KOVÁŘSTVÍ Kovářství je řemeslo zabývající se zpracováním železa, oceli a zřídka i jiných kovů zpravidla za tepla. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBJEMOVÁ A DÉLKOVÁ ROZTAŽNOST KOVŮ
Advertisements

VÝROBA OCELI – KYSLÍKOVÝ KONVERTOR
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
Výroba železa Železné rudy : Magnetovec(magnetit) až 70% Fe
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Chemické prvky-nekovy č.1
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TOPENIŠTĚ KOVÁŘSKÉ VÝHNĚ – VÝHŇOVÁ VLOŽKA Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výroba železa.
Tato prezentace byla vytvořena
V čem si myslíš, že byl bronz pro lidi užitečný? video
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
PRŮMYSL.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kovářství Je řemeslo zabývající se zpracováním železa, oceli a zřídka i jiných kovů zpravidla za tepla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Společenské a hospodářské prostředí
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
1. Electrická oblouková pec 5 Hlavní kroky 1. Sázení 2. Tavení vsázky 3. Oxidační údobí 4. Redukční údobí a legování 5. Konečná deoxidace a odpich.
Spalovací Turbína.
Základy chemických technologií 2009
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Kovářství. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Průmysl Složka socioekonomické sféry – zabývá se produkcí výrobků
Architektura počítače
Krajina a životní prostředí
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Výroba kovů.
Tato prezentace byla vytvořena
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Inspiromat pro technické obory 2
Fosilní paliva – Uhlí.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 16 Anotace.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Materiály a technologie
Výroba surového železa
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Technické materiály - litina
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Uhlí.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-13_ Starší doba železná Halštat Číslo projektu:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

KOVÁŘSTVÍ Kovářství je řemeslo zabývající se zpracováním železa, oceli a zřídka i jiných kovů zpravidla za tepla. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních hledisek nahlížení na vyspělost starověkých civilizací. Podle stupně vývoje, lze hodnotit nejen kvalitu zpracování předmětů, ale i množství specializace. V dnešní době je kovářství ve vyspělých zemích okrajovým a spíše uměleckým řemeslem, díky zániku mnoha oborů, navazuje kovářství dnešní doby ve velké míře na kovářství vesnické, kde kovář dělal veškerou práci s železem za tepla. Ceny kovářských výrobků jsou dnes velmi vysoké a díky nedostatku kovářů mají stoupající tendenci.

Obrázky

KOVÁŘSKÁ PRÁCE Při tepelném zpracování zůstává neměnný tvar, mění se pouze struktura zpracovávaného materiálu. Nedochází tedy k roztavení oceli, to vede k tomu, že kovář pracuje s polotovarem. Vlastní kovářská práce začíná ohřátím materiálu ve výhni. Přičemž platí několik základních pravidel, materiál se do rozžhaveného paliva dává tak, aby nedocházelo k ochlazení přiváděným vzduchem (tzn. nesmí být moc hluboko), protože jinak by docházelo k oxidaci železa a spalování uhlíku. U předmětů, které budou mít ostří se materiál vkládá tak, aby strana s ostřím byla otočena směrem od vzduchu.

Kovárna

ODPAD V kovárnách vzniká značné množství odpadu, který je označován jako kovářská struska. Tu tvoří popel a zbytky paliva a tzv. okuje (odpadlé kousky materiálu). Okuje a zbytky paliva se spékají do škvárovité hmoty.