SEBEVRAŽDY V ČESKÉ REPUBLICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji Nutnost dalšího vzdělávání pro zvýšení zaměstnanosti Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Základní ukazatele zdravotního stavu Zdravotní stav obyvatel v ČR a v kraji Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer.
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
ZRG - Cvičení 5 Jaro SE charakteristiky  Pro daný okres zpracujte referát o vybraných ukazatelích. K potřebným datům je možné se dostat přes tuto.
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Maturitní zkouška v roce 2012 Přehled hlavních legislativních změn.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Obchodní politika Základní údaje  Prodejní cílovou skupinou TV Nova v roce 2008 jsou „Dospělí 15-54“ „Dospělí 15-54“ znamená osoby ve věku 15.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Projekt Moderní škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Velké Přílepy, okr. Praha-západ, Pražská 38, Velké.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.
Josef Keder Hana Škáchová
Struktura obyvatelstva
Teplotní rozdíly mezi radiačním štítem a ČS meteorologickou budkou Daniel Bareš; Martin Možný; Jiří Novák; Martin Stalmacher Český hydrometeorologický.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (36. – 44. úloha) IV. označení digitálního.
OSVČ v evidenci úřadu práce
Josef Keder Hana Škáchová
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
Charakteristika trhu práce v Jihomoravském kraji.
OBYVATELSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
Analýza vnitropodnikového trhu práce
Analýza kvantitativních dat II. Standardizace intenzitních ukazatelů Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace UK FHS Historická.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
INTERPRETACE GRAFŮ a KARTODIAGRAMŮ
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Migrace a celkový pohyb obyvatelsva
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 06 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 MĚSTO HRANICE z pohledu geografie obyvatelstva (praktické cvičení)
Sňatečnost a rozvodovost
Prostorová mobilita - aspekt trvání přemístění
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Měření demografických jevů
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Časové řady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
24 / 1 / Sčítání lidu, domů a bytů 2011 předběžné výsledky za Pardubický kraj Krajská správa ČSÚ v Pardubicích
Populační vývoj na území ČR Poznámky: Poznámky: Data za roky jsou za historické území Čech, Moravy a českého Slezska. Od roku 1900 jsou data.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/12 JAK SE DAŘÍ CESTOVNÍMU RUCHU V ČESKÉ REPUBLICE? Pavel Vančura Tisková konference,
Hospodaření obcí v roce 2016
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Sčítání lidu, domů a bytů výsledky 2001
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Rutinní zdravotnická statistika
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Věková struktura pedagogů středních škol V Jihočeském kraji
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Transkript prezentace:

SEBEVRAŽDY V ČESKÉ REPUBLICE Tisková konference, Český statistický úřad, 16. září 2011 SEBEVRAŽDY V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Vladimír Polášek Oddělení demografické statistiky

Úvodní a metodické poznámky sebevražda Spojení „spáchat sebevraždu“ se začalo používat až v 19. století. Dřívější památky, pokud takový jev popisují, volí přímá slova jako „padl na meč“ či „oběsil se“. V této prezentaci: sebevražda = zemřelí sebevraždou, nikoliv sebevražedné pokusy.

Upozornění na „malá“ čísla Je třeba mít na zřeteli, že zejména u ročních údajů (event. údajů při členění podle dílčích časových intervalů, pohlaví, věku, území, způsobu provedení, atd.) se jedná o „malá“ čísla a skutečnost je tedy často velkou měrou ovlivněna nahodilostmi. K vyloučení či alespoň zmírnění dopadu nahodilých vlivů je proto ke zkoumání vztahů a závislostí posuzováno i delší období.

Údaje o sebevraždách získává Český statistický úřad prostřednictvím hlášení „Obyv 3-12 Hlášení o úmrtí“. Vyplňují jej matriky podle "Listu o prohlídce mrtvého" vystaveného lékařem, který byl k zemřelému povolán. Hlášení vyplňuje matrika příslušná podle místa úmrtí, na ČSÚ je úmrtí zařazeno do příslušného území (kraje, okresu, obce) podle trvalého bydliště zemřelého. Databáze jednotlivých případů zemřelých, a tedy i sebevražd, je na ČSÚ za období od roku 1989. Zdrojem údajů za dřívější roky jsou publikace statistického úřadu.

ČSÚ má k dispozici údaje o počtu sebevražd za území srovnatelném s dnešní Českou republikou za období od roku 1876. Pokud z porovnávání vyloučíme rok 1917, neboť údaj tohoto roku (1 393 případů) působí nevěrohodně (společně s rokem 1918 se tyto roky značně odlišují od roků okolních), pak počty sebevražd jsou ve všech pěti let hodnoceného období (2006-2010) menší než kdykoliv dříve. Rok 2007 s počtem 1 375 zemřelých sebevraždou je rokem s historicky nejmenším počtem, druhý je rok 2008. Oba uvedené roky jsou dokonce i pod úrovní roku 1917.

Zemřelí sebevraždou na území dnešní České republiky předválečné max. 1934 – 4 007 případů poválečné max. 1970 – 2 824 případů

V jednotlivých letech sledovaného časového úseku se počty sebevražd udržovaly na velmi nízké úrovni, v roce 2007 dokonce na novém historickém minimu. V posledních třech letech sice došlo k nárůstu, který byl v roce 2009 i 2010 výraznější. Přesto však zůstává i údaj posledního roku hodnoceného pětiletí menší než v kterémkoliv dřívějším poválečném roce .

Sebevraždy podle pohlaví

Sebevraždy na 100 tis. osob podle pohlaví a věku průměrné roční údaje za roky 2006 – 2010

Struktura sebevražd podle způsobu provedení za roky 2006-2010

(průměrný denní počet = 100 %) Indexy průměrných denních počtů sebevražd v jednotlivých dnech týdne za roky 2006 – 2010 (průměrný denní počet = 100 %)

Rozdělení dnů podle počtu sebevražd za roky 2006 – 2010 Za roky 2006-2010 bylo 38 dnů, ve kterých nebyla zaregistrována žádná sebevražda. Pokud budeme za dny s malým počtem sebevražd považovat dny s maximálně 2 případy, pak za sledovaných pět let bylo takových dnů 491, to je více jak čtvrtina celkového počtu dnů. Mezi dny s nízkou sebevražedností byly nejčastěji zastoupeny soboty a neděle (83x a 86x ), naopak nejméně bylo těchto dnů mezi pondělky (41x). Rozdělení dnů podle počtu sebevražd za roky 2006 – 2010 Dny s největším počtem sebevražd (12) byly: neděle 2.prosince 2007, úterý 24.února 2009, pátek 26.února 2010 a čtvrtek 10.června 2010. Celkem bylo ve sledovaném časovém úseku 19 dní s deseti a více sebevraždami, z toho v dubnu 5. Na dnech s velkým počtem sebevražd mají nejvyšší zastoupení pondělky a úterky se shodným počtem 5 výskytů, ani jednou to nebyla sobota.

Sebevraždy na 100 tis. obyvatel ve věku 8 a více roků podle krajů (standardizované údaje podle struktury podle věku a pohlaví v ČR k 1.7. 2010) V žádném kraji nebyla relativní sebevražednost v hodnoceném období větší než v kterémkoliv srovnávaném předchozím období

Sebevraždy na 100 tis. obyvatel podle okresů za roky 2006-2010

Sebevraždy na 100 tis. obyvatel podle okresů za roky 2006-2010

Sebevraždy na 100 tis. obyvatel podle okresů za roky 2006-2010

Sebevraždy na 100 tis. obyvatel podle okresů za roky 2006-2010

Sebevraždy na 100 tis. obyvatel podle okresů za roky 2006-2010

Sebevraždy na 100 tis. obyvatel podle okresů za roky 2006-2010

Sebevraždy na 100 tis. obyvatel podle okresů za roky 2006-2010

Sebevraždy na 100 tis. osob podle vzdělání osob ve věku 25 a více roků v roce 2001 Výpočet naznačuje souvislosti ve smyslu: - se vzrůstajícím vzděláním sebevražednost klesá, - mezi muži a ženami jsou největší rozdíly za osoby nejnižšího vzdělání.

Některé „číselné mýty“ či omyly spojené se sebevraždami v dějinných zvratech se počet sebevražd zvyšoval na podzim mají lidé pochmurnou náladu a tak se zvyšuje počet sebevražd o Vánocích je zvýšený počet sebevražd - osamělí lidé

Dějinné zvraty vývoj počtu sebevražd okolo roků 1948, 1968, 1989 1948

Indexy měsíčních počtů sebevražd (průměrný přepočtený měsíční počet = 100 %) %

Měsíce s největším a nejmenším počtem sebevražd

(průměrný denní počet = 100 %) Počet sebevražd v jednotlivých dnech na konci a počátku roku úhrn za roky 1989 – 2010 (průměrný denní počet = 100 %)

Děkuji za pozornost vladimir.polasek@czso.cz