Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ NÁPLNĚ květen 2013VY_32_INOVACE_OVY_090217
Náplně Dávají výrobkům pestřejší chuť; podle druhu posouvají nutriční hodnotu pečiva; dříve se používaly vařené náplně; dnes se používají náplně ze směsi.
Maková náplň vařená Rozemletý mák vaříme hodinu ve sladkém nálevu (voda + cukr); pak vmícháme mléko a dochutíme citronovou kůrou, mletou skořicí a vanilkovým cukrem; do úplně vychládlé náplně přidáme rum a strouhanku (na zahuštění) a necháme přes noc rozležet (není nutné).
Ořechová náplň vařená Mleté oříšky, voda a cukr se svaří; povaříme, vmícháme sušené mléko, citronovou kůru a skořici; nakonec přidáme strouhanku.
Tvarohová náplň vařená Tvaroh, sušené mléko, krémový prášek, cukr a žloutky se povaří; po ochlazení přidáme citronovou kůru a bílkový sníh. Tvarohová náplň nevařená Podle receptury navážíme tvaroh, cukr, vaječný obsah, vanilku, puding (nebo škrob), vanilkový cukr a citropastu – a vše společně promísíme.
Hrušková náplň vařená Sušené hrušky se rozvaří do měkka ve vodě. Směs se pak okoření badyánem, skořicí, rumem a promíchají se s povidly. K dosažení lepší chuti je dobré 1 den nechat odležet.
Maková náplň ze směsi Směs se skládá z cukru, máku, pšeničné mouky, škrobu, aromatu a koření; přiváží se v pytlích. Výroba: směs se nadávkuje do díže, na dávku směsi přidáme 60 % vody (např. 1 kg směsi – 600 ml vody). Takto připravenou náplň krátce promícháme asi 1 minutu a necháme 20 minut odležet; poté předáme k dalšímu zpracování. Můžeme vylepšit rozinkami, rumem nebo mandlemi.
Ořechová nádivka ze směsi Směs se skládá z cukru, ořechů vlašských, strouhanky, pšeničného škrobu, sójové mouky, aromat a kakaa; přiváží se v pytlích. Výroba: směs + 60 % vody se vymíchá asi 1 minutu a nechá se 10 minut odležet. Pokud je konzistence řidší, přidáme strouhanku.
Jablková nádivka ze směsi Směs se skládá z 91 % jablek, cukru, stabilizátoru, konzervačních látek, želatiny a kyseliny citronové. Přiváží se v plastových nádobách a skladuje se v chladné místnosti. Výroba: směs se mísí se sušenými jablkovými čtverečky a to v poměru 12 % na kilo směsi. Nakonec se přidá skořice.
Tvarohová nádivka Tvaroh se smíchá s vodou v poměru 20 % vody na kilo tvarohu. Krátce se vyšlehá (30 až 60 sekund) a poté se přidává stabilizátor.
Povidlová náplň Dováží se již připravená. Před zpracováním se krátce zamíchá. Může se přidat rum a koření. Uchovává se v chladné a suché místnosti.
Posypky a ozdoby sekané mandlerozinky alginátmarmeláda