Speciální konstrukce průmyslových staveb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otvory v nosných stěnách
Advertisements

VYUŽITÍ ZIMNÍ ZAHRADY JE CELOROČNÍ, POSLOUŽÍ NEJEN JAKO OÁZA KLIDU A ODPOČINKU, ALE MŮŽE BÝT VYUŽITA JAKO REPREZENTATIVNÍ MÍSTNOST PRO SETKÁNÍ S PŘÁTELI,
Jesle Řásnovka Řásnovka 2, č. p. 784, k. ú. Staré Město
Tepelné čerpadlo 3.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_14 Název materiálu:Tepelná pohoda Tematická oblast:Vytápění – 1. ročník Instalatér Anotace:Prezentace.
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: MARIE KRAUSOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_.
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
06/2003Přednáška č. 11 Dynamický model stárnutí objektu (části objektu) – základní popis Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C,
Základní zadání POPR (2009 ZS) 1.základní informace k sestavení modelu objektu 2.pro model použijte stávající projekt z výuky nebo jiný dostupný projekt.
Tajemství pyramid očima fyzika
Větrná energie.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Složky krajiny a životní prostředí
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
Rekapitulace obsahu modelu Předmět: Počítačová podpora řízení K126 POPR Obor E ZS, 2011, K126 EKO Přednášky/cvičení : doc.Ing. P. Dlask, Ph.D. Cvičení.
Půda nebo podkroví Dříve nebyl častý požadavek na využití prostor pod střechou Proto zůstala půda bez provozu, nebylo nutno řešit omezení konstrukce krovu.
Princip zakreslování žb. monolit stropů
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
STUŽKONOSKA ŠTRAMBERSKÉ KOUPELE. MĚSTO ŠTRAMBERK.
VY_32_INOVACE_34_06 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
STUŽKONOSKAIII - areál asistenční péče Zadání DP 2005.
Doprava v klídku.
STUŽKONOSKA-II- pyramida areál asistenční péče Zadání DP 2005.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
STUŽKONOSKA 1- internát areál asistenční péče Zadání DP 2005.
TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.
VY_32_INOVACE_35_14 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Lázeňský komplex lázně Hluboká voda. Riziková zpráva se zaměřuje na požární riziko 8 objektů včetně technického zázemí Komplex samostatně stojících objektů,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Rekonstrukce historického areálu FF MU Druhá etapa 2013 –
SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY ŠKOLY ZŠ Želechovice nad Dřevnicí 4. Května 336, Želechovice nad Dřevnicí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_076 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Umístění Věznice Nové Sedlo V současné době realizuje Vězeňská služba ČR ve Věznici Nové Sedlo projekt, který je financován z EHP a Norských fondů 2009.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Účel a přehled přestaveb budov
UNA – závěrečné shrnutí – příprava ke zkoušce
Tepelný výpočet budovy příklad
Pracovní prostředí, pracovní místo
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Ateliérová tvorba I. Název projektu : Dům s pečovatelskou službou
ATELIÉR I Azylový dům.
ZVVZ NEMOVITOSTI, s.r.o. člen skupiny ZVVZ GROUP Ruce podané ekologii.
Ploché střechy dvouplášťové
Transkript prezentace:

Speciální konstrukce průmyslových staveb Relaxační centra (pyramidy)

Historie pyramid Slovo pyramida je odvozeno ze slova pyramis = jehlan a také nacházíme význam v řeckém slovu pyra = hrob Tvar pyramidy není vždy pravidelný jehlan; např. Džoserova pyramida tvořena několika stupněmi a je zalomená . Cheopsova pyramida je jedním z divů světa, má základnu 230m a její původní výška je 146,5m – dnes pouze 136m. Sklon stěn pyramidy je 51,5 stupně. Kvádry pro stavbu pyramidy mají hmotnost 40 – 70 tun Stavba pyramid z důvodů vyjádření bohatství a také z důvodů náboženských.

Význam pyramid Stavitelé zanechali doklady o způsobu, jímž jsou pyramidy orientovány ke světovým stranám. Orientace velké (Cheopsovy) pyramidy je směr sever – jih. Význam se přikládá astronomii a geometrii. Jedná se pravděpodobně o orientaci směrem k Polárce Je možná hypotéza, že se jednalo o stanovení orientace ke slunci (tato možnost je méně pravděpodobná, šlo o metodu méně přesnou).

