ZEMĚ.......výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Advertisements

Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava.
Modrá planeta Země.
TEPLO A SVĚTLO.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Země ve vesmíru.
Životní podmínky organizmů
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Trip sluneční soustavou
Mechanické vlastnosti plynů
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Země MODRÁ PLANETA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajina a životní prostředí
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Tvar, velikost a pohyby Země
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Planeta Země jako součást
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Sluneční soustava.
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Vznik a vývoj atmosféry Země
Podnebí, podnebné pásy.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Atmosféra.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
MĚSÍC.
VESMÍR.
Pohyby Země.
Země – modrá planeta.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
PLANETA ZEMĚ.
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
SLUNCE.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
POHYBY ZEMĚ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

ZEMĚ.......výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?

V čem spočívá jedinečnost naší planety? existuje na ní život v nebřeberných bohatých formách jako nikde v poznaném vesmíru.... a... já s G4....

Jaké jsou příčiny „zázraku“ života na Zemi (podmínek pro život)? Země obíhá v přiměřené vzdálenosti od Slunce (voda se vyskytuje ve 3 skupenstvích) voda se vyskytuje v dostatečném množství

ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení atmosféry atmosféra chrání před dopadem kosmických těles, celkově otepluje Zemi (tzv.skleníkový efekt), působí jako médium pro přenos tepla a vlhkosti, ochranná ozónová vrstva x UV záření silné magnetické pole x částicovému záření ze Slunce (sluneční vítr)

Slunce již mld. let poskytuje stabilní množství energie, což není časté (jen asi 10% hvězd ve vesmíru umožňuje rozvoj života na planetách kolem nich) výjimečné postavení v rámci Galaxie s dostatkem kovových prvků nezbytných pro magnetické pole (ochrana před částicovým zářením) a méně časté výbuchy hvězd, než v jiných částech Galaxie

poměrně stálý sklon zemské osy 23,5° k rovině oběhu kolem Slunce přiměřeně dlouhé střídání dne a noci (1 otočení trvá 24h) zabraňuje přílišnému přehřátí nebo ochlazení polokoulí desková tektonika (pohyb litosf. desek) pomáhá před extrémními teplotními poměry (a tím i udržování kapalné vody), umožňuje koloběh látek nutných pro existenci života (fosfáty, dusičnany, uhlík..)

...tak to bylo.... ....je..., ale být nemusí..!!!..? Země může přestat existovat,...jako jediné vesmírné těleso, které umožňuje dlouhodobé přežití člověka i ostatních živých organizmů ve vesmíru!... Může

... a ty to můžeš změnit.... ...již teď, když začneš přemýšlet a jednat SPRÁVNĚ a nemyslet jen na sebe, ale i na své... děti....a děti jejich dětí....

A K TOMU MIMO JINÉ TI BUDOU VŠECHNY TY ZNALOSTI ZE ŠKOLY A HLAVNĚ ZEMÁKU...TY POCHYBOVAČI, ABY LIDSTVO NESKONČILO TVOU GENERACÍ....

...THE END

Kontrolní otázky pro úvodní hodinu Vysvětli, proč není možný život na ostatních tělesech Sluneční soustavy. Prostuduj aspoň 2 odlišné názory na vznik života na Zemi a vzájemně je porovnej. V čem se liší. Ke kterému se přikláníš? Proč? Vysvětli, jak ovlivnily živé organizmy složení ovzduší. Najdi jiné příklady toho, jak organizmy ovlivňují životní prostředí. Vysvětli a na konkrétních příkladech ukaž příklady ovlivňění krajiny činností člověka.