Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně."— Transkript prezentace:

1

2 Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně zlepšil své možnosti vyrovnat se s přírodou a ovládnout ji. K prvním kovům, které se člověk naučil používat, patřilo zlato, měď, cín, bronz a železo.

3 Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! V přírodě se však v čisté podobě většinou nevyskytují. Kovy jsou obsaženy v některých nerostech, které nazýváme rudy. Z nich se získávají tavením. Slitiny různých kovů získávají speciální vlastnosti. O dolávají vysokým nebo nízkým teplotám, korozi, jsou lehce opracovatelné apod.

4 Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! Železná ruda – tavením železné rudy se získává surové železo, které se dále zušlechťuje.

5 Vysoké pece Dřívější pece na tavení surového železa u Adamova

6 Současné vysoké pece

7 Vysoká pec bývá asi 30 m vysoká, shora se zaváží rudou, koksem a přísadami.

8 K výrobě 1 tuny surového železa je třeba 1,9 t železné rudy, 1t koksu a 0,5 t vápence. Současně vznikne 0,5 t strusky, které se využívá k výrobě cementu.

9 Odlévání surového železa do kokil

10 Současné vysoké pece : Ostrava - Vítkovice; Košice; Kladno

11 Odpich surového železa z nístěje

12 Kokila – tažení a válcování plechů a trub

13 Tažení a válcování plechů a trub

14

15 Válcování trub a plechů

16 Přehled zpracování surového železa na ocel a šedou litinu

17 Opakování učiva

18 Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! O C E L je slitina železa s některým jinými prvky, zejména s uhlíkem. Ocel vzniká úpravou surového železa, které se vyrábí tavením rud ve vysokých pecích. Ocel se dá dobře tepelně zpracovávat, a tím získávat požadované vlastnosti. Může být tvrdá nebo měkká, pevná, houževnatá nebo křehká, snadno obrobitelná. Pouze některé druhy oceli jsou nerezavějící. ( lékařské nástroje, potravinářství apod. ) Většina ocelí korozi podléhá !! Ocel je základním materiálem veškerého strojírenského a stavebního průmyslu.

19 Rozdělení oceli podle použití: 1/ automatovou 2/ betonářskou 3/ konstrukční 4/ nástrojovou 5/ nerezavějící 6/ pružinovou 7/ žáruvzdornou 8/ valivá ložiska

20 Co je to „Koroze“ - rezavění Koroze je znehodnocení materiálu chemickým působením prostředí. Narušení kovů postupuje od povrchu do nitra materiálu. Kovy ztrácejí vzhled, lesk, tvar a pevnost. Nejvíce korozí trpí ocel a litina. Některé kovy jsou proti korozi odolnější. Hliník, měď, zinek a další. Nikl, chróm,cín, olovo atd. jsou vůči korozi velmi odolné.

21 Ocelové mostní konstrukce

22 Ocelová kulatina (svorníky, šrouby apod.)


Stáhnout ppt "Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně."

Podobné prezentace


Reklamy Google