Stavba pyramid Pyramidy stavěny pomocí ramp vnitřních i vnějších a to jak z jedné strany, tak ze všech ostatních. Možné je i stupňovité vinutí podél celé stěny. Kvádry dopravovány z nedalekých lomů po Nilu. Použití nejjednodušších pomůcek ke stavbě, jako např. měřící provázky, olovnice k základnímu vyrovnání, kolíky pro vymezení rozměru a orientace.

Pyramidální energie Zjištěna nutnost správně vyměřit úhly, aby došlo k napojení na kosmickou energii. Tato energie synchronizuje člověka s největším kosmickým vědomím a pomáhá se oprostit od zákonů fyzického světa. Největší účinky zjištěny tehdy, svírájí-li stěny s podstavou úhel 51 stupňů a 51 minut , jako je tomu u Velké Cheopsovy pyramidy v Gíze. Důležitou podmínkou je orientace ke světovým stranám. Možný účinek správně umístěné pyramidy nacházíme např. v lékařství.

Geopatogenní zóny Geo = země + pathos = utrpení, nemoc Volně přeloženo se jedná o nemoc pocházející ze země Byl zjištěn špatný vliv geopatogenních zón (dále jen GPZ) Ze zdravotního hlediska je těmto zónám dobré se vyhnout (orientace a umístění lůžek) Bolest se projeví na nejslabším orgánu v lidském těle, ovlivňuje vrozená dispozice Výskyt GPZ se u citlivějších jedinců projeví např. poruchou soustředění, pocity stísněnosti, možné jsou i nevysvětlitelné únavy Dlouhodobý pobyt (spánek) může způsobit řadu chorob – jsou však podmíněny souběhem dalších faktorů

Co jsou GPZ ? Z geologického hlediska mohou být nehomogenity části zemské kůry způsobeny tektonickým porušením hornin nebo stykem hornin s rozlišnými vlastnostmi. Např. magnetické amfibolity ve styku s málo magnetickými břidlicemi a diority vytvoří anomálně porušené magnetické pole. Křemenec a břidlice zas porušují elektrické pole. Homogenitu fyzikálních polí narušuje nad zemským povrchem voda. Nezanedbatelná je činnost člověka – regulace řek, přemisťování hornin,…

Energetická pole Vznikají v zemi nebo na jejím povrchu (GPZ) Nejdůležitější energetická pole, která mohou vyvolávat nemoci jak u lidí, tak u zvířat: Podzemní prameny Tektonické poruchy a zlomy Silová pole

Podzemní prameny Také vodní žíly vznikají pod zemí nebo na povrchu jako výsledek proudění vody. Mohou vyvolávat zdravotní problémy především typu: Bolesti hlavy Návaly migrény Poruchy spánku Pocity přetažení

Tektonické poruchy a zlomy Jedná se o poruchy a zlomy v rámci zemské kůry. Příkladem je tzv. Příkop sv. Ondřeje u kalifornského pobřeží Vyvolávány jsou zdravotní problémy obecného rázu

Silová pole Nejsou nutně škodlivá jako u předchozích možností Mohou však způsobit oslabení obranyschopnosti a celkové zhoršení zdravotního stavu Rozhodující je doba a velikost zatížení silovým polem

Výskyt relaxačních místností na Ostravsku Jedná se o tzv. relaxační pyramidu v obecném smyslu slova – relaxační místnost Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava Jódová sanatoria Klimkovice

Fakultní nemocnice Současná doba se neblaze podílí na lidské psychické i fyzické labilitě Důsledky: stres činí člověka křehčím, přístupnějším nemocím, pracovní nasazení bez odpočinku přivádí lidský organizmus na hranici zlomu Z toho důvodu se nemocnice rozhodla takovou místnost vybudovat. Podnětem jsou účinky Velké Cheopsovy pyramidy Pyramida je tvarový zářič, na základě vědeckých poznatků je k relaxacím využívána po celém světě Vliv účinků je ověřen na pacientech. Opakované návštěvy přispívají k rychlejšímu uzdravení U této pyramidy jsou přesně dodrženy úhly a velikost stran v daném měřítku Instalace je ve velké, světlé místnosti, kde není nábytek, pouze jsou zde rostliny a orientální koberce a příjemná vůně a nechybí ani magnetofon pro účely jednotlivých programů Pyramida je orientována na sever, kde pacient leží v 1/3 výšky s hlavou ve směru magnetické střelky a osou těla proudí pyramidální nebo-li biokosmická energie a harmonizuje boipole těla Zatím se pyramidy využívá pro pacienty, uvažuje se využití pro zaměstnance a také obyvatele Ostravy

