Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_CH1 – 14 Oxidy II AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 8. ročník. Téma: Zdroje.
Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Chemické složení organismů
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Laboratorní práce č. 1 Filtrace Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_10_CHEMICKÉ NÁDOBÍ
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
„EU peníze středním školám“
CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Základní pojmy ve výživě
SACHARIDY.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
chemické složení organismů
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Měření objemu 6. ročník.
Elektrochemická řada napětí kovů
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
LABORATORNÍ PRÁCE Organická analýza PaedDr. Jiřina Ustohalová
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
LABORATORNÍ PRÁCE Vitamíny I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Laboratorní práce č. 3 Vlastnosti aktivního uhlí Mgr. Helena Roubalová
Laboratorní práce č. 2 Destilace Mgr. Helena Roubalová
Bezpečnost práce v chemii
Příprava stravy v rodině
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Hmotnostní zlomek složky směsi
Glukosa a její vznik.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CHEMIE 9. ROČNÍK KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Vzorce 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
PŘÍRODOVĚDNÉ PRAKTIKUM 9. ROČNÍK VODA = ŽIVOT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy –
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Práce s edlabem.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jak připravit víno z vody Efektní pokus Motivační pokus Žákovský pokus - neutralizace.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zajímavé chemické pokusy
Chemické nádobí a pomůcky.
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Redoxní reakce – sestavení galvanického článku
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potraviny a výživa – Med
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník Autorem materiálu je ing. Eliška Vávrová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz  

Laboratorní práce č. Sacharidy Trommerova reakce – důkaz sacharidů Úkol: Proveďte Trommerovu reakci sacharidů ( glukózy, fruktózy a sacharózy ), určete přítomnost cukrů v medu. Pomůcky: sada 4 označených zkumavek (čísly 1 – 4), stojan na zkumavky, kádinka 100 ml, 150 ml a 500 ml, skleněná tyčinka, odměrný válec 20 ml nebo odměrná zkumavka, trojnožka, síťka , kahan

Látky: 5% roztok modré skalice, 10 % roztok hydroxidu sodného, med, voda, 2 % roztok glukózy, 2 % roztok fruktosy, 2 % roztok sacharosy Postup práce: Do 150 ml kádinky nalij ze zásobní láhve přibližně 20 ml roztoku modré skalice a za stálého míchání skleněnou tyčinkou přilévej k roztoku v kádince roztok hydroxidu sodného. Nejprve vzniká světle modrá sraženina. Roztok hydroxidu sodného přilévej tak dlouho, dokud se sraženina nerozpustí a nevznikne tmavě modrý roztok. Skleněnou tyčinku opláchni vodou. Do 100 ml kádinky dej asi 1 lžičku medu a přilij 50 ml vody. Med ve vodě rozmíchej pomocí skleněné tyčinky.

Zkumavka č. Roztoky: Do každé zkumavky odměř odměrným válcem 5 ml následujících roztoků: Zkumavka č. Roztoky: 1 roztok glukózy 2 roztok fruktózy 3 roztok sacharózy 4 roztok medu

Dále do každé zkumavky odměř 5 ml tmavě modrého roztoku vzniklého smícháním roztoku modré skalice s roztokem hydroxidu sodného. Všechny 4 zkumavky postav do větší kádinky a nalij do kádinky vodu zhruba do výše hladiny roztoků ve zkumavkách. Kádinku s vodou a zkumavkami postav na síťku a trojnožku a kahanem zahřívej. Pozoruj změny, ke kterým dochází v průběhu zahřívání v jednotlivých zkumavkách. Změny popiš do následující tabulky:

Zkumavka č. Pozorovaná změna: 1 2 3 4 Závěr: Které ze sladidel mohou být podle výsledků pokusů obsaženy v medu?

Řešení laboratorní práce: Závěr: Žáci určí, že med obsahuje glukózu.

Jaký vliv má med na zdraví člověka? Znáš další včelí produkty? Existují možná nebezpečí včelích produktů pro člověka?

Jaký vliv má med na zdraví člověka? Med je velmi chutný a zdravý, svým obsahem minerálních prvků, enzymů, bílkovin, éterických olejů, aromatických látek, (jednoduchých cukrů) = glukózy + fruktózy a také svými antibakteriálními účinky se stává jedinečnou potravinou.

Znáš další včelí produkty? VČELÍ VOSK farmaceutický průmysl - prodlužuje účinnost léčiva medicína leštění obuvi, specielní nátěrové hmoty restaurátorství - součást dobových technologií při restaurování

Mateří kašička Jejím podáváním se léčí hlavně ženské problémy. U mladších dívek pomáhá upravovat pozastavený menstruační cyklus a tišit s ní spojené bolesti. Její velkou předností je, že dovede výrazně zvýšit využití vápníku ze stravy a tím odvrací nebezpečí osteoporózy.

Propolisová tinktura dokonale dezinfikuje lokálně tlumí bolest podporuje obranyschopnost organismu vhodná při plísňovém a ekzémovém onemocnění pokožky

Existují možná nebezpečí včelích produktů pro člověka? Zdravotní problémy pro lidi, kteří trpí alergickými obtížemi.

Použité materiály: http://csv-frystak.cz/produkty.html http://www.vcelky.cz/propolis.html