Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Aneb jak se jmenuje ten Němec, co mi schovává ty věci?
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Chronické nemoci a erektilní dysfunkce MUDr. Karel KOČÍ, CSc. andromeda ®, Praha.
Plíce po 20 letech kouření
Nemoci oběhové soustavy
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Koncepce péče o staré občany
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Návykové látky, závislosti
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alzheimerova nemoc.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 28. prosince 2013 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Další psychotické poruchy
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Didaktická část diplomové práce
Základní principy geriatrie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
SCHIZOFRENIE.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Prozkoumal: Miroslav Štola 3.A
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
G RANADA – E RASMUS + S PECIFIKA OŠETŘOVATELSKÉ A NUTRIČNÍ PÉČE U SENIORŮ V ZAHRANIČÍ Lucie Kenkušová a Kristýna Hypešová.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Mgr. Hrtúsová Tereza Grigoriadisová Karin Schreiberová Radka
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Domov se zvláštním režimem
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
F00-F09 Organické duševní poruchy
Drogy – nebezpečí návykových látek
ALKOHOL.
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB

Průběh nemoci Při Alzheimerově chorobě dochází k ukládání patologických proteinů. Ty se ukládají jako vlákna nebo v okolí nervových buněk jako amyloidové plaky. Způsobují poškození a zánik nervových buněk a jejich spojů. Dochází k úbytku acetylcholinu díky němuž dochází k nervovým vzruchům. V mozkové kůře jsou při Alzheimerově chorobě pozorovány okrouhlé chomáče rozpadlých nervových vláken, v jejich středu se často objevuje hrudka tvořená bílkovinou amyloidem. Hypotéza je taková, že amyloid poškodí výběžky nervových buněk.

Rizikové faktory věk - Jeden ze základních faktorů. U lidí před 60. rokem se s nemocí setkáváme spíše vzácně. U lidí nad 85 let trpí chorobou každý pátý. pohlaví - V tomto ohledu jsou ženy ohroženy o trochu více než muži . genetické předpoklady - Také ovlivňují výskyt Alzheimerovy choroby U blízkých příbuzných (rodiče, děti, sourozenci) je výskyt 3-4× větší. kouření - Studie prokazují, že kouření přináší vyšší riziko vzniku demence alkohol- Studie říkají, že dlouhodobá konzumace většího množství alkoholu s sebou přináší větší riziko onemocnění. Na druhou stranu se polemizuje o tom, zda konzumace malého množství nemá protektivní účinky. Jelikož např. víno roztahuje cévy, mohlo by pozitivně přispět k tomu, že působí proti kardio-vaskulárním chorobám poranění hlavy - V anamnéze pacientů s Alzheimerovou chorobou se poranění hlavy vyskytuje 2× častěji. Za poranění hlavy se považuje takové zranění, při kterém dojde ke ztrátě paměti nad 15 minut. Tímto trpí například boxeři deprese - Starší lidé s depresí mají 3-4× větší riziko propuknutí demence.

První příznaky ztráta paměti problémy s vykonáváním běžných domácích úkolů poruchy řeči a plynulého vyjadřování problémy s abstraktním myšlením problémy při oblékání ztráta zájmu o koníčky a zaměstnání ztráta iniciativy

Projevy porucha vyšších mozkových funkcí prvním příznakem bývá ztráta paměti obtížné rozhodování, zmatenost, poruchy řeči nebo úplná změna osobnosti Nemocný postupně ztrácí samostatnost a začíná při běžných denních činnostech potřebovat pomoc druhých. halucinace a podezřívání své okolí z toho, že mu chce uškodit nebo ublížit V nejtěžších případech se nemocný stává zcela závislý na cizí pomoci. Není sám schopen ani přijímat potravu, trpí těžkou demencí a nechápe co se kolem něho děje. Má problémy s pohybem a často je kvůli tomu upoután na invalidní vozík nebo lůžko. Je inkontinentní a trpí poruchami vylučování stolice.

Prevence Z dlouholetého pozorování vyplývá, že Alzheimerova choroba probíhá pomaleji u lidí, kteří mají bohatý duševní život, trénovaný intelekt a žijí aktivním životem. Trénink mozku Vám prospěje ve všech ohledech. Nejlepším způsobem k tomu je neustálé učení se novým věcem (např. cizímu jazyku, práci na počítači), luštění křížovek nebo četba. Můžete se věnovat libovolné činnosti. Nejdůležitější je, aby Vás činnost rozvíjející Vašeho ducha bavila.

Děkuji za pozornost ;) By ZavaD