Závěrečná zpráva k objasnění příčin vzniku stavu nouze v ES ČR dne 25. 7. 2006 seminář SVSE, 1. 11. 2006, Praha Josef Fiřt - ERÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
ČLENSKÁ SCHŮZE 2006 ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE za období
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Kritické situace v PS ČR
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Seminář SVSE STAVY NOUZE V ELEKTROENERGETICE - POUČENÍ Z PROBLÉMŮ SOUSTAVY DNE Téma: Pohled Státní energetické inspekce, kontrolní činnost.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Problémy provozovatelů přenosových soustav v Evropě 10. září 2003 Ing. Ludmila Petráňová.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

Závěrečná zpráva k objasnění příčin vzniku stavu nouze v ES ČR dne seminář SVSE, , Praha Josef Fiřt - ERÚ

2 I.Důvody zpracování zprávy II.Výsledky zprávy III.Návrhy na opatření

3 I.Důvody zpracování zprávy →vyhlášení stavu nouze a regulačních stupňů 2 – 5 provozovatelem PS ČEPS, a. s od 14,00 hod. →stížnosti odběratelů elektrické energie s poukázáním na škody způsobené omezením dodávky elektřiny →ohlasy veřejnosti týkající se stability PS (ES) →objasnění důvodů, které k vyhlášení stavu nouze vedly

4 Pracovní skupinu, která měla zpracovat Zprávu, jmenoval ministr průmyslu a obchodu a předseda ERÚ dne , a to ve složení: předseda - Ing. Ladislav Havel, MPO člen- Ing. Blahoslav Němeček, ERÚ člen- Ing. Jiří Šťastný, OTE člen- Ing. Jiří Jež, CSc., EGÚ Brno člen- Ing. Miroslav Vrba, ČEPS V průběhu prací byl přizván pracovní skupinou Ing. Jiří Ptáček, PhD, EGÚ.

5 Zadání úkolů pracovní skupině 1.Prověřit a vyhodnotit interní materiál ČEPS „Analýza příčin, které vedly k vyhlášení stavu nouze dne Prověřit postupy pracovníků ČEPS před vyhlášením stavu nouze a určit zda došlo či nedošlo k pochybení nebo neplnění pracovních povinností. 3.Dát jednoznačnou odpověď, zda vyhlášení stavu nouze bylo či nebylo v souladu s EZ.

6 4.Vyhodnotit chování účastníků trhu s elektřinou před vyhlášením stavu nouze a ve stavu nouze (období – 14,00 hod. do ,00 hod.). 5.Na základě výsledků hodnocení v bodech 1 – 4 zrpacovat návrhy případných opatření (úprava legislativy, úprava kodexu PS, pracovní a technická opatření, atp.), které by zamezily opakování příčin, vedoucích ke stavu nouze.

7  Pracovní skupina pracovala v období – (odevzdání Závěrečné zprávy)  Pracovní skupina provedla analýzu: 1.primárních podkladů ČEPS (síťový program na , provozní instrukce ČEPS, dokumenty charakterizující stav před poruchou vč. spolupráce s UCTE, dokumenty charakterizující stav nouze → hodnocení působení ochran, automatik, jednání krizového štábu ČEPS).

8 2.situace v obchodování s elektřinou databáze EGÚ Brno týkající se PS, DS a výroben v ČR („Dlouhodobé bilance elektřiny ES ČR“) 4.dostupné informace o provozu přenosových soustav okolních států (nejen sousedních) 5.interního materiálu ČEPS „Analýza příčin, které vedly k vyhlášení stavu nouze “.

9 Závěry pracovní skupiny uvedené ve Zprávě k bodu 1 „Analýza příčin“ provedená ČEPS a popsaná v materiálu je objektivní. Postupy a dispečerské sledy manipulací jsou v materiálu uváděny v souladu se skutečností a systémovými záznamy. Materiál se soustřeďuje hlavně na vnější příčiny (chování okolních ES a PS v Evropě).

10 k bodu 2 Pracovní skupina konstatuje, že „jak příprava provozu, tak i vlastní dispečerské řízení probíhalo dopoledne v souladu se schválenými předpisy a postupy. Nedošlo k zanedbání řízení soustavy ani k porušení stanovených postupů, které by způsobilo poruchy. Do 11,11 hod. byla soustava řízena standardními postupy. Následně (vypnutí V 415 ) byly používány postupy s cílem eliminace krizového stavu.“

11 k bodu 3 „Při vyhlašování stavu nouze dne společnost ČEPS postupovala oprávněně a v souladu s platným EZ“

12 k bodu 4 -ve stavu nouze bylo do soustavy dodáno 83400,6 MWh a odběr ze soustavy byl 83465,5 MWh (OTE prováděl zúčtování ve zvláštním režimu § 29 vyhl. ERÚ č. 541/2005) -do 12. hodiny měly odchylky normální průběh -od 13. do 14. hodiny dochází k nárůstu jak +, tak - odchylek -KZ odebrali v důsledku regulačních stupňů 2 – 5 o 2260 MWh méně

13 -výrobci nedodali ve stavu nouze MWh -všichni provozovatelé DS aktivovali Regulační plán r (uplatní HDO) -ve 2 a 3 regulačním stupni bylo 683 KZ (  1000 MW) -při ohlašování regulačních pokynů byl použit pouze telefon -popis jednotlivých regulačních stupňů se v praxi ukázal komplikovaný -smlouvy mezi dodavateli a KZ většinou neobsahují ustanovení o postupu při vyhlášení regulačního stupně či stavu nouze

14

15

16 k bodu 5 a)organizační opatření zlepšit komunikaci mezi složkami dispečerského řízení (s PDS, zákazníky, vyhlašování ve sdělovacích prostředcích, s TSO) b)úprava legislativy - EZ – úprava vyhlašování regulačních stupňů a stavu nouze - vyhlášek k EZ – MPO 219/01 o postupu při SN (definice regulačních stupňů) - ERÚ 541/05 o pravidlech trhu s elektřinou (zúčtování OTE ve zvláštním režimu)

17 - cenové rozhodnutí ERÚ nastavená cena pro SN 1990 Kč/MWh – nevhodné odvozovat od ceny „bílé elektřiny“ c)provozně – technická opatření - systém denních aukcí neumožňuje vytvořit dodatečné rezervy dispečer. řízení pro nestandardní situace - volné přenosové kapacity → právní podpora pro redukci s ohledem na rizika - příprava provozu → při nestandardních provozních stavech držet vyšší rezervy v přenosových kapacitách → zvýšit využívání automatizované kontroly spolehlivosti (N-1)

18 d)dispečerské řízení - posílení prostředků dispečerského řízení zvláště pro krizové stavy - posoudit možnost uplatnit požadavek dispečera na přerozdělení zdrojů v ES -možnost dočasného omezení exportu z ES e)technická opatření -např. dovybavit RZ 400 kV Hradec u Kadaně spínačem přípojnic -řešení tlumivek Navržená opatření se budou postupně realizovat.