Regionální operační program jako partner rozvoje mikroregionů Seminář k problematice mikroregionů Humpolec, 23. 5. 2012 Richard Hubl Evropská unie Evropský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina, předseda Regionální rady Jihovýchod ROP Jihovýchod ve finále?
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Pozitivní dopady dotací v regionu, příští programové období MUDr. Jiří Běhounek předseda Regionální rady Jihovýchod a hejtman Kraje Vysočina Evropská unie.
Euroregion Bílé-Biele Karpaty Zlín, Prezentace k semináři cestovního ruchu TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Dřevohostice
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Je vás vidět – publicita projektu květen 2007 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Specifika závěrečných výzev a projektů v nejisté části alokace Červenec 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
XV. celostátní finan č ní konference , Praha Přínosy meziobecní spolupráce Svazek měst a obcí Krkonoše a formy spolupráce veřejného sektoru.
PUBLICITA PROJEKTU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj.
SEMINÁŘ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM JIHOVÝCHOD Květen 2008 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Specifikace závěrečných výzev v ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
PROJEKTY A AKTIVITY MAS ZPRAVODAJ Připravujeme pravidelné vydávání Zpravodaje Zpravodaj bude informačním materiálem o činnosti organizace, o inspirativních.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ PROJEKTU DM TO JESENÍKY II
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Sdružení Český ráj. 2 Projektové záměry Regionální projektové záměry pro období : Marketingové a koordinační aktivity v CR Rozvoj doplňkové infrastruktury.
Fórum podnikatelů cestovního ruchu Liberec – Krkonoše – svazek měst a obcí Josef Nosek – manažer, regionální rozvoj.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Regionální operační program pro NUTS 2 Střední Čechy 2007 – /11/2008 Mladá Boleslav Ing. Jan Přikryl.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
ROP JV – informace o novém programovém období
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Informace o výzvách SC 1.1 a SC 1.2. IROP
Michal Šperling - EUREDIS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Transkript prezentace:

Regionální operační program jako partner rozvoje mikroregionů Seminář k problematice mikroregionů Humpolec, Richard Hubl Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti

Stav implementace ROP JV – květen 2012

Certifikované prostředky ROP JV

V Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina bylo podpořeno celkem 29 projektů mikroregionů a DSO za více než čtvrt miliardy korun. Jde zejména o projekty v oblastech podpory –1.4 – výstavba cyklostezek –2.1 – turistické okruhy (cyklotrasy, běžecké trasy), rozhledny –2.2 – turistické průvodce, marketing turistické destinace, ucelené turistické produkty Ve všech výše zmíněných oblastech podpory jsou vyhlášeny (2.1) nebo připravovány závěrečné výzvy – Dosavadní úspěšnost projektů mikroregionů a DSO je takřka 40 % Příklady úspěšných projektů mikroregionů a svazků obcí

Lyžařské trasy mikroregionu Boskovicko (CZV 7,6 mil. Kč) Žadatel „Svazek obcí Boskovicko“ -Vybudování 63,1 km nových značených lyžařských tras v 6 okruzích včetně zajištění techniky pro jejich údržbu a vytvoření adekvátního zázemí pro milovníky běžeckého lyžování. -Vytvořením nového informačního centra v Suchém, zajištěním celoročního provozu v infocentru na Kořenci. -www stránky lyžař. tras Boskovicka, instalace orientačních map v nástupních místech jednotlivých lyžař. okruhů a distribuce propagačních orientačních map. -0,5 nového trvale udržitelného pracovního místa.

Příklady úspěšných projektů mikroregionů a svazků obcí Cyklostezka Brno-Obřany - Bílovice nad Svitavou (CZV 7,9 mil. Kč) Žadatel: mikroregion Časnýř Délka cyklostezky m Doplněno značení a mobiliář

Příklady úspěšných projektů mikroregionů a svazků obcí Vyšlápněte si k nám! Zajištění komplexní propagační kampaně pro nově vzniklý Mikroregion Pernštejn (CZV 4,3 mil. Kč) Žadatel: Mikroregion Pernštejn Projekt vznikl na základě provedeného dotazníkového šetření mezi obyvateli regionu, veřejnou správou a podnikateli a vzešel jako prioritní projekt schválené Strategie rozvoje mikroregionu Pernštejn. V rámci projektu vznikl jednotný vizuální styl, informační cedule, i- kiosky, letáky a další propagační materiály. vytvořena webová stránka a 1 pracovní místo, 3 účasti na veletrzích cestovního ruchu.

Příklady úspěšných projektů mikroregionů a svazků obcí Výstavba cyklostezky mezi Dolní a Horní Krupou (CZV 2,0 mil. Kč) Žadatel: Dobrovolný svazek obcí Krupsko Délka cyklostezky m Doplněno značení a mobiliář Svedení cyklodopravy mimo silnici II. třídy

Nové programové období Co v ROP funguje – důvody pro kontinuitu: Silné týmy a znalostní zázemí v regionu, zkušenosti z realizace současného programovacího období. Na prvním místě potenciální či skutečný zákazník, tedy žadatel či příjemce dotací v regionu (rychlé platby, osobní přístup, rychlá reakce, řízení změn, neexistence zprostředkujících subjektů). Politika EU uvedená v V. Kohezní zprávě - integrovaný a místně orientovaný přístup. Řešení všech regionálních témat v území (čili i těch, která dosud mají v gesci ministerstva), z čehož plyne požadovaná synergie projektů 1+1=3. Většina ROP má již připraveny strategie čerpání strukturálních fondů pro příští programové období. Zahraniční model – převaha regionálních operačních programů. Úzká spolupráce s kraji a SMO.

Investice do území

Časový harmonogram nových operačních programů a možné bariéry implementace z pohledu krajů a obcí Časový harmonogram: Konec roku 2012 – nastavení implementační struktury SF v ČR. Rok 2013 – stanovení finančního rámce EU, poté negociace smlouvy o partnerství a jednotlivých OP. Polovina roku 2014 – počátek implementace nových OP. Konec 2015 – ukončení „starého“ programového období (přesah udržitelnosti. Vybrané bariéry implementace z pohledu krajů a obcí: Nezpůsobilost DPH i u příjemců bez nároku na odpočet daně, z čehož plyne reálná výše dotace někde kolem 65 % z CZV (toto je však předmětem vyjednávání s EK!). Předfinancování projektů (ALE možnost využití modifikovaných ex-ante plateb). Kompetence u globálních grantů.

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kounicova 13, Brno Mgr. Richard Hubl Odbor řízení programu tel DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST!