Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ALKOHOL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ALKOHOL."— Transkript prezentace:

1 ALKOHOL

2

3

4 ALKOHOL - ÚVOD = Alkohol je ustálený výraz pro etanol (nebo etylalkohol). Čistý etanol je bezbarvý a vzniká přírodním kvasícím procesem, tzv. fermentací, kdy drobné mikroorganismy mění přítomný cukr na oxid uhličitý a právě alkohol, popř. destilací (odpaření vody)

5 INFORMACE Alkohol je možné konzumovat po 18 roku života
Alkohol užívat před tímto věkem či ho nabízet je trestným činem (přestupkem) Alkohol je nejrozšířenější drogou na světě Alkohol může za předčasné úmrtí (až o 10 let) Nejvíce se pije v ČR (150 l / člověka) Alkohol lépe stravují muži než ženy (můžou za to enzymy v žaludku a svaly, které alkohol lépe vstřebávají a do mozku se ho nedostane tolik)

6 Alkohol Půl litru piva, sklenice vína a panák vodky obsahují zhruba naprosto stejné množství alkoholu

7 PROČ HO LIDÉ PIJÍ? Únik z reality Pocit dospělosti Odbourání zábran
Závislost A další důvody? PROHIBICE = zákaz

8 CO ZPŮSOBUJE ALKOHOL?

9 Delirium Tremes Bývá nejčastější stav závislého na alkoholu
Nemocný se třese, bojí, je dezorientovaný Má zrakové a pocitové halucinace - např. odhání hmyz, který po něm leze a napadá ho

10 Alkoholická halucinace
Nemocný má sluchové a zrakové halucinace provázené velkou úzkostí.

11 Korsakova Psychóza Nemocný ztrácí krátkodobou paměť
Tím pádem neví kde je a kdo je Vymyslí si - a svým smyšlenkám věří. Jelikož si nepamatuje, co řekl, jeho výmysly se rychle obměňují.

12 Nejčastější Onemconění
jaterní nemoci nemoci trávicího systému vysoký krevní tlak nemoci periferních nervů, duševní poruchy zvýšený výskyt zhoubných nádorů Srdeční choroby – tlak, zvětšení srdce

13 KDY S NÍM (NE)ZAČÍT?

14 Děti Pivo, víno, tvrdý alkohol jim nechutná, pouze sladký likér v nich vyvolává nepatrný zájem Většinou však kontakt dětí s alkoholem neznamená vážnější vliv na závislost v dospělosti.

15 Dorost Jde o spontánní projev radosti
Začínají působit dva velmi výrazné prvky - pocit dospělosti a vlastní peníze U vysokoškoláků - malé finanční příjmy a náročnější časová vazba na studium

16 Dospělost Kontakt s alkoholem v tomhle věku zpravidla není cílem, ale spíše prostředkem či příležitostí k zpestření dynamického rytmu života či oslava.

17 JAK HO TĚLO PŘIJÍMÁ A VYLUČUJE?

18 Působení na mozek Anestetický účinek (tlumí bolest a úzkost)
Lehce na krátkou dobu nabudí tělo Vypíná zábrany

19 VSTŘEBÁVÁNÍ Všemi částmi trávicí trubice, plícemi, močovým měchýřem, pobřišnicí, pohrudnicí a podkožním vazivem Po požití alkohol rychle proniká sliznicí trávicího systému do krevního oběhu celého těla Jeho koncentrace v krvi rychle stoupá a dosahuje maxima asi po jedné hodině Jestliže dojde k požití jídla před pitím, zpomalí se vstřebávání alkoholu (až 6 hodin).

20 VSTŘEBÁVÁNÍ

21 Likvidace Likvidace alkoholu v těle probíhá hlavně oxidací v játrech (až 98%) Dále se alkohol likviduje vydechováním a částečně se vylučuje močí POZOR NA LÉKY!!!

22

23 Domácí úkol: Napsat 1 stránkovou esej o tom, jak jsem poprvé přišel do kontaktu s alkoholem?


Stáhnout ppt "ALKOHOL."

Podobné prezentace


Reklamy Google