David Hnátek A Radka Střihavková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Planeta Uran.
Advertisements

SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
V E S M Í R.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Planety sluneční soustavy
Uran.
Geologický průvodce po Marsu
Země ve vesmíru.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Trip sluneční soustavou
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Mechanické vlastnosti plynů
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Sluneční soustava.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Mars. Mars obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti mezi km. Doba jednoho oběhu kolem Slunce je 686,9601 pozemského dne. Kolem své osy se Mars otočí.
Uran Sabina Bartůšková Lucie Vávrová. Popis Uranu Uran na rozdíl od většiny ostatních planet má výrazně skloněnou osu rotace. Je nakloněný na stranu o.
Informační technologie-prezentace
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
Planeta Země jako součást
ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ.
Pluto.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Měsíc - - přirozená družice Země
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Mars Jindra Kučerová. Obsah  Základní údaje  Nitro Marsu  Povrch Marsu  Atmosféra  Voda na Marsu  Měsíce Marsu  Závěr  Zdroje.
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
MARS 4.Planeta ve sluneční soustavě MARS 4.Planeta ve sluneční soustavě.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Venuše
Planety sluneční soustavy
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
JUPITER.
MĚSÍC.
VENUŠE Venuše je po Měsíci nejjasnější objekt na noční obloze. Má na to nárok, protože je druhá planeta ve sluneční soustavě a je Zemi nejblíže. Venuši.
Rohová, Vančurová, Dorazilová
Planeta nejblíže Slunci
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Mars Mars je čtvrtá planeta sluneční soustavy
PLANETA ZEMĚ.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Sluneční soustava.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

David Hnátek A Radka Střihavková Mars-Rudá planeta David Hnátek A Radka Střihavková

Povrch Na červených oblastech se nacházejí velmi rozličné světlé a tmavé plochy s čistě zelenou barvou. Tmavé plochy nejsou oceány vody, protože se na Marsu nemůže vyskytovat voda v tekutém stavu kvůli nízkému atnosférickému tlaku (-600 Pa). Červená barva je prach a písek bohatý na oxid železitý ,tmavší plochy jsou zpravidla více kamenné a skalnaté.Je vidět , že povrch Marsu je různorodý.Jižní polokoule je hornatá za tím co na severní polokouli jsou obrovské pláně zalité lávou.Je tam nejvyšší hora Sluneční soustavy-Olympus Mons

Povrch 2 Nulová výška: Protože Mars nemá oceán a není tedy žádná hladina moře od které by se mohly měřit výšky terénu, byla zavedena nulová výška povrchu. Jsou poměrně časté i záporné hodnoty pro místa pod nulovou výškou. Nultý poledník: Rovník Marsu je dán rotací, ale nultý poledník byl určen podobně jako na Zemi, prohlášením, že určitým konkrétním bodem prochází. Astronomové v 19. století si za tento bod zvolili s poměrně velkou nepřesností kruhový útvar na povrchu.

Hora Olynpos Mons a Mars

Struktura planety Plášť- je silný okolo 1 500 až 2 000 km, je složen z křemičitých hornin a z toho vyplývá, že jeho průměrná hustota je okolo 3 400 až 3 500 kg/m3. Jádro-přesné rozměry jádra nejsou známé, protože závisejí na zatím nepřesně zjištěních parametrech . Pokud se budeme držet toho, že je jádro složené z pevných hornin a železa, tak jeho poloměr vychází na 1 250 km. Pokud by se jednalo o lehčí látky (např. směs síry a železa), potom by jeho maximální průměr byl okolo 2 000 km.

Struktura planety 2 Kůra-. Na základě analýzy geochemických i geofyzikálních dat je také možné stanovit maximální střední mocnost kůry, která je ~100 km. Všechny tyto údaje naznačují, že kůra na Marsu je obecně silnější než kůra na Zemi.

Atnosféra Mars má velmi řídkou atmosféru. Tlak na povrchu se pohybuje mezi 600 až 1000 Pa, což je přibližně 100 až 150krát méně než na Zemi. Většinu tvoří oxid uhličitý(95 %), dále obsahuje: dusík(2,7 %), argon(1,6 %), kyslík(0,15 %), vodní páry. Průměrná teplota u povrchu planety je okolo −56 °C. Pro Mars jsou charakteristické velké rozdíly mezi dnem a nocí. Na rovníku se teploty běžně pohybují od −90 do −10 °C, a nad nulu se dostanou jen výjimečně. Naproti tomu teplota povrchové vrstvy půdy může někdy dosáhnout až +30 °C.

Měsíce Marsu . Mars má dva měsíce Phobos(strach) a Deimosu(hrůza). Phobos obíhá planetu rychleji než se ona sama otáčí, což způsobuje zpomalování oběhu a snižování vzdálenosti. Odhaduje se, že za 50 000 000 let Phobos do planety narazí. Naproti tomu oběžná dráha Deimosu se prodlužuje. . .

Měsíce Phobos a Deimosu

Výzkum Marsu Na marsu byly vypuštěny sondy –Mars 4-7,Viking 1-2 ,Mars observer ,Mars 96 ,Mars gobal surveyor ,Mars pathfinder ,Nozomi

Sonda

Jak vypadá a vypadal MARS

Srovnání Země-Mars