Lázně Klimkovice Jedná se o léčebné zařízení V zázemí tohoto objektu se nachází množství obchodů, kaváren, sálů ke kulturnímu využití a především relaxační místnost Fotogalerie interiéru:

Obecně o interiéru Využití ke koncertům a různým představením Návaznost na fontánu okolo které jsou umístěny křesla k sezení a relaxaci Nechybí bohaté vybavení rostlinstvem Celý celek umístěn do velmi prosvětlené části-díky zastřešení pyramidovým tvarem Pyramida je materiálově řešena konstrukcí stávající z ocelové kostry, jejíž výplní je sklo

Použití relaxační pyramidy Vhodné použití v oblasti Štramberk, kde je plán vytvořit z původního komplexu oční školy areál asistenční péče Vychází se z faktu, že v minulosti již ve městě byly vybudovány sluneční lázně se studenými a teplými prameny – Štramberské koupele

Umístění daného komplexu

Jednotlivé části objektu 01 Internát 02 Jídelna, kuchyň, učebny 03 Ordinace a byt domovníka 04 Kotelna a herna 05 Spojovací chodba 06 Garáže 07 Vodárna 08 Bazén 09 Oplocení 10 Komunikace 11 Parkové úpravy 12 Kanalizace s čistírnami

Technické parametry Podle dokumentace je známo, že v objektu SO 04 byla při rekonstrukci vyměněna střešní a stropní konstrukce Budova není ve využití 3 roky, tím pádem je objekt zanedbán, neboť jeho údržba byla zminimalizována. Přesto je konstrukce v uspokojivém statickém stavu V budově jsou osazeny původní zdvojená okna Dveřní otvory jsou převážně tvořeny ocelovou zárubní a dveřní křídla jsou dřevěná Je nutno podotknout, že při budoucí rekonstrukci je nutno počítat s výměnou nejen okenních a dveřních prvků a to především z hlediska tepelných ztrát Ústřední vytápění je rovněž zastaralé a z ekonomických i praktických důvodů se musí počítat i s novým způsobem vytápění

Venkovní i vnitřní omítky, malby a nátěry je po rekonstrukci nutno přizpůsobit novým účelům objektu Rovněž podlahy budou z převážné části provedeny dle účelu dané místnosti (nyní je podlaha tvořena PVC krytinou, která je sice v dobrém stavu, ale pro nové účely se nehodí do každé místnosti) Důležité je provedení celého komplexu tak, aby splňoval podmínky bezbariérovosti, což zahrnuje snadný přístup do objektu, vč. Ramp, výtahů, požadovaná parkovací plocha, ..atd. aby byl umožněn přístup zdravotně a tělesně postiženým lidem Je nutné posouzení budovy z hlediska energetických nároků

Využití SO 05 spojovací chodba Tuto chodbu lze v budoucnu upravit tak, aby do ní byla umístěna právě relaxační pyramida Umístění pyramidy by mělo být tak, že bude na středu chodby a chodba bude tedy procházet jejím středem Přístup do pyramidy může být min. ze dvou stran a pyramida může být průchozí Samozřejmostí je dodržení rozměrů a úhlů v měřítku dle Cheopsovy pyramidy a neméně důležitá je orientace ke světovým stranám-ta je už částečně omezena umístěním chodby do původního terénu Je nutno tedy přizpůsobit orientaci pyramidy na světové strany s ohledem na polohu chodby

Relaxační pyramida by měla být rozdělena na dvě podlaží Centrálním prvkem pyramidy bude točité schodiště kruhového půdorysu Nutno řešit otázku bezbariérového přístupu V prvním i druhém podlaží pyramidy by vybavení mělo zahrnovat fontánu s tekoucí vodou, velké množství zeleně a možnost reprodukovat hudbu dle dané příležitosti V prvním podlaží bude pyramida vybavena křesly k sezení Druhé podlaží vybavit pouze koberci a jednotlivými podložkami k ležení a relaxaci

Z konstrukčního hlediska by bylo možné pyramidu vyřešit jako prosklenou konstrukci s ocelovou kostrou Prostory v konstrukci vybavit okenními otvory – možnost větrání S ohledem na to, že tato relaxační pyramida bude dominantním prvkem celého komplexu, by bylo vhodné doplnit celý objekt pyramidálními prvky, jako např. světlíky či zastřešení některých objektů střešní konstrukcí ve tomto pyramidálním tvaru