyšší než výdej omez sladkosti, uzeniny a chipsy tučné mléčné výroby nahraď nízkotučnými Správný postup při přípravě pokrmů jez potraviny připravené nejšetrnějším způsobem omez pokrmy upravené na tuku

Časové rozvržení jídla jez v pravidelných intervalech (doporučuje se pět malých porcí jídla denně) poslední jídlo sněz nejméně 2 hodiny před spaním Prostředí jídelny jez tam, kde je čisto a příjemně dej si záležet na servírování jez pomalu a v pohodě

vegani – vegetariáni požívající pouze rostlinnou potravu Alternativní výživa Široké spektrum způsobu stravování, které se liší od běžného způsobu. vegetariánství vegani – vegetariáni požívající pouze rostlinnou potravu lakto-vegetariáni – živí se rostlinnou potravou a mlékem, mléčnými výrobky ovo-lakto-vegetariáni – živí se rostlinnou potravou, mlékem, mléčnými výrobky a vejci

makrobiotika způsob stravování, který potraviny dělí do skupin: jin (koření, cukr, tekutiny, olej, ovoce, mléčné výrobky, některé druhy zeleniny) jang (ryby, maso, vejce, sůl) harmonické (rýže, obilí, luštěniny) Ve stravě převažují potraviny harmonické.

Úkol pro tebe Zjisti v literatuře nebo na webových stránkách informace o alternativní výživě. Hledej souvislosti se zdravou výživou, výhody a nevýhody (rizika) alternativní výživy.

Abeceda zdravé výživy: Změna stravovacích zvyklostí, jezte pravidelně 5x denně. B Stanovte si a respektujte pravidelný čas příjmu potravy (nejezte najednou velké porce). C Jídlo nehltejte, ale pomalu kousejte a přitom se snažte uvědomit si, co jíte. Vybírejte potraviny s nízkým obsahem tuku, zvláště živočišného. Omezte maštění, snižujte spotřebu uzenin, tučných mas, máslových moučníků. D

Konzumujte dostatečné množství zeleniny, ovoce a příloh Konzumujte dostatečné množství zeleniny, ovoce a příloh. Snažte se podávat zeleninu ke každému jídlu, moučníky nahrazujte ovocem a ořechy, zařazujte do stravy celozrnné výrobky. E F Omezujte sůl. Využívejte raději vhodné koření. G Snižte spotřebu cukru. H Zvyšte příjem vlákniny. Jezte pestrou stravu, zajistíte tak dostatečný a vyvážený příjem živin, vitaminů, minerálů a dalších látek. I

J Potraviny zbytečně dlouho nevařte, nepřipravujte nic na přepáleném tuku. K Dodržujte pitný režim (kávu + silný černý čaj + alkohol vynechejte). Udržujte si vhodnou tělesnou váhu. Máte-li problémy s váhou, omezte množství jídla, přidejte zeleninu a pravidelný pohyb. L

Směs nestravitelných složitých cukrů, které: podporují činnost střev Vláknina Směs nestravitelných složitých cukrů, které: podporují činnost střev chrání střevní sliznici snižuje hladinu cholesterolu v krvi není zdrojem energie prevence nádorových onemocnění

a to vede k tvorbě kamenů v ledvinách a močových cestách. Nápojová pyramida ovoce zelenina polévky bylinkové čaje čistá voda silně slazené perlivé limonády coly nápoje s obsahem chininu NE! Nedostatečné množství vody zatěžuje ledviny protože se z těla neodvádí nadbytek minerálů, ani odpadní a cizorodé látky a to vede k tvorbě kamenů v ledvinách a močových cestách.

www.wikipedia.cz Janošková, D., Ondráčková, M., Čábalová, D. Občanská výchova 7, Rodinná výchova 7. Příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004. ISBN: 80-7238-326-4 Janošková, D., Ondráčková, M., Čábalová, D., Marková, H., Šebková, J. Občanská výchova 7, Rodinná výchova 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004. ISBN: 80-7238-325-6