Metody výzkumu vesmíru. Dalekohled Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Planeta Uran.
Něco z astronomie.
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
MĚSÍC.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Planetky, měsíce planet
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
ZEMĚ A VESMÍR.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sluneční soustava Slunce
Josef Couf production uvádí: Cesta na Io. Vnější planety Sluneční soustavy.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Země ve vesmíru.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Kosmonautika.
Vesmír.
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
VESMÍR.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
Sluneční soustava.
Meziplanetární hmota.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
VESMÍR.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Průzkumní sonda Autor: Martin Hampl IX.A
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Sluneční soustava.
Název školy: ZŠ Netvořice
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
VESMÍR 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-06.
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Anotace Materiál slouží k seznámení se základy o sluneční soustavě.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Metody výzkumu vesmíru

Dalekohled

Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí do ohniska mnohem více světla

Radioteleskop

Radioteleskop Největší rádiový teleskop na světě se nachází v Arecibu (Puerto Rico). Průměr reflektoru 300m. Vyrobit takto velký reflektor je v současné době zcela technicky nemožné, takže tento je nehybný. Byl vybudován v údolí vzniknuvší propadnutím krasové jeskyně. Tento teleskop je jediný, odkud bylo vysláno posleství ke hvězdám Obsahuje popis sluneční soustavy a polohy Země v ní, základní údaje o člověku a schéma nositelky jeho genetické informace – DNA. Depeše v dvojkové soustavě sestává z 1679 znaků a její vysílání trvá tři minuty. Pravděpodobnost, že se dočkáme odpovědi, je prakticky nulová. Největší rádiový teleskop na světě se nachází v Arecibu (Puerto Rico). Průměr reflektoru 300m. Vyrobit takto velký reflektor je v současné době zcela technicky nemožné, takže tento je nehybný. Byl vybudován v údolí vzniknuvší propadnutím krasové jeskyně. Tento teleskop je jediný, odkud bylo vysláno posleství ke hvězdám Obsahuje popis sluneční soustavy a polohy Země v ní, základní údaje o člověku a schéma nositelky jeho genetické informace – DNA. Depeše v dvojkové soustavě sestává z 1679 znaků a její vysílání trvá tři minuty. Pravděpodobnost, že se dočkáme odpovědi, je prakticky nulová.

Dalekohledy ve vesmíru

Hubblův kosmický dalekohled Start 1990 Start 1990 Zrcadlo o průměru 2,4 m Zrcadlo o průměru 2,4 m Snímá viditelné světlo, infračervené, ultrafialové záření Snímá viditelné světlo, infračervené, ultrafialové záření 1993 oprava 1993 oprava

Meziplanetární sondy

Kosmické sondy jsou bezpilotní kosmická zařízení, vysílaná k průzkumu sluneční soustavy nebo hlubšího vesmíru. Kosmické sondy jsou bezpilotní kosmická zařízení, vysílaná k průzkumu sluneční soustavy nebo hlubšího vesmíru. Na palubě nesou kamery a přístroje ke sběru informací, jež jsou vysílány na Zemi. Na palubě nesou kamery a přístroje ke sběru informací, jež jsou vysílány na Zemi. Sondy již navštívily Halleyovu kometu, planetky, všechny planety s výjimkou Pluta a prolétly i blízko Slunce. Sondy již navštívily Halleyovu kometu, planetky, všechny planety s výjimkou Pluta a prolétly i blízko Slunce.

Meziplanetární sondy Cassini- Huygens ( Saturn, Titan, podpisů na DVD disku ) Cassini- Huygens ( Saturn, Titan, podpisů na DVD disku ) Galileo ( měsíce Jupiteru ) Galileo ( měsíce Jupiteru )

Pioneer 10

Vesmírná observatoř Skilab

Vesmírná observatoř-Mir Roční náklady na provoz Miru činily asi USD. Mir na oběžné dráze strávil dní. Na Miru se za 15 let své existence vystřídalo 104(135?) kosmonautů (42 Rusů), kteří během více než oběhů kolem Země provedli téměř experimentů a museli překonat přes technických poruch. Roční náklady na provoz Miru činily asi USD. Mir na oběžné dráze strávil dní. Na Miru se za 15 let své existence vystřídalo 104(135?) kosmonautů (42 Rusů), kteří během více než oběhů kolem Země provedli téměř experimentů a museli překonat přes technických poruch.