Vedení elektrického proudu v plynech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Elektřina.
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud, elektrické napětí
Elektrický proud.
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
Vedení elektrického proudu v kapalinách
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Elektrické vlastnosti III.
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Elektrický proud v látkách
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v látkách
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Vedení proudu v plynech
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Vodivost látek.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Elektrický proud v plynech
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
Vodiče elektrického proudu.
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektrický proud, elektrické napětí
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický proud v kapalinách a plynech
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektrická práce a elektrická energie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Elektrický proud v plynech
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Elektrický proud v kapalinách
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Vedenie elektrického prúdu v plynoch
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v plynech

Plyny jsou za normálních podmínek velmi dobrými izolanty Plyny jsou za normálních podmínek velmi dobrými izolanty. Vodivými se stanou za nějakých podmínek. jiskrový elektrický výboj elektrický oblouk elektrický výboj ve zředěných plynech

Vzduch nebo plyn se stane vodivý, jestliže dojde k rozštěpení jeho molekul na kladné ionty a elektrony. Elektrický proud v plynech je tvořen usměrněným pohybem volných iontů a elektronů.

Jiskrový elektrický výboj - blesk Blesk je velmi krátce trvající elektrický proud, např. mezi mrakem a zemí nebo mezi dvěma mraky, doprovázený jasným světlem a zvukem. Ve vzduchu se vyskytuje malé množství částic s nábojem, zejména kladných iontů i za pěkného počasí. Před bouřkou vzniká mezi mrakem a zemí velmi silné elektrické pole, jehož působením jsou kladné ionty urychlovány.

Když takto urychlený iont narazí na neutrální molekulu, rozštěpí ji na kladný iont a volný elektron. Tím se tvoří další a další volné elektrony a kladné ionty. Říkáme, že vzduch ionizuje. Jeho vodivost rychle stoupá a v určitém okamžiku nastane jiskrový výboj. Vzduch se v okolí jiskrového výboje silně zahřeje a jeho prudké rozpínání způsobuje silný hluk – hrom.

Elektrický oblouk Zapojme dvě uhlíkové tyčinky do elektrického obvodu se zdrojem napětí alespoň 60 V. Přiblížíme tyčinky, aby se navzájem dotýkaly zahrocenými konci. Uzavřeme-li elektrický obvod, konce tyčinek se zahřívají. Jestliže po chvíli tyčinky trocha oddálíme, vytvoří se mezi jejich rozžhavenými hroty elektrický oblouk. Oblouk nesmíme pozorovat přímo, protože bychom se mohli poškodit zrak, pozorujeme ho přes tmavé sklo.

Jak vznikají volné částice s nábojem? Z rozžhaveného hrotu uhlíkové tyčinky připojené k zápornému pólu zdroje napětí vyletují uvolněné elektrony. Ty prudce narážejí na neutrální molekuly a štěpí je na kladné ionty a volné elektrony. Mezi hroty uhlíkových tyčinek vzniká vrstva vodivého vzduchu, který má vysokou teplotu a jasně svítí. Teplota vzduchu dosahuje až 5000 °C.

Obloukové svařování Používá se například v obloukových pecích k tavení kovů nebo svařování kovových dílů. Při svařování tvoří kovové díly jednu elektrodu a druhou elektrodu drží svářeč v dobře izolovaném držáku svářečky.

Elektrický výboj ve zředěných plynech Výboje v trubicích plněných různými plyny Z trubice je částečně vyčerpán vzduch a jsou do ní zataveny dvě elektrody, které připojíme ke zdroji vysokého napětí. V trubici vznikne světélkující elektrický výboj, mezi elektrodami prochází elektrický proud. Obsahuje-li trubice nepatrné množství jiného plynu (krypton, xenon, neon…), má elektrický výboj jinou barvu než ve vzduchu.

Výboje v trubicích plněných různými plyny V různých plynech je různě zbarven. Výbojové trubice s barevnými světly známe z reklamních svítících nápisů. Ve výbojových trubicích je vzduch velmi zředěn, a proto volné ionty a elektrony jsou urychlovány na delší dráze, než narazí na další částici. Tím získají větší pohybovou energii a mohou nárazem štěpit další molekuly.

Blesk (jiskrový výboj) je velmi krátce trvající elektrický proud, např Blesk (jiskrový výboj) je velmi krátce trvající elektrický proud, např. mezi mrakem a zemí nebo mezi dvěma mraky, doprovázený jasným světlem a zvukem.

Elektrický oblouk Svařování elektrickým obloukem