Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník Autorem materiálu je ing. Eliška Vávrová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Laboratorní práce č. Sacharidy Trommerova reakce – důkaz sacharidů Úkol: Proveďte Trommerovu reakci sacharidů ( glukózy, fruktózy a sacharózy ), určete přítomnost cukrů v medu. Pomůcky: sada 4 označených zkumavek (čísly 1 – 4), stojan na zkumavky, kádinka 100 ml, 150 ml a 500 ml, skleněná tyčinka, odměrný válec 20 ml nebo odměrná zkumavka, trojnožka, síťka , kahan
Látky: 5% roztok modré skalice, 10 % roztok hydroxidu sodného, med, voda, 2 % roztok glukózy, 2 % roztok fruktosy, 2 % roztok sacharosy Postup práce: Do 150 ml kádinky nalij ze zásobní láhve přibližně 20 ml roztoku modré skalice a za stálého míchání skleněnou tyčinkou přilévej k roztoku v kádince roztok hydroxidu sodného. Nejprve vzniká světle modrá sraženina. Roztok hydroxidu sodného přilévej tak dlouho, dokud se sraženina nerozpustí a nevznikne tmavě modrý roztok. Skleněnou tyčinku opláchni vodou. Do 100 ml kádinky dej asi 1 lžičku medu a přilij 50 ml vody. Med ve vodě rozmíchej pomocí skleněné tyčinky.
Zkumavka č. Roztoky: Do každé zkumavky odměř odměrným válcem 5 ml následujících roztoků: Zkumavka č. Roztoky: 1 roztok glukózy 2 roztok fruktózy 3 roztok sacharózy 4 roztok medu
Dále do každé zkumavky odměř 5 ml tmavě modrého roztoku vzniklého smícháním roztoku modré skalice s roztokem hydroxidu sodného. Všechny 4 zkumavky postav do větší kádinky a nalij do kádinky vodu zhruba do výše hladiny roztoků ve zkumavkách. Kádinku s vodou a zkumavkami postav na síťku a trojnožku a kahanem zahřívej. Pozoruj změny, ke kterým dochází v průběhu zahřívání v jednotlivých zkumavkách. Změny popiš do následující tabulky:
Zkumavka č. Pozorovaná změna: 1 2 3 4 Závěr: Které ze sladidel mohou být podle výsledků pokusů obsaženy v medu?
Řešení laboratorní práce: Závěr: Žáci určí, že med obsahuje glukózu.
Jaký vliv má med na zdraví člověka? Znáš další včelí produkty? Existují možná nebezpečí včelích produktů pro člověka?
Jaký vliv má med na zdraví člověka? Med je velmi chutný a zdravý, svým obsahem minerálních prvků, enzymů, bílkovin, éterických olejů, aromatických látek, (jednoduchých cukrů) = glukózy + fruktózy a také svými antibakteriálními účinky se stává jedinečnou potravinou.
Znáš další včelí produkty? VČELÍ VOSK farmaceutický průmysl - prodlužuje účinnost léčiva medicína leštění obuvi, specielní nátěrové hmoty restaurátorství - součást dobových technologií při restaurování
Mateří kašička Jejím podáváním se léčí hlavně ženské problémy. U mladších dívek pomáhá upravovat pozastavený menstruační cyklus a tišit s ní spojené bolesti. Její velkou předností je, že dovede výrazně zvýšit využití vápníku ze stravy a tím odvrací nebezpečí osteoporózy.
Propolisová tinktura dokonale dezinfikuje lokálně tlumí bolest podporuje obranyschopnost organismu vhodná při plísňovém a ekzémovém onemocnění pokožky
Existují možná nebezpečí včelích produktů pro člověka? Zdravotní problémy pro lidi, kteří trpí alergickými obtížemi.
Použité materiály: http://csv-frystak.cz/produkty.html http://www.vcelky.cz/propolis